Ένα μουσείο λαϊκής τέχνης με πάνω από 1.000 αντικείμενα στην Κάτω Δαβιά (pics,vid)

Ένα μουσείο λαϊκής τέχνης με πάνω από 1.000 αντικείμενα στην Κάτω Δαβιά (pics,vid)

Μάιος 02, 2017 - 13:47
0 σχόλια

Μια έκπληξη μας περίμενε στο χωριό Κάτω Δαβιά της δημοτικής ενότητας Φαλάνθου και αυτή δεν ήταν άλλη από την ιδιωτική συλλογή του κ. Θοδωρή Μπίκου, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια εστία λαογραφίας στο σπίτι του.

Πάνω από 1.200 αντικείμενα λαογραφίας, μικρά και μεγάλα, έχουν χωρέσει στο σπίτι του κ. Μπίκου και έχουν δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές της περιοχής.

Ο κ. Μπίκος, όπως ανέφερε, μεγάλωσε στην Αμερική και με το που επέστρεψε πίσω στην πατρίδα του ξεκίνησε να μαζεύει όλα αυτά τα οικιακά σκεύη και τα εργαλεία που είχε η οικογένειά του, καθώς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν παρατημένα σε υπόγεια και άλλα πεταμένα στα χωράφια, δημιουργώντας έτσι ένα λαογραφικό μουσείο.

Φανερά συγκινημένος, ο κ. Μπίκος στο βίντεο που ακολουθεί μιλά για τα αντικείμενα τα οποία έχει συγκεντρώσει με μεράκι και αγάπη, εξιστορώντας μας το παρελθόν τους και την ιστορία την οποία κρύβουν.

Θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό και τη μητέρα του που τον έπαιρνε μαζί στο χωράφι, αλλά και όταν μαγείρευαν στο τηγάνι για να φάει όλη η οικογένεια.

Στο αυτοσχέδιο μουσείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Τρίπολης Δ.Παυλής ο οποίος περιόδευε στο χωριό και ο πρόεδρος των Συλλόγου Απανταχού Κάτω Δαβιωτών Γιάννης Γιαννακόπουλος ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας χώρος για να στεγάσει όλα αυτά τα αντικείμενα και να τα εκθέσει για το κοινό.

Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει η μέριμνα για να δημιουργηθεί χώρος, έτσι ώστε τα αντικείμενα λαογραφίας να εκτεθούν για να θυμούνται οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι νέοι.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Πλούτος λαογραφίας κρυμμένος στην Κατω Δαβιά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.