Εντός εξαμήνου οι Δήμοι πρέπει να έχουν «καθαρίσει» με τα απορρίμματα

Εντός εξαμήνου οι Δήμοι πρέπει να έχουν «καθαρίσει» με τα απορρίμματα

Ιούνιος 25, 2018 - 12:43
1 σχόλια

Σύμμεικτα και βιοαπόβλητα θα κρίνουν τη μείωση των δημοτικών τελών
 

Γνωστό και μεγάλο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο γενικά στην Ελλάδα. Στα καθ' ημάς, ο Δήμος Τρίπολης με τη μονάδα διαχείρισης στο Μεγαβούνι -που πάντως καρκινοβατεί- και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπογραφή της ΣΔΙΤ, η οποία καθυστέρησε σημαντικά, αποτελούν τα πλάνα διαχείρισης του προβλήματος. Περιττό να υπενθυμίσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αναφέρεται, ότι μια υγειονομική «βόμβα» στπ Μαίναλο -η χωματερή του Αγίου Βλάση- είναι έτοιμη να εκραγεί, ενώ χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι το Αίγιο, η Κέρκυρα και άλλες πόλεις στην Ελλάδα έχουν «πνιγεί» στα σκουπίδια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος από τη Θεσσαλονίκη, όπου το τριήμερο 21-23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 12η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦΟΔΣΑ με θέμα «Η ώρα των λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων», αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που καλούνται να εκπληρώσουν οι Δήμοι της χώρας μας μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αν κρίνουμε από τα όσα πρέπει να γίνουν, και από την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες στην Ελλάδα, εύκολα συμπεραίνουμε ότι οι δεσμεύσεις μας δεν θα τηρηθούν.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε, λοιπόν, ανέφερε ότι εντός του 2018 οι Δήμοι πρέπει να εφαρμόσουν τη διαλογή στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά. «Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι Δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο Δήμου για το 50% των απορριμμάτων.
 

Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται διαδημοτικά ή περιφερειακά αφορούν το υπόλοιπο 50%.

Ακόμη, οι Δήμοι θα πρέπει εντός έξι μηνών να σχεδιάσουν τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων ώστε να μην εξέρχεται από τα γεωγραφικά τους όρια το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων με τη μορφή συμμείκτων, αλλά με τη μορφή των καθαρών υλικών. «Ο δήμος που θα δει το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων του να μην εξέρχονται ως σύμμεικτα από τα γεωγραφικά του όρια, θα δει το κόστος μεταφοράς αποβλήτων να πέφτει στο μισό. Και όταν ο συντελεστής διαχείρισης αποβλήτων κατά το ένα τρίτο βαρύνεται από τα κόστη μεταφοράς αυτό σημαίνει άμεσα μείωση των δημοτικών τελών», είπε ο υπουργός.

Πόσο κοντά είμαστε σε όλα αυτά; Θα λέγαμε ότι απέχουμε αρκετά από το να ολοκληρώσουμε όλα τα παραπάνω με΄σα το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ. ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΛΑ Ο ΜΗΤΣΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΤΡΑΝ. χαχαχαχαχαχαχαχαχ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ χαχαχαχαχαχ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.