Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου πρώην ΕΡΑ Τρίπολης

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου πρώην ΕΡΑ Τρίπολης

Μάιος 24, 2017 - 11:07
2 σχόλια

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το ποσό των 45.250 ευρώ για τη μελέτη αποκατάστασης ιστορικού κτιρίου πρώην ΕΡΑ Τρίπολης της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1935 και το 1938 στεγάστηκε Σχολή με χρήματα της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος», όταν Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας ήταν ο Γερμανός Μεταξάς. Στα χρόνια της Κατοχής σταμάτησε η λειτουργία της Σχολής και το κτίριο αρχικά μετατράπηκε σε Ιταλικό Δικαστήριο. Έπειτα το πήραν οι Γερμανοί και το 1943-44 ήταν δικαστήριο στο ισόγειο και φυλακές στα υπόγεια. Το 1943 μάλιστα εγκαταστάθηκαν εκεί και τάγματα ασφαλείας, ο λόχος Κορινθίων (δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του Χρήστου Η. Μήτσια στο Arcadia Portal).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της από 23/04/2015 Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ως Φορέα Υλοποίησης,  της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας & Κυνουρίας ως Κύριος του Έργου και της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ ως Σύμβουλος Υποστήριξης για να συγκεντρώσει, να οργανώσει και να παραδώσει στην Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου όλα τα στοιχεία εκείνα που θα την διευκολύνουν στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων τεχνικών μελετών για την Αποκατάσταση του Ιστορικού Κτηρίου  «Πρώην ΕΡΑ Τρίπολη».

Το ιστορικό κτίριο αποτελεί σημείο αναφοράς της νεότερης ιστορίας της Τρίπολης και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Αρκαδίας. Εκπέμπει τα χαρακτηριστικά της βαριάς πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, διατηρώντας ζωντανό τον πυρήνα της αρκαδικής και της ελληνικής παράδοσης.

Πρόκειται για κτίριο που έχει τρεις στάθμες (υπόγειο, ισόγειο και Α’ όροφος) με εμβαδόν κάτοψης ορόφου 250 τ.μ. Βρίσκεται στην Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου στην Τρίπολη, είναι γωνιακό και έχει πρόσοψη επί της πλατείας και της οδού Ερυθρού Σταυρού. Αποτελείται από φέρουσα τοιχοποιία με προσθήκες από οπλισμένο σκυρόδεμα που έγιναν στην διάρκεια λειτουργίας του κτιρίου. Το ύψος των ορόφων εκτιμάται περίπου στα 4,5μ και υπόγειο περίπου στα 3μ. Στην ψηλότερη στάθμη υπάρχει δώμα στο σύνολο της κάτοψης, στο οποίο έχουν εκτελεστεί εργασίες στεγάνωσης.

Στην έννοια της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς συνοψίζεται η ιδιαίτερη ιστορική, πολεοδομική, αρχιτεκτονική, λαογραφική, κοινωνική και αισθητική φυσιογνωμία και αξία μιας ολόκληρης εποχής.

Να αναφέρουμε ότι σε συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το 2014 οι παρατάξεις τις μειοψηφίας μεταξύ άλλων είχαν σημειώσει ότι το κτίριο αυτό, λόγω της πλεονεκτικής του θέσης, καθώς βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα μπορούσε να διατεθεί για τη στέγαση υπηρεσιών ή παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Έφη Καστραντά


2 Σχόλια

Καισαροπαπισμός στο βαλκανικό νότο σωτήριον έτος 2017. Το κτήριο της Μητρόπολης θα το ανακαινίσει το κοσμικό κράτος επί αριστερής κυβέρνησης.

Εδώ υπεγράφη η καταστροφή των Καλαβρύτων από τους φίλους μας και συμμάχους αλλά και καταστροφείς μας Γερμανούς.... μακάρι να αξιοποιηθεί το κτίριο και να μην πληρώνονται τόσα νοίκια, από δω και από κει! Μην κλαψουρίζεις τροικανέ των 12.14 & της Ν.Τ.Π.(νέας τάξης πραγμάτων) που έλεγε και ο κ. Σημίτης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.