Ενημέρωση και προστασία από την εποχική γρίπη

Ενημέρωση και προστασία από την εποχική γρίπη

Μάρτιος 10, 2011 - 15:57

Περίπτερο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στην πλατεία Αγίου Βασιλείου

 

Της Χριστίνας Τσιορωτά

Πρόληψη προτιμοτέρα της θεραπείας έλεγαν οι αρχαίου ημών πρόγονοι και αυτήν την τακτική ακολουθεί και το ΚΕ.ΕΛ.Ο.ΝΟ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έστησε το δικό του περίπτερο στο κέντρο της πλατείας Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για την εποχική γρίπη, την πρόληψη, αλλά και το εμβόλιο.  Η ενημέρωση είναι εκείνη που αναιρεί τον πανικό σε ζητήματα όπως , πως μεταδίδεται, πως αντιμετωπίζεται, τι συμπτώματα έχει . οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν μερικών τα προληπτικά μέτρα γι αυτό και η ανταπόκριση στο περίπτερο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ  ήταν μεγάλη. Μάλιστα μοιράζεται και ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα εύκολα και κατανοητά.

 

Τι πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη

Η εποχική γρίπη είναι λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης ο οποίος μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο. Η γρίπη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, σε ηλικιωμένους και εγκύους. Ωστόσο ακόμα και ένα μικρό ποσοστό νεαρών και υγιών ατόμων υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα με την επαφή με ασθενείς, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτέρνισμα. τα κύρια συμπτώματα είναι
- Πυρετός
- Συνάχι
- Πονόλαιμος
- Βήχας
- Μυαλγία και πονοκέφαλος, δυσκολία στην αναπνοή και σπανιότερα
- Εμετός και διάρροια
Όσοι εντοπίζουν τα συμπτώματα θα πρέπει να επισκέπτονται άμεσα το γιατρό. Η αντιμετώπισή της γρίπης γίνεται με τα λεγόμενα αντι-ιικά φάρμακα τα οποία δεν είναι αντιβιοτικά και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή, συμβάλουν στην ηπιότερη μορφή της ασθένειας και στην μικρότερη διάρκειά της ενώ βοηθούν στο να μην εμφανιστούν επιπλοκές. Η έναρξη της αντιικής θεραπείας πρέπει να γίνει μέσα στις 2 πρώτες ημέρες  ειδικά σε άτομα που εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα ή έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές.

Τα μέτρα προστασίας και… το εμβόλιο

Οι γιατροί συνιστούν μέτρα προστασίας στους πολίτες για την γρίπη, μέτρα απλά και εύκολα για τον οποιονδήποτε. Αυτά είναι:
- Προσεκτικό πλύσιμο χεριών
- Κάλυψη του στόματος ή της μύτης με χαρτομάντιλο μιας χρήσης όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε
- Αποφυγή επαφής χεριών με στόμα, μύτη , μάτια
- Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης
- Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.
Ο καλύτερος τρόπος ωστόσο αποδεδειγμένα για την προστασία μας από την γρίπη είναι το εμβόλιο. Το εμβόλιο προστατεύει τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας από τους διάφορους τύπους τους ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), είναι ασφαλές και κλινικά δοκιμασμένο. Ο εμβολιασμός αν γίνεται συστηματικά κάθε έτος είναι αποτελεσματικότερος ενώ η καλύτερη περίοδος για το εμβόλιο είναι τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο. Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε όλα τα φαρμακεία, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία και χορηγείται με απλή συνταγή.
Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ 2105212054, 5212000 και στην ιστοσελίδα  www.keelpno.gr

Ειδήσεις: