Ένας ευγενικός νυκτόβιος κάτοικος στην Περιοχή Απολύτου Προστασίας της Φύσης "Υγρότοπος Μουστού"

Ένας ευγενικός νυκτόβιος κάτοικος στην Περιοχή Απολύτου Προστασίας της Φύσης "Υγρότοπος Μουστού"

Δεκέμβριος 12, 2012 - 12:38

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού αποτύπωσε σε βίντεο ένα ιδιαιτέρα «ντροπαλό» και κρυπτικό σαρκοφάγο θηλαστικό. Με την χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού καταγράφηκε άτομο ασβού σε χωράφι κοντά σε αγροτική/ ημιαστική περιοχή της Προστατευόμενης Περιοχής, το οποίο εξαιτίας του τρόπου ζωής του καταφέρνει να επιβιώνει «κάτω από τη μύτη» των ανθρώπων. To συγκεκριμένο άτομο ασβού έδωσε ολόκληρη «παράσταση» μπροστά από την κάμερα, αποκαλύπτοντας έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα!!!

Ο ασβός είναι ένα νυκτόβιο θηλαστικό με χαρακτηριστικότερο μορφολογικό του γνώρισμα τις δύο λευκές φαρδιές λωρίδες οι οποίες αρχίζουν από τη μουσούδα και καταλήγουν στην αρχή του κορμού. Στην Ελλάδα ο ασβός απαντάται σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα και ζει κυρίως σε δάση ή κοντά σε δάση, ενώ συχνά βρίσκεται και σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Ζει σε ομάδες αλλά απαντάται και μονήρης. Έχει ασθενική όραση αλλά ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή.

Έχει μια  υπόγεια φωλιά, ακόμα και τρία μέτρα κάτω από τη γη, που είναι ένα σύστημα από στοές και θαλάμους. Ζευγαρώνει συνήθως τον Ιούλιο με Αύγουστο και γεννάει από ένα έως πέντε μικρά. Είναι παμφάγο ζώο, κυνηγά τη νύχτα και η δίαιτά του ποικίλλει: από σκουλήκια μέχρι μικρά πουλιά, ενώ και τα φυτά αποτελούν μεγάλο μέρος της ημερήσιας τροφής του. Μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 3 μήνες εβδομάδες με ελάχιστη τροφή, καταναλώνοντας το λίπος του σώματός του. Ζει περίπου 15 χρόνια.

Φορέας Διαχείρισης  Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου  Μουστού

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/shFk40Ob_R0