Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας: εξελίξεις και δημοσιεύματα αναφορικά με τις Εταιρίες Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων

Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας: εξελίξεις και δημοσιεύματα αναφορικά με τις Εταιρίες Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων

Μάιος 16, 2018 - 17:26
0 σχόλια

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα Πνευματικά και τα Συγγενικά Δικαιώματα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και όλοι οι τοπικοί και εθνικοί θεσμικοί ξενοδοχειακοί φορείς θέτουν υπόψη των μελών τους τα εξής:

Α. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που έχει αναρτηθεί στο site του ΟΠΙ (www.opi.gr) το  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ. Επίσης πάντα σύμφωνα με την ανωτέρω ανακοίνωση «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωράει στη συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων εντός του ΟΠΙ, που ως στόχο έχει τη ρύθμιση της αγοράς και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών, με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, δίκαιο, αντικειμενικό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Όλη η υποδομή και η τεχνογνωσία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης θα μεταβιβασθεί στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, που θα συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει και που τα ίδια τα μέλη, μέσω της Γενικής τους Συνέλευσης, θα επιλέξουν σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 51Α του νόμου 4481/2017.». Κατά συνέπεια μέχρις ότου  επιλεγεί ο κατάλληλος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης που θα πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις θα ήταν καλό να τηρηθεί μια στάση αναμονής ανεξαρτήτως τις όποιες συμφωνίες σε κεντρικό η περιφερειακό επίπεδο έχουν κλειστεί από διάφορους φορείς.   

Β. Σχετικά με την με αριθμό C 641/2017 απόφαση του ΔΕΕ και ειδικότερα του  Εμπορικού Πρωτοδικείου Βιέννης, Αυστρίας, η οποία αναφέρεται σε πλείστα όσα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες από διάφορους τοπικούς φορείς και ΜΜΕ , θα θέλαμε να  επισημάνουμε τα εξής: 

Αντικείμενο της δίκης επί της οποίας εκδόθηκε η  ανωτέρω απόφαση ήταν το δικαίωμα των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών για παρουσίαση στο κοινό των εκπομπών τους στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανωτέρω απόφαση η παρουσίαση στο κοινό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών μέσω συσκευών τηλεοράσεως εγκατεστημένων σε δωμάτια ξενοδοχείου δεν συνιστά παρουσίαση πραγματοποιούμενη σε μέρος όπου η είσοδος επιτρέπεται στο κοινό έναντι καταβολής αντιτίμου. Η ανωτέρω απόφαση δεν αφορά, δηλαδή, αμέσως τουλάχιστον, τους υπόλοιπους δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Αποτελεί βέβαια ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα κατά πόσο, οι παραδοχές της ανωτέρω απόφασης και της Προτάσεως του Γενικού Εισαγγελέα επί της συγκεκριμένης υπόθεσης,   θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ενδεχομένως εμμέσως ως προς τις άλλες κατηγορίες δικαιούχων για τον υπολογισμό του ύψους της οφειλόμενης σε αυτούς αμοιβής κ.λ.π. κάτι που δεν ισχύει επί της παρούσης, και το οποίο  τόσο η τοπική Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχουν ήδη εκκινήσει επεξεργάζονται .
Σχετικά με τα ανωτέρω,με στόχο την καλύτερη ενημέρωσή , υφίσταται στη διάθεση των μελών μας, το από 2-6-2017 σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο αναφέρεται ρητώς πως η ανωτέρω απόφαση δεν αφορά κατά την άποψη του Υπουργείου ούτε τον οργανισμό «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.».
Σημειώνουμε πως παράλληλα συνεχίζονται, σε συνεργασία με το ΞΕΕ, οι προσπάθειές μας σχετικά με  το πάγιο αίτημα μας, να διαχειρίζεται ο ΟΠΙ το σύνολο των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ενώ είναι σε εξέλιξη και οι  διαπραγματεύσεις μας με τον οργανισμό «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.» με στόχο τη μείωση των χρεώσεων για τα μέλη μας.
                                        
 Δρ. Κων/νος Μαρινάκος
Πρόεδρος Δ.Σ. Τ.ΟΠ. -Ε.Ξ.Α.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.