Επέκταση και αναβάθμιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου σε Περιφερειακό

Επέκταση και αναβάθμιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου σε Περιφερειακό

Δεκέμβριος 05, 2018 - 21:30
0 σχόλια

Με τη συμμετοχή 60 αντιπροσώπων από 14 τμήματα και των τριών Περιφερειών (Ανατολικής, Μεσοδυτικής και Δυτικής) πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 15 - 18 Νοεμβρίου 2018 το 74ο Εθνικό Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Το συνέδριο με θέμα "Τιμώντας το παρελθόν μας, χαράζουμε το μέλλον μας"συνδιοργάνωσαν υπό την αιγίδα της Ανατολικής Περιφέρειας της ΠΟΑ, οι τρεις αρκαδικοί σύλλογοι της Νέας Υόρκης, ο "Γέρος του Μωριά" που αποτελεί και το μητρικό τμήμα της Ομοσπονδίας, ο Σύλλογος "Επαρχία Κυνουρίας" και ο Σύλλογος "Αθηνά", ο οποίος με έτος ίδρυσης το 1909 είναι από τους παλαιότερους συλλόγους στις ΗΠΑ.

Οι εργασίες

Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν το πρωί της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 2018 με αγιασμό από τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ιερατικώς προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ο οποίος μετέφερε στους συνέδρους τις ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Γέροντα Αμερικής κ. Δημητρίου.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 74ου Συνεδρίου, Δημήτρης Φίλιος και ο Κυβερνήτης της Ανατολικής Περιφέρειας, Γιάννης Βέμης,ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο επίτιμος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, ο συντονιστής του συνεδρίου, Χρήστος Βουρνάς, πρόεδρος του "Γέρου του Μωριά", οι συμπρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρης Πανάγος και Γιώργος Ξερακιάς, πρόεδροι των συλλόγων "Επαρχία Κυνουρίας" και "Αθηνά", αντίστοιχα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής Ανδρέας Παπαντωνίου, ο οποίος λίγο νωρίτερα απένειμε τιμητικές μνείες στον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Ευάγγελο Γιαννακούρα, το νομικό σύμβουλο της Παναρκαδικής στην Ελλάδα, Νίκο Δελφάκη και το διοικητή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, Πέτρο Τομάρα.

Ακολούθως, αφού επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει απαρτία μόνον ως προς τους αντιπροσώπους και όχι ως προς τα τμήματα που συμμετείχαν, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι εργασίες του συνεδρίου και οι όποιες αποφάσεις, καθώς και οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης να σταλούν προς έγκριση στα τμήματα - μέλη της ΠΟΑ. Για την επικύρωσή τους απαιτείται απλή πλειοψηφία των συλλόγων.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την εκλογή Προεδρείου το οποίο αποτελούσαν οι Χρήστος Βουρνάς, πρόεδρος, Νίκος Γιαννόπουλος, αντιπρόεδρος, Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, γραμματέας και Κώστας Καπόγιαννης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (parliamentarian) και τον απολογισμό του απερχόμενου προέδρου, Ανδρέα Παπαντωνίου.  

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών έγιναν επίσης δύο ημερίδες.

Η πρώτη, με θέμα το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, το οποίο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, στην οποία προήδρευσε ο επίτιμος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων της ΠΟΑ, Γεώργιος Σουρούνης και συμμετείχαν ο διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, Πέτρος Τομάρας, ο πρόεδρος της ΠΟΑ ΑνδρέαςΠαπαντωνίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά Δρ. Σπύρος Μεζίτης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕπιτροπήςΝοσοκομείου της ΠΟΑ ΔημήτρηςΦίλιος.

Στη δεύτερη, με θέμα το φιλόδοξο Πρόγραμμα Καταγραφής των Αρκάδων της Αμερικής, προήδρευσε ο πρόεδρος της ΠΟΑ Ανδρέας Παπαντωνίου, του οποίου και αποτελεί όραμα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συντονιστής ήταν ο τέως πρόεδρος της ΠΟΑ, Γιώργος Ρεβελιώτης, ενώ συμμετείχε και ο σύμβουλοςτης ΠΟΑ στην Ελλάδα Φίλιππος Σωτηρόπουλος.

Κατά τη δεύτερη μέρα, οι εργασίες συνεχίστηκαν με τους απολογισμούς αξιωματούχων της απερχόμενης διοίκησης και τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην απουσία οικονομικού απολογισμού, ενώ παρουσίασαν τις αναφορές τους και οι διάφορες επιτροπές που συγκροτήθηκαν. Ακολούθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και αμέσως μετά η τρίτη ημερίδα με θέμα "το Μέλλον του Ελληνισμού της Αμερικής στον 21ο Αιώνα", στην οποία προήδρευσε ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, συντονιστήςήταν ο πρόεδρος της ΟργανωτικήςΕπιτροπής του ΣυνεδρίουΔημήτρηςΦίλιος και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΕλληνοαμερικανικώνΕκπαιδευτικώνΣυλλόγων Γιώργος Μελικόκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης Ηλίας Ηλιάδης και ο καθηγητής του Ελληνικού Κολλεγίου στη Βοστώνη, Αρης Μιχόπουλος.

Το επόμενο Συνέδριο της ΠΟΑ αποφασίστηκε να γίνει το καλοκαίρι του 2020 στην Τρίπολη.

Οι εκλογές

 Στην προεδρία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας επανεξελέγη ο Ανδρέας Παπαντωνίου. Αναλυτικά, η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ανδρέας Παπαντωνίου

Α’ Αντιπρόεδρος: Γιώργος Αναστασόπουλος

Β’ Αντιπρόεδρος: Αγγελική Βουρνά

Γ’ Αντιπρόεδρος: Ευαγγελία Σουρούνη

Γ.Γ. Γραμματέας: Γιάννης Μπουρνάζος

Ταμίας: Δρ. Γεώργιος Κάλινς

Νομικός Συμβουλος: Γιώργος Ρεβελιώτης

Εκπρόσωπος Νεολαίας: Τίνα Βουρνά

Ο Γιώργος Σουρούνης επανεκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτροπών, όπου μετέχουν ακόμη οι δυο προηγούμενοι πρόεδροι, Κώστας Καπογιάννης και Ευάγγελος Ποτάκης, μαζί με τους Δημήτρη Φίλιο – Νίκο Μητσινίκο (Ανατολική Περιφέρεια), Τάσσο Γιαννικόπουλο – Σπύρο Καλαντζή (Μεσοδυτική Περιφέρεια) και Αθανασία Συρεγγέλα – Ευγενία Γκιουζέλη (Δυτική Περιφέρεια) και οι  Κυβερνήτες των τριών Περιφερειών Γιώργος Ξερακιάς (Ανατολική), Ταξιάρχης Σταματόπουλος (Μεσοδυτική) και Ιωάννα Σάλτα (Δυτική).

Ο κ. Φίλιος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Παναρκαδικού Νοσοκομείου, ενώ Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής εκλέχθηκε ο Δημήτριος Πανάγος.

Το Συνέδριο επικύρωσε και την εκλογή των διοικήσεων των τριών Περιφερειών.

Ψηφίσματα

Παναρκαδικό Νοσοκομείο 

Η Π.Ο.Α. προσβλέπει στην συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Διοίκηση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου στην άμεση υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών, και την διευθέτηση των διαφόρων εκκρεμοτήτων.

Επέκταση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου σε Περιφερειακό 
Αποδέσμευση του Νοσοκομείου και των λοιπών κτιριακών εγκαταστάσεων ,από την υπόλοιπη έκταση (δασύλλιο )προκειμένου να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την Π.Ο.Α προς όφελος του Νοσοκομείου καθώς και των πολιτών της Αρκαδίας.
Εκπροσώπηση της Π.Ο.Α. στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με δύο μέλη αντιπροσώπους. Ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό.
Η Π.Ο. Αμερικής είναι πρόθυμη να καλύψει την δαπάνη για την εκπόνηση της  σχετικής μελέτης επέκτασης του Νοσοκομείου.  Με την προϋπόθεσητο Υπουργείο Υγείας να δείξει και αυτό την ευαισθησία του και να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που απασχολούν την Ομοσπονδία. Επίσης να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου επέκτασης του Νοσοκομείου. 

 

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η Π.Ο.Α. στηρίζει την πρωτοβουλία του Διοικητού του Νοσοκομείου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώστε το Υπουργείο Υγείας να παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο την έκταση του παλιού ψυχιατρείου με όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί και να έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει νέες σχολές , καθώς και την φοιτητική εστία. 

Στηρίζει την πρωτοβουλία του προέδρου, Ανδρέα Παπαντωνίου, για την καταγραφή των Αρκάδων.
Τα έσοδα που θα προκύπτουν  από τις πωλήσεις των βιβλίων, οι Αρκάδες της Αμερικής ιστορία και προσφορά, θα διατίθεται για  φιλανθρωπικά και πολιτιστικά προγράμματα καθώς και για το πρόγραμμα την Καταγραφή των Αρκάδων.
Στηρίζει τους πυρόπληκτους της Καλιφορνίας,  των Η.Π.Α, και της Αττικής στην Ελλάδα.  Προς τούτο η Π.Ο. Αμερικής θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να Βοηθήσει οικονομικά τις οικογένειες των πληγέντων.

 

Εθνικά  θέματα

Η ΠΟΑ διαφωνεί με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος – ΠΓΔΜ στις Πρέσπες, καθόσον εκτιμά ότι με την συμφωνία αυτή αναγνωρίζεται Μακεδονική Γλώσσα και Μακεδονική Εθνότητα στους κατοίκους – υπηκόους της χώρας αυτής, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η ΠΟΑ στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα της παράνομης κατοχής της Κύπρου, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

 

Επίσημο Δείπνο

Κατακλείδα του συνεδρίου ήταν το επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου στο TerraceonthePark. Στη διάρκειά του βραβεύτηκαν με το βραβείο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης", την ανώτατη τιμητική διάκριση της Π.Ο.Α., ο φαρμακοβιομήχανος και πρόεδρος της DEMOPharma, Σταύρος Δέμος και με το βραβείο "Παναγιώτης Σέκερης", ο πρόεδρος της EMBCA και αναπληρωτής Κυβερνήτης της 6ης Περιφέρειας της AHEPA, Ηλίας Κάτσος.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στην ειδική σύμβουλο στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία προανήγγειλε ότι θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη δημιουργία ενός Μητρώου Αποδήμων.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν με επιτυχία η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του "Γέρου του Μωριά", Μαριάντζελα Κεφάλα και η υπεύθυνη Νεολαίας της Ανατολικής Περιφέρειας, Ελένη Σαράφογλου, ενώ το μουσικό μέρος ανέλαβαν ο Γρηγόρης Μανινάκης και η Ορχήστρα "Μικρόκοσμος".

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτρης Φίλιος, ο συντονιστής Χρήστος Βουρνάς, ο νέος Κυβερνήτης Γιώργος Ξερακιάς, ο πρόεδρος της ΠΟΑ, Ανδρέας Παπαντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος.

Το βιβλίο

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη παρουσίαση του δίτομου δίγλωσσου έργου "Αρκάδες της Αμερικής, Ιστορία και Προσφορά"του συγγραφέα Πέτρου Σαραντάκη, στο πλαίσιο του ArcadianHistoryProject, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο VistaSkyLoungeστην Αστόρια.

Για το εγχείρημα αυτό της ΠΟΑ μίλησαν ο υπεύθυνος της αρχειακής βιβλιοθήκης του Ελις Αϊλαντ (EllisIsland), Γιώργος Τσέλος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου SaintJohn’s , Δρ. Χριστόφορος Τριπουλάς, ενώ η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη απήγγειλε το ποίημα του Θανάση Μασκαλέρη «Αργοναύτες» και διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Τους παρισταμένους καλωσόρισε η Μαριάντζελα Κεφάλα, συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Φίλιος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης, Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Ανδρέας Παπαντωνίου, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Φίλιο απένειμαν στον κ. Σαραντάκη το βραβείο "Νίκος Γκάτσος" της ΠΟΑ, σε αναγνώριση της προσφοράς του.

Πολιτιστική Βραδιά

Οι σύνεδροι απόλαυσαν μια βραδιά Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής το βράδυ της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ ΚΥΚΛΟΣ με τη συμμετοχή μουσικών από την Ελλάδα και τη Βοστώνη στο Πολιτιστικό Κέντρο "Πέτρος Γ. Πατρίδης" του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Εμφανίστηκαν επίσης η Σχολική Χορωδία του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και το Χορευτικό του "Γέρου του Μωριά".  Το μουσικό σκέλος της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Νίκος Πατεράκης.

Την ευθύνη για την οργάνωση της εκδήλωσης είχε επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου "Αθηνά" και συμπρόεδρο του Συνεδρίου, Γιώργο Ξερακιά, ο οποίος και χαιρέτισε τους συνδαιτυμόνες μαζί και με την εκπρόσωπο της Νεολαίας Ελένη Κατσιμάλη.

Αρτοκλασία - Μνημόσυνο

Το πρωί της Κυριακής 18 Νοεμβρίου οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια όπου τελέστηκε Αρτοκλασία για τη διοίκηση και τα μέλη της ΠΟΑ και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους πρώην προέδρους Κώστα Σαραντόπουλο και Γρηγόρη Ρούμπο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Καλιφόρνιας, Θεόδωρο Λαλιώτη και όλα τα κεκοιμημένα μέλη της οργάνωσης.

Ακολούθησε  αποχαιρετιστήριο γεύμα στο Αρκαδικό Σπίτι του "Γέρου του Μωριά".

PANARCADIAN FEDERATION OF AMERICA

74TH NATIONAL CONVENTION

NEW YORK, NOVEMBER 15-18, 2018

HOSTED BY: THE EASTERN DISTRICT PFA CHAPTERS :

GEROS TOU MOREA, EPARHIA KYNOURIAS & ATHENA MUTUAL SOCIETY


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.