Τατούλης
symvolo

ΕΟΠΥΥ: Κλειστά όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

ΕΟΠΥΥ: Κλειστά όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Μάιος 22, 2019 - 20:23
0 σχόλια

Εκτός λειτουργίας θα βρίσκεται από την Πέμπτη 23 Μαϊου μέχρι και το Σάββατο 25 Μαϊου ο ιατροτεχνικός εξοπλισμός στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας.

Σύσσωμος ο κλάδος των συγκεκριμένων παρόχων της υγείας διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο για τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (clawback).

Υπενθυμίζεται ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι δημόσιες δομές υγείας είναι αποδεκατισμένες, με σοβαρές ελλείψεις και πολύμηνες αναμονές για όλες τις εξετάσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μεγάλα και μικρά διαγνωστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) περιγράφουν το οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο το οποίο αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες εξαιτίας του clawback και του rebate – τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική τους καταστροφή, υπογραμμίζουν.

Επισημαίνουν πως το ποσοστό περικοπής λόγω clawback ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 24% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

«Εάν υπολογιστούν και οι άλλες επιβαρύνσεις, οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες που ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 45%. Αντί να μειώνεται, το clawback αυξάνεται διαρκώς, φτάνοντας στο 24% από 11% το 2016 και 17% το 2017» αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών παρόχων.

Προσθέτουν πως η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας προσθέτει διαρκώς νέες, ακριβές εξετάσεις στη λίστα εκείνων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αυξάνει όμως και τον «κλειστό» ετήσιο προϋπολογισμό του ( 370 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, καταργείται η συμμετοχή 15% σε μία σειρά από κατηγορίες ασθενών, όπως πχ δικαιούχων ΕΚΑΣ, ατόμων με αναπηρία, με διαβήτη τύπου 1 κ.ά και τη διαφορά καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Η κατάργηση του 15% που κατέβαλαν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κλάδου, που καταγγέλλουν πως το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ κάνουν κοινωνική πολιτική με «ξένες πλάτες» δηλαδή με τα λεφτά των ιδιωτών, αφού δεν αυξήθηκε ο κλειστός προϋπολογισμός.

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.