ΕΟΦ: Γνωστό φάρμακο προκαλεί θρομβώσεις

ΕΟΦ: Γνωστό φάρμακο προκαλεί θρομβώσεις

Μάιος 21, 2019 - 19:35
0 σχόλια

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συστήνει στους ιατρούς να μη συνταγογραφούν το φάρμακο Xeljanz(τοφασιτινίμπη) στη δόση των 10mg δύο φορές ημερησίως σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο, κληρονομικές διαταραχές της πήξης του αίματος ή ιστορικό θρομβώσεων καθώς και ασθενείς που λαμβάνουν συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά, λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή υποβάλλονται σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση.

Το Xeljanzείναι επί του παρόντος εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της σοβαρής ελκώδους κολίτιδας.Η σύσταση της PRACακολουθεί τα συμπεράσματα μιας συνεχιζόμενης μελέτης (μελέτη Α3921133) σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η μελέτη αυτή κατέδειξεαυξημένο κίνδυνο θρομβώσεωνστους πνεύμονες και θάνατο όταν χρησιμοποιήθηκε η δόση των 10mgδύο φορές ημερησίως, η οποία είναι διπλάσια από τη συνιστώμενη δόση για ρευματοειδή αρθρίτιδα.Η νέα οδηγία σημαίνει πως, εφόσον τα 10mgείναι η μόνη συνιστώμενη δόση εκκίνησης για ελκώδη κολίτιδα, ασθενείς με αυτή την πάθηση που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σχηματισμούθρόμβων αίματος δεν πρέπει να ξεκινούν θεραπεία με Xeljanz. Ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν επί του παρόντος αυτή τη δόση για οποιαδήποτε πάθηση πρέπει να στραφούνσε άλλες θεραπευτικές επιλογές.Οι ασθενείς δεν πρέπει να διακόπτουντη λήψηή να αλλάζουν τη δόση του Xeljanzχωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους. Θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ή στο πάνω μέρος της πλάτης και βήχα με αιμόπτυση, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία θρόμβου αίματος στους πνεύμονες.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.