Ενέργειες καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid)

Ενέργειες καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid)

Μάρτιος 10, 2017 - 18:53
0 σχόλια

Υλοποιείται και φέτος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόγραμμα κωνωποκτονίας με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων το οποίο και θα ολοκληρωθεί τέλη του χρόνου και η προηγούμενη εφαρμογή του έχει δείξει την αποτελεσματικότητά του.

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών για τις οποίες είναι διαβιβαστές, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. 

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών σε μια περιοχή δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εφαρμογή μιας μόνο μεθόδου καταπολέμησης, αλλά να περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων, που συμβάλλουν παράλληλα προς το τελικό αποτέλεσμα. 

Το έργο «Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων  Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για την διετία  2016 – 2017». 

Στόχος του έργου είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, η δημιουργία συνθηκών Τουριστικής Ανάπτυξης και η διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής εφαρμογής του έργου, με την συστηματική καταπολέμηση των κουνουπιών που βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες και περιβαλλοντικά συμβατές εφαρμογές.

Το έργο εκτελείται με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας και συνοπτικά περιλαμβάνει τις εξής επιχειρησιακές εφαρμογές:
• Χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών – δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών
• Καθορισμός δειγματοληπτικών θέσεων
• Έλεγχος και δειγματοληψίες προνυμφών  κουνουπιών
• Ψεκαστικές παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας από εδάφους και από αέρος στις παραγωγικές εστίες αναπαραγωγής
• Δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών με την τοποθέτηση παγίδων διοξειδίου του άνθρακα.
• Διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών Χώρων (IRS) σε εννέα οικισμούς του Δήμου Ευρώτα

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκινά το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών το οποίο είναι συνολικού κόστους 4 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Υγείας κ. Σιδέρης και ο κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 9 Μαρτίου μίλησαν για το έργο, τονίζοντας ότι η συνεργασία είναι επιτακτική για την πορεία τέτοιων έργων.

Μεταξύ άλλων μίλησαν για το έργο την προηγούμενης χρονιάς το οποίο, όπως ανέφεραν, στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ποιοι είναι οι Δήμοι που δεν θα συμμετάσχουν εφέτος, ο κ. Σιδέρης ανέφερε ότι αυτοί είναι πέντε, μεταξύ αυτών Βόρεια Κυνουρία και Γορτυνία.

Εφ.Κ

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Ενέργειες καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.