Εντατικοί έλεγχοι ενόψει Πάσχα στην αγορά τροφίμων

Εντατικοί έλεγχοι ενόψει Πάσχα στην αγορά τροφίμων

Απρίλιος 28, 2016 - 13:26
0 σχόλια

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία-συσκευασία-τυποποίηση διακίνηση και εμπορία προϊόντων-τροφίμων ζωικής και φυτικής παραγωγής, εν όψει των εορτών του Πάσχα, σε συνέχεια πολιτικής απόφασης σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων συναρμόδιων Υπουργείων, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας, του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥ.Κ.Α.Π.), των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, του ΣΕΠΕ και με τη συνδρομή των τοπικών Αστυνομικών Αρχών, κατά το χρονικό διάστημα από 14-4-2016 έως 27-4-2016 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια και διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

Στον Νομό Ηλείας σε 3 επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν, σοβαρές παραβάσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις. Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Πάτρας πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις και λήφθηκαν φορολογικά στοιχεία. Από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ελέγχθησαν συνολικά 155 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας   και άλλων διατάξεων, χωρίς να προκύψουν παραβάσεις.

 

 

Σε επιχείρηση συσκευασίας-αποθήκευσης χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών στο Κρυονέρι Αττικής:

Από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και απασχόληση 4 αλλοδαπών οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
Από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρεια Αττικής διαπιστώθηκε η μη τήρηση Περιβαλλοντικών όρων και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιήθηκαν φορολογικοί έλεγχοι.
Από τους ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Στα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας και Μαλγάρων, από μεικτά κλιμάκια των προαναφερόμενων Υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εκατόν πενήντα εννιά (159) φορτηγά μεταφοράς τροφίμων (ζωικών και φυτικών) και διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

α) πέντε (4) παραβάσεις για έλλειψη παραστατικών,

μία (1) για διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας,

γ) μία (1) για ελλειπή ωοσκόπηση,

δ) τρείς (3) υγειονομικού κανονισμού και

ε) είκοσι-μία (21) τροχονομικές παραβάσεις.

 

Σε επιχείρηση διακίνησης ζώντων ζώων, νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων-εκμετάλλευσης σφαγείου στην Αττική:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Από τους ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής διαπιστώθηκαν παρατυπίες όσον αφορά την υγιεινή των χώρων σφαγής και την διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων.
Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων  πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος.

Σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου, επεξεργασίας και συντήρησης κρέατος στην Αττική:

Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων  πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος.
Από τους ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαπιστώθηκαν παρατυπίες αναφορικά με την μη τήρηση των όρων υγιεινής, αποκλίσεις ως προς την προβλεπόμενη διαδικασία απόψυξης των προϊόντων, και θα ακολουθήσει έλεγχος ιχνηλασιμότητας εισαγομένων αμνοεριφίων και νωπών υποπροϊόντων κρέατος.

Επίσης κατά τον έλεγχο κατεστράφησαν συνολικά πεντακόσια τριάντα έξι κιλά (536,00 kg) νωπών υποπροϊόντων κρέατος ακατάλληλα προς κατανάλωση.

Στη Βαρβάκειο Αγορά από μεικτό κλιμάκιο των προαναφερομένων Υπηρεσιών βεβαιώθηκε μια παράβαση από ΣΕΠΕ για ανασφάλιστο εργαζόμενο, μια για έλλειψη παραστατικών και διαπιστώθηκαν από τον ΕΦΕΤ δύο παραβάσεις που αφορούσαν ζωικά προϊόντα.
Σε Γεωργική-Κτηνοτροφική Επιχείρηση (Σφαγείο) στη Βόρεια Ελλάδα:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας βεβαιώθηκαν πέντε (5) παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής διαπιστώθηκε ότι 430 αρνιά δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση και δε συνοδεύονταν από πιστοποιητικά διακίνησης προς σφαγή.

Σε σφαγεία της Αθήνας κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν εντόσθια και κρέατα.
Σε εταιρεία της Β. Ελλάδας που δραστηριοποιείται στο Χονδρικό Εμπόριο Κρέατος, προϊόντων κρέατος και σε εκτροφή αιγοπροβάτων:

Από Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής διαπιστώθηκε η είσοδος πέντε χιλιάδων τριακοσίων δύο (5.302) ζώων και από τον έλεγχο προέκυψε έλλειμμα δύο χιλιάδων (2.000) αμνοεριφίων, και σχεδόν το σύνολο  των ζώων να μη φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση για να αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητά τους, και χώρος σταβλισμού τους να μην είναι αδειοδοτημένος.

Σε εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αυγών, που βρίσκεται στα Μέγαρα:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε μία (1) παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Στα σημεία εισόδου της χώρας από μεικτό κλιμάκιο των προαναφερόμενων Υπηρεσιών (Κακκαβιά, Προμαχώνας, Εύζωνοι) ελέγχθησαν 45 περίπου οχήματα χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα. Βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις ΚΟΚ.
Από έλεγχο στα σφαγεία Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, ανευρέθησαν 2100 αρνιά χωρίς να είναι γνωστή η προέλευση και ο προορισμός τους και η υπόθεση διερευνάται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά σε φορτηγά αυτοκίνητα, φορτωμένα με νωπά αγροτικά προϊόντα, που κατέφθασαν με πλοία από την Κρήτη.

Ελέχθησαν δώδεκα (12) φορτηγά και από τους ελέγχους προέκυψαν:

α) Από τους ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Σε πέντε (5) φορτηγά αυτοκίνητα διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις ως προς τις προδιαγραφές εμπορίας και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες.
Σε ένα (1) εξ αυτών, λόγω πληρώθας των παρατυπιών, δεν επετράπη η έξοδός του από το λιμάνι και επεστράφη στο τόπο φόρτωσης (Κρήτη) προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

β) Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας:

Σε τρία (3) φορτηγά διαπιστώθηκαν παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας καθ’ όσον δεν υπήρχαν για μέρος του φορτίου τα προβλεπόμενα συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία (Δελτίο αποστολής).
Σε ένα φορτηγό βρέθηκε δεξαμενή, χωρητικότητας χιλίων λίτρων (1.000,00 lt), που περιείχε οινοπνευματώδη ποτό (ρακί) και δέκα (10) συσκευασίες (ασκοί) των είκοσι λίτρων (20,00 lt) με το ίδιο περιεχόμενο και για το λόγο αυτό ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη για λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών. Συγκατηγορούμενος με ίδιες κατηγορίες είναι και ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας με έδρα τα Χανιά. Σχηματίσθηκε δικογραφία και υποβλήθηκε κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Το λαθρεμπόρευμα καθώς και το φορτηγό (τράκτορας και επικαθήμενο) κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο Τελωνείο Πειραιά.

 

Στο λιμάνι του Ηρακλείου από μεικτό κλιμάκιο των προαναφερόμενων Υπηρεσιών ελέχθησαν 13 φορτηγά εκ των οποίων δύο σφραγίστηκαν και σε τρία έγιναν συστάσεις.
Σε επιχείρηση-σφαγείο στη Β. Ελλάδα:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις καθώς και δύο χιλιάδες διακόσια (2.200) κιλά νωπού βοοειδούς κρέατος δεν δικαιολογούνταν από φορολογικά στοιχεία.
Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής δεσμεύτηκαν χίλια εννιακόσια (1.900) κιλά βόειου κρέατος τα οποία δεν έφεραν την ετικέτα με τις προβλεπόμενες σημάνσεις βόειου κρέατος.

Σε σφαγείο στην Πελοπόννησο ανευρέθησαν ρουμανικά σφάγια που δεν ήταν εγγεγραμμένα και η υπόθεση διερευνάται περαιτέρω.
Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της κεντρικής λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης  ελέχθησαν τριάντα-πέντε επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος βεβαιώθηκαν εννιά (9) παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, δύο (2) παραβάσεις για έλλειψη άδειας λειτουργίας.
Από την Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) έγινε φορολογικός έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις και προσκλήθηκαν να προσκομίσουν φορολογικά στοιχεία.

Από κλιμάκια Τροχαίας βεβαιώθηκαν εφτά (7) τροχονομικές παραβάσεις

Για τις παραπάνω περιπτώσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και διερευνώνται περαιτέρω οι υποθέσεις που εμπίπτουν στη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία. Οι έλεγχοι αυτοί είναι ανεξάρτητοι και πέραν των καθ’ ύλη και κατά τόπους ελέγχων της αγοράς, εκάστης υπηρεσίας, που πραγματοποιήθηκαν το ανωτέρω διάστημα.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω κοινές δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά, είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Πολιτείας, στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, με το συντονισμό των αρμόδιων ελεγκτικών Υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται ο υγιής ανταγωνισμός, η τήρηση των κανόνων της αγοράς και η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.