Εορτάστηκε στην Τρίπολη η Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων της Μικράς Ασίας (pics,vid)

Εορτάστηκε στην Τρίπολη η Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων της Μικράς Ασίας (pics,vid)

Οκτώβριος 04, 2015 - 12:52
0 σχόλια

Εορτάστηκε η ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας στην Τρίπολη την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

Στις 10:30 ετελέσθη επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Τρίπολης, εις μνήμην των νεκρών της γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσημη έπαρση σημαίας.

Ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλικών «Η Πανπροσφυγική Ένωση Αρκαδίας» κ. Ν. Τσιαμούλος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού για τους πρόσφυγες της στην πλατεία της Προσφυγιάς (Φιλικών) στην Τρίπολη.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την πρωτοβουλία είχαν τρεις βουλευτές του ΠαΣοΚ με μικρασιατική καταγωγή, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997.

Σημειωτέον ότι προς τιμήν της σημερινής ημέρας, κατά τις βραδινές ώρες της 4ης Οκτωβρίου 2015 θα φωταγωγηθούν όλα τα Καταστήματα του Δημοσίου, περιλαμβανομένων του Δημοτικού Καταστήματος Τρίπολης, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, καθώς και των οδών, Πλατειών, Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Τρίπολης.

Παρών και ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, του οποίου το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού αποτελεί προσφορά. Ο κ. Καραγιάννης, γνωστός κινηματογραφικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ιδρυτής των ΚΑΠΑ studios, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη από γονείς πρόσφυγες.

Ο κ. Νίκος Τσιαμούλος, στον πανηγυρικό της ημέρας μίλησε  για τους τότε αλλά και τους σημερινούς πρόσφυγες, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν η Τρίπολη χωρίς τη συμβολή του προσφυγικού στοιχείου. Η έλευση του προσφυγικού στοιχείου στην Τρίπολη και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο υπήρξε με την ευρεία έννοια μία επιστροφή στη γη των προγόνων, τόνισε.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Εορτασμός ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην τρίπολη


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.