Εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Τρίπολη

Εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Τρίπολη

Ιανουάριος 31, 2011 - 08:58

«Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας∙ τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας∙ Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι∙ πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν∙ αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν».
 

 
Σύμπασα η οικουμένη και οι όπου γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν την Μνήμην των Τριών μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος την 30η Ιανουαρίου. Τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες που προσέφεραν, προσφέρουν και θα προσφέρουν τα φώτα της γνώσεως και της φωτίσεως του Αγίου Πνεύματος σε όλους εμάς και ιδιαιτέρως αυτήν την εποχή που όλοι μας διάγουμε έναν δύσκολο βίο με πολλά προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα.
Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποιους αγνώστους, αλλά πρόκειται για τους Τρεις Ιεράρχες, τον Άγιο Γρηγόριο, τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Τους λαμπρούς αυτούς προστάτες της Παιδείας μας, εόρτασε λαμπρώς και η Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας, προεξάρχοντος των εορταστικών εκδηλώσεων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Ανήμερα της Εορτής ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, παρουσία των Διδασκόντων και Διδασκομένων εν τοις Σχολείοις της Τριπόλεως, από όλες τις βαθμίδες της Εκπαιδεύσεως, παρουσία των γονέων, των εφόρων και πάντων των συντελούντων στην κατά Θεόν επίδοσιν των μαθητών μας και των νέων μας.
Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ήταν οι Άρχοντες του Νομού και της Περιφερείας μας καθώς επίσης οι Διευθυντές των Σχολείων όλων των βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, στην ομιλία του, απευθύνθηκε κυρίως στα παιδιά μας και  τόνισε την ανάγκη της μορφώσεως των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων γιατί έτσι θα μπορέσουμε πιο γρήγορα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας πρωτίστως, αλλά και ο κόσμος εν γένει.
Αξίζει να σημειωθή ότι η παρουσία των μαθητών μας ήταν πολύ μεγάλη και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε των αγώνα μας ως Εκκλησία και να περπατήσουμε στα ανεξίτηλα χνάρια που μας άφησαν οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες ως γνώμονα και οδηγό.
Με την ίδια λαμπρότητα εόρτασαν και οι Ενορίες Προσηλίων και τριών Ιεραρχών Λεωνιδίου, καθώς επίσης ετελέσθη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Γοργοεπηκόου Νεστάνης Μαντινείας το οποίο τιμάται στην μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών. 
 
                            + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Ειδήσεις: