Εορτασμός 198ης Επετείου Α Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα (pics,vid)

Εορτασμός 198ης Επετείου Α Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα (pics,vid)

Ιούνιος 10, 2019 - 08:59
0 σχόλια

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Στεμνίτσα Γορτυνίας την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 για την 198η Επέτειο της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας. Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων.

Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την άλλη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής Στεμνίτσας, η οποία αποτέλεσε για λίγες μέρες την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας. Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Περ. Σύμβουλος κ. Γιάννης Κατσίρης, ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Κώστας Κανελόπουλος, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Καλλίμαχος Πυρπυρής, κ. Δημήτριος Γαβράς, ο Δημ. Σύμβουλος και επόμενος Δήμαρχος κ. Ευστάθιος Κούλης, η Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο Επιτελάρχης της 4ης Μεραρχίας Συνταγματάρχης Γεώργιος Αργυρόπουλος, ο Σμηναγός Χαράλαμπος Πέτσας εκπρόσωπος της 124 ΠΒΕ, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γορτυνίας κ. Αντώνιος Τσιλιγκίρης, ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Στεμνίτσας κ. Θωμάς Σαρακινιώτης, η Αντιπρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Γραμματέας του Παγκοσμίου Παναρκαδικού Συμβουλίου κυρία Ουρανία Αναγνωστοπούλου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Υψούντας» κ. Ρούλα Λαγού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου «Οι Προσέληνοι» κ. Γιάννης Κουτσανδρέας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών φορέων, πολλοί κάτοικοι καθώς και επισκέπτες.

Η επετειακή εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), με την συνεργασία των τοπικών και πολιτιστικών φορέων της Στεμνίτσας, περιλάμβανε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο φιλόλογο-ιστορικό, Α’ Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών. Κατόπιν, όλοι οι παριστάμενοι κατέβηκαν πεζοί στην πλατεία της Στεμνίτσας, όπου ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος αφού καλωσόρισε όλους, τους εκπροσώπους των Αρχών, τους επισκέπτες και τους κατοίκους, μίλησε για την ιστορική γιορτινή ημέρα. Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό και αναφέρθηκαν στην ιστορική επέτειο ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας κ. Ιωάννης Κατσίρης και ο Στεμνιτσιώτης κ. Ιωάννης Λαγός συντονιστής του δικτύου μονοπατιών της Περιφ. Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Αρκάδων Ιλίου «Οι Προσέληνοι», με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιώργο Φραγκάκη. Ευχαριστούμε πολύ.

Το βίντεο

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.