Επαυξημένη Πραγματικότητα

Επαυξημένη Πραγματικότητα

Φεβρουάριος 02, 2017 - 16:39
0 σχόλια

Όπως φαίνεται, η τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality – AR) προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της τεχνολογικής κοινότητας και ιδιαίτερα μεγάλων «παικτών» όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πρόθεση να επενδυθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη και προώθηση αυτής της τεχνολογίας που μάλλον θα παραγκωνίσει την  Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality – VR), τουλάχιστον προς το παρόν.

Τι είναι όμως η Επαυξημένη Πραγματικότητα; Στην ουσία είναι η παρουσίαση πληροφοριών «πάνω» σε αυτό που βλέπουν τα μάτια μας, δηλαδή στο πραγματικό περιβάλλον. Η εικόνα του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε εμπλουτίζεται (εξ ου και ο όρος «επαυξημένη») και  με ένα «στρώμα» πληροφοριών ή εικονικών αντικειμένων (ολογραμμάτων) που προέρχονται κυρίως από το διαδίκτυο. Παρατηρήστε, ότι δεν υπάρχει εμβύθιση του χρήστη σε κάποιο άλλο, φανταστικό, τρισδιάστατο κόσμο και αποκοπή από το πραγματικό περιβάλλον. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με την Εικονική Πραγματικότητα.

Για την υλοποίηση της τεχνολογίας, αυτά που ουσιαστικά χρειάζονται είναι μια κάμερα, ένα σύστημα GPS και σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν ο συνδυασμός αυτών των τριών φέρνει στο μυαλό σας το smartphone σας, έχετε δίκιο: η απαραίτητη τεχνολογία υπάρχει ήδη και βρίσκεται στην …τσέπη σας!
Οι εφαρμογές της Επαυξημένης Πραγματικότητας είναι εκπληκτικές και αφορούν σε πάρα πολλούς τομείς όπως για παράδειγμα η ιατρική, ο τουρισμός και η εκπαίδευση. Φανταστείτε να μπορούσατε να στρέψετε την οθόνη του κινητού σας προς ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται μπροστά σας και να δείτε να φωτίζονται πάνω στην εικόνα του κτηρίου τα διαθέσιμα δωμάτια αλλά και να εμφανίζεται το εσωτερικό και η τιμή για το καθένα απ’ αυτά. Σκεφτείτε κάτι ανάλογο για ένα μουσείο. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ήδη κάνουν έρευνα για τη μετατροπή του παρμπρίζ σε οθόνη προβολής πληροφοριών σχετικά με τη κίνηση στο δρόμο, τη πλοήγηση, τη κατάσταση του αυτοκινήτου αλλά και μηνυμάτων ή τηλεφωνικών κλήσεων μέσω σύνδεσης με το smartphone.
Υπάρχουν βέβαια και εμπόδια. Για παράδειγμα, το φιλόδοξο Google Glass, το ζευγάρι γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας της Google, δεν έτυχε καλής αποδοχής, αντιθέτως υπήρξαν πάρα πολλές ενστάσεις κοινωνικής φύσεως. Οπωσδήποτε, η ενσωμάτωση μιας νέας τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων είναι μια χρονοβόρος διαδικασία με πολλές ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αξιοσημείωτες προσπάθειες όπως το Microsoft HoloLens που είναι πολλά υποσχόμενο.  

Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι τεχνολογικά είμαστε έτοιμοι. Απομένει να τεθούν οι σωστοί στόχοι και να επαναπροσδιοριστούν οι ικανότητες των φορητών συσκευών που όλοι διαθέτουμε, δηλαδή των smartphones και των tablets μας! Εν τω μεταξύ, αξίζει να επισκεφτείτε τους παρακάτω σχετικούς συνδέσμους:

Το μέλλον της Επαυξημένης Πραγματικότητας: Δείτε ΕΔΩ
Google Glass Project: Δείτε ΕΔΩ
Microsoft HoloLens: Δείτε ΕΔΩ
Car HUD: Δείτε ΕΔΩ
Ray-Ban Virtual. Δείτε ΕΔΩ

Δημήτρης Πανταζόπουλος
 

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.