Τατούλης
symvolo

Εορτασμός των 100 χρόνων από την Ίδρυση της Οικοκυρικής Σχολής (pics,vid)

Εορτασμός των 100 χρόνων από την Ίδρυση της Οικοκυρικής Σχολής (pics,vid)

Αύγουστος 18, 2019 - 11:45
3 σχόλια

Τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Οικοκυρικής Σχολής  στην Επισκοπή Τεγέας συμπληρώθηκαν και ο Τεγεατικός Σύνδεσμος διοργάνωσε μία επετειακή εκδήλωση στην οποία είχαν προσκληθεί οι απόφοιτες της σχολής.

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση των μαθητριών και των καθηγητών της σχολής καθώς είχαν την χαρά να συναντηθούν μετά από πολλά χρόνια.

Η Οικοκυρική Σχολή ιδρύθηκε το 1918 επί προεδρίας Κων. Σαββόπουλου με πρωτοβουλία των μετέπειτα προέδρων του Τεγεατικού Συνδέσμου Θεοφάνη Αλεξόπουλου και Παν. Σβωλόπουλου, οι οποίοι οραματίστηκαν τη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα που θα απέβλεπε «εις την δημιουργίαν υποδειγματικών οικοκυρών και Ελληνίδων μητέρων με πλήρη επίγνωσιν της κοινωνικής και εθνικής των αποστολής».

Για το σκοπό αυτό το 1934 ανεγέρθηκε με δαπάνες του Τεγεατικού Συνδέσμου και με τη συνδρομή εύπορων Τεγεατών αλλά και του κράτους το σημερινό, νεοβυζαντινού ρυθμού, μεγαλοπρεπές οίκημα. Το κτήριο αυτό, διώροφο αρχικά, πήρε την τελική τριώροφη διάστασή του επί προεδρίας Νικ. Καραμεσούτη και είχε τη δυνατότητα να στεγάσει 300 μαθήτριες. Αξίζει να μνημονευτεί ότι κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής  (1941- 1942) φιλοξενήθηκαν στο κτήριο της Σχολής και σώθηκαν από τη λιμοκτονία εκατοντάδες παιδιά από την Αθήνα, με αποτέλεσμα να υποστεί αυτό εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η φοίτηση στη Σχολή ήταν τριετής, με καθημερινή εξάωρη διδασκαλία. Το πρόγραμμα σπουδών περιελάμβανε κύκλους θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, μεταξύ των οποίων θρησκευτικά, ελληνικά, ιστορία, εθνική αγωγή, οικιακή οικονομία, βρεφοκομία, ζαχαροπλαστική, ραπτική, κέντημα, ωδική, γυμναστική, υφασματολογία, ανθολογία  κ. ά. Στη Σχολή δικαιούνταν εγγραφής εσωτερικές και εξωτερικές μαθήτριες από όλη την Ελλάδα « υπό την αίρεσιν της απολύτου υγείας και της πιστοποιημένης ηθικής και σεμνότητας».

Σε μια αίθουσα της Σχολής λειτουργούσε μόνιμη έκθεση των εργόχειρων των μαθητριών, ενώ τα ωραιότερα από αυτά φιλοξενούνταν σε διεθνείς εκθέσεις, όπως του Μιλάνο και του Παρισιού, έχοντας αποσπάσει πρώτα βραβεία. Στο κτήριο της Σχολής υπήρχε επίσης αίθουσα θεάτρου με μια μικρή σκηνή, στην οποία δίνονταν τακτικά παραστάσεις κατά τις εθνικές επετείους και τη λήξη των μαθημάτων.

Η Σχολή στα 63 συναπτά έτη λειτουργίας της γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και αίγλης, όπως μαρτυρούν ο αριθμός των μαθητριών της, που έφτασε να ξεπερνά τις 180, καθώς επίσης και οι επισκέψεις σε αυτή βασιλέων, πρωθυπουργών, λογοτεχνών, καθηγητών πανεπιστημίου και πλήθους άλλων πνευματικών ανθρώπων που υπογράφουν το λεύκωμα του Τεγεατικού Συνδέσμου, που τηρούνταν στην Οικοκυρική Σχολή. Ωστόσο οι ριζικές δομικές μεταβολές που παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία από το 1950 και μετά, σε συνδυασμό με την απορρόφηση μεγάλου αριθμού μαθητριών από το Γυμνάσιο Τεγέας, οδήγησαν στη σταδιακή αποδυνάμωση της Σχολής μέχρι την οριστική παύση της λειτουργίας της το 1982.

Έκτοτε το κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής αποτελεί την έδρα του Τεγεατικού Συνδέσμου στην Τεγέα, στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας και φιλοξενεί πλήθος επιστημονικών συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Εορτασμός των 100 χρόνων από την Ίδρυση της Οικοκυρικής Σχολής


3 Σχόλια

Μέσος όρος ηλικίας παρευρισκομένων: 78+ έτη. Κάντε τόπο στα περήφανα νιάτα που φυλάττουν Θερμοπύλες ή καλύτερα θερμά ιαματικά λουτρά..

Αγαπητέ anonymus και λοιποί όμοιοι........ Όταν επιθυμείς να έχεις άποψη για τα πράγματα, να έχεις το σθένος να γράφεις το όνομά σου. Η απαξίωση της ιστορίας, όποια και να είναι αυτή, είναι απαξίωση του ποιος είσαι. Η άγνοια δε που δείχνεις, η έλλειψη διάθεσης να μάθεις κάτι παραπάνω πέρα από τον τέλειο φραπέ σου, είναι απαξίωση της ίδιας σου της ύπαρξης.

15:21 Δεν απαξίωσε κανείς καμία ιστορία, κυρία μου, σχόλιο για το μέσο όρο ηλικίας των παρισταμένων, έγινε. Εσείςδ ηλαδή είστε μέσα στο μέσο όρο και θεωρούσατε τον εαυτό σας νεότερη, γι' αυτό θιχτήκατε;; Τι να κάνουμε, ο κόσμος μεγαλώνει. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Και κάτι άλλο: δεν μου αρέσει ο φραπές. Πίνω φυσικό χυμό, γιατί είναι πολύ πιο υγιεινός..

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.