Ένα βήμα πιο κοντά στο χαοτικό Brexit

Ένα βήμα πιο κοντά στο χαοτικό Brexit

Ιανουάριος 16, 2019 - 09:48
0 σχόλια

Ως ιστορική πανωλεθρία για την πρωθυπουργό της Βρετανίας χαρακτηρίζεται η συντριπτική ήττα που υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για τη μεταβατική περίοδο αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ.

Η ήττα της Μέι, η οποία είναι η πιο βαριά στη βρετανική Βουλή στη σύγχρονη ιστορία -η δεύτερη χειρότερη ήταν το 1924, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ράμσει ΜακΝτόναλντ έχασε ψηφοφορία με 140 ψήφους διαφορά- μπορεί να οδηγήσει το Λονδίνο σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι ραγδαίες.

Η καταψήφιση της συμφωνίας ήταν εξ’ αρχής αναμενόμενη, ωστόσο αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο αριθμός των βουλευτών που τάχθηκε κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, 432 βουλευτές ψήφισαν ενάντια στη συμφωνία, ενώ μόλις 202 υπέρ.

Με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα για την 29η Μαρτίου, την ημερομηνία που έχει οριστεί για το Βrexit, η Βρετανία έχει παγιδευτεί στην πιο βαθιά πολιτική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων, καθώς πασχίζει να βρει πώς ή αν τελικά θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Τα επικρατέστερα σενάρια μετά την πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση είναι οι πρόωρες εκλογές, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, παράταση της συμφωνίας για το Βrexit κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές είτε νέο δημοψήφισμα, ενώ πολύ πιθανό σε περίπτωση που η Μέι κερδίσει στην πρόταση μομφής είναι να μεταβεί στις Βρυξέλλες ζητώντας νέες διαβεβαιώσεις για το backstop.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Αντίθετα, θα υπάρξει μια περίοδος 14 ημερολογιακών ημερών κατά την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών, ειδάλλως θα μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Η Μέι είπε ότι θα ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες με τους Τόρις καθώς και με βουλευτές άλλων κομμάτων προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οποιεσδήποτε ιδέες πρέπει να είναι «πραγματικά διαπραγματεύσιμες και να έχουν επαρκή υποστήριξη» είπε, σε μια προειδοποίηση προς βουλευτές οι οποίοι επιθυμούν να προωθήσουν ένα μη ρεαλιστικό -κατά την ίδια- σχέδιο για το Brexit.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε και να μεταβεί άμεσα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Ο εκπρόσωπος τόνισε επιπλέον ότι η κ. Μέι είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία.

Πιέζει η ΕΕ: «Ο χρόνος σχεδόν τελείωσε»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων άμεση ήταν η αντίδραση ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι πιέζουν τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν συντομότερα τις θέσεις της, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο του «άτακτου» Brexit.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφού εξέφρασε τη λύπη του μέσω Twitter για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, απευθύνθηκε στους Βρετανούς, λέγοντας πως «ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει». Την ίδια ώρα, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για «άτακτο» Brexit έχει πλέον αυξηθεί, ενώ διαμήνυσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη.

«Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανένας δεν θέλει τη μη συμφωνία, τότε ποιος τελικά θα έχει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;» διερωτήθηκε από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος του Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ των «27» θα παραμείνει ενωμένη προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές που προκαλεί το «διαζύγιο» Βρυξελλών – Λονδίνου, συνεχίζοντας πάντως να είναι προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο «σκληρού» Brexit.

(ΠΗΓΗ: in,gr)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.