Ενωμένη η Μεγαλόπολη καταδικάζει τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ (vid)

Ενωμένη η Μεγαλόπολη καταδικάζει τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ (vid)

Φεβρουάριος 24, 2017 - 11:00
0 σχόλια

«Πυρά» δέχεται η Μεγαλόπολη για ακόμα μία φορά καθώς δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ της απόφασης της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων, που κάνει λόγο για δημιουργία ΧΥΤΕΑ στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και δείχνει να προβάλλει σθεναρή αντίσταση.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, προκείμενου να καταδικάσει την απόφαση αυτή και να ενημερώσει το ΔΣ για τις επόμενες κινήσεις.

Να επισημάνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης και η δημοτική αρχή του κ. Παπαδόπουλου σε κάθε περίπτωση έχουν θέσει ρητά την απόφασή τους ότι δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, βλέπουμε τις δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη ο οποίος είχε αναφέρει ότι η πραγματική επίλυση του προβλήματος συνίσταται στη δημιουργία και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων (κυρίως ΧΥΤΕΑ) και ότι αυτό ήταν το επόμενο στοίχημα για το υπουργείο, τονίζοντας ότι η χωροθέτηση και δημιουργία εντός του 2016 χώρων διάθεσης (ΧΥΤΕΑ) περιφερειακού ή διαπεριφερειακού επιπέδου ήτα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου παρευρέθηκαν πολίτες του Δήμου οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον του τόπου τους, δείχνοντας αποφασισμένοι ότι δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης βρέθηκε στη συνεδρίαση και μίλησε για το πάγιο πρόβλημα, την πάγια απειλή που δέχεται το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με τα απορρίμματα.

Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μα ως αυτοδιοικητικοί θεσμοί και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Έχουμε τη δύναμη, δεν θέλουμε προστάτες

Ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι η περιφερειακή αρχή συνεχώς με αποφάσεις της στέκεται δίπλα στη Μεγαλόπολη, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη ΔΕΗ, αναφέροντας ότι δεν είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς αυτή τη στιγμή εκποιεί υλικό που είχε πριν από λίγα χρόνια αγοράσει.

Η ΔΕΗ έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν ξέρω τι συμφωνίες μπορεί να έχει

Ακόμη, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι τα βιομηχανικά απόβλητα στο 95% παράγονται στην Κορινθία. Κλείνοντας, ανέφερε ότι πρέπει να προσβάλουν την απόφαση της κυβέρνησης, η όποια θέλει να γίνει ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη.
Να αναφέρουμε ότι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Μπούρας και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης ευχαρίστησε το ΔΣ για τη θέση που κράτησε για το σοβαρότατο αυτό θέμα ,έχοντας πνεύμα σύμπνοιας δίνοντας μία δυνατή ομόφωνη απόφαση η οποία απορρίπτει τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στα ορυχεία ΔΕΗ της Μεγαλόπολης και χαρακτήρισε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης «πονηρά σχεδιάσματα».

Να λάβουμε και σήμερα μια απόφαση, την επιβεβαίωση της παλαιότερης ομόφωνης απόφασης που είχαμε πάρει για το ίδιο θέμα

Με αυτή τη νέα απόφαση ο δήμαρχος θέλει να επικαιροποιήσει όλες της θέσεις και τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου και υστέρα να γνωστοποιήσει άμεσα στον ΦΟΔΣΑ, στην ΠΕΔ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στα συναρμόδια υπουργεία  ότι το ΔΣ αποφασίζει οριστικά τη διεκδίκηση της άρσης του σχεδιασμού με νομικούς τρόπους, και με συγκεκριμένη προσθήκη.

Τέλος, ο δήμαρχος είπε ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναίρεση της εν λόγω απόφασης της κυβέρνησης. Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής με επικεφαλής τον δήμαρχο, η οποία θα προχωρήσει όχι σε μια απλή διαμαρτυρία αλλά σε παράσταση στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, τον οποίον και θα θέσουν προ των ευθυνών του.

Τις επόμενες μέρες ο δήμαρχος θα καλέσει όλους τους συλλόγους, φορείς και μέλη κοινωνίας για να τους ενημερώσει και να ακούσει όλες τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες πολιτικής και κοινωνικής συσπείρωσης και διαμαρτυρίας.

Η Μεγαλόπολη είναι και θα είναι ενωμένη

Έφη Καστραντά

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βίντεο από το Καφενείο της Μεγαλόπολης, το οποίο αναμετάδωσε ζωντανά την συνεδρίαση

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.