Ενημέρωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την ρύθμιση διαδικασιών για τις εξαγωγές

Ενημέρωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την ρύθμιση διαδικασιών για τις εξαγωγές

Ιούλιος 26, 2011 - 12:54

Το  Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης προς τα μέλη του, σας ενημερώνει για τις αλλαγές που αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με τις διαδικασίες πραγματοποιήσης εξαγωγών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγική δραστηριότητα και η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

      Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου 121012/Ε3/21012/27-5-2011, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αρ. 1092/2-6-2011:

        Κατ’εξαίρεση  μπορεί να πραγματοποιηθούν εξαγωγές, επανεξαγωγές και μεταπωλήσεις προς τρίτες χώρες, από εμπόρους -  εξαγωγείς (πρόσωπα ή επιχειρήσεις) που δεν έχει καταχωρηθεί η εξαγωγική τους επωνυμία, εφόσον πρόκειται για:

        α. εξαγωγές ή επανεξαγωγές ή μεταπωλήσεις αξίας μέχρι 20.000 ευρώ ανά φόρτωση,

        β. για εξαγωγές ή επανεξαγωγές ή  μεταπωλήσεις και μέχρι του ποσού  των 150.000 ευρώ, όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι εφοδιασμένοι με προσωρινή  βεβαίωση εγγραφής (βλ. επόμενη παράγραφο). 

        Σε περιπτώσεις  επείγουσας πραγματοποίησης εξαγωγικής διαδικασίας οι επιχειρήσεις μπορούν να εφοδιαστούν με προσωρινή βεβαίωση εγγραφής από το αρμόδιο Επιμελητήριο, με προϋπόθεση την κατάθεση της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Εξαγωγέων και του σχετικού παραβόλου.Η ανωτέρω προσωρινή βεβαίωση εγγραφής χορηγείται για μία και μόνη φορά και εφόσον οι αρμόδιες αρχές του Επιμελητηρίου διαπιστώσουν, από τα κατά την κρίση τους δικαιολογητικά (ύπαρξη πιστώσεως, τιμολόγια κ.ο.κ.), επείγουσα ανάγκη πραγματοποίησης εξαγωγικής δραστηριότητας του αιτούντος. Η ανωτέρω βεβαίωση θα: α) έχει ισχύ τριών (3) μηνών , β) αφορά την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εξαγωγής και γ) καλύπτει εξαγωγική δραστηριότητα ύψους μέχρι 150.000 ευρώ.

        Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Επιμελητηρίων, στις οποίες ο εξαγωγέας δηλώνει τα στοιχεία των εξαγωγών που πραγματοποίησε το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος (είδος,αξία,χώρα κλπ), υποχρεούνται, κατά το πρώτο τρίμηνο του δεύτερου εξαμήνου του έτους δήλωσης, να αποστέλουν τα ανωτέρω στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο οποίο τηρείται το Γενικό Μητρώο Εξαγωγέων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 2 του Νομοθετικού Διατάγματος 3999/1959(Α-230).

      Με  εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Ειδήσεις: