Ένα εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ένα εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δεκέμβριος 14, 2017 - 11:52
0 σχόλια

Η συνεδρίαση διεκόπη και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου το καλοκαίρι που μας πέρασε «χτύπησε» και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάλιστα, στην Αργολίδα δύο γυναίκες κατέληξαν τον Αύγουστο από επιπλοκές του σοβαρού αυτού ιού, ο οποίος μεταφέρεται μέσω των άγριων/αποδημητικών πουλιών και μεταδίδεται μέσω των εντόμων-διαβιβαστών στον άνθρωπο.

Οι ψεκασμοί κωνωποκτονίας κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου κατά την 22η τακτική συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου συζητήθηκε εντός ημερήσιας διάταξης το θέμα της έγκρισης υλοποίησης προγράμματος με τίτλο «Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές (κουνούπι, σκνίπες, φλεβοτόμοι). Ανάπτυξη μηχανισμού ταχείας αντίδρασης και καταπολέμησης εντόμων διαβιβαστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δημιουργία δομής ελέγχου, επιτήρησης και επαγρύπνησης των νόσων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές» για την τριετία 2018-2020.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το σχέδιο προβλέπη την υπογραφή τριετούς σύμβασης με την Πελοπόννησος ΑΕ και τη δημιοουργία Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας.

Κατά τη συζήτηση ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πουλάς κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι αφήνει απ' έξω τους Δήμους και ότι είναι αργά για να γίνουν πλάνα:

Είναι πολλά τα 780.000 ευρώ, αργήσατε πάλι, δεν θα προλάβουμε να περάσουμε από ελεγκτικά και τέτοια, θα πάμε πάλι τον Ιούνιο.

Ο κ. Γόντικας δήλωσε ότι τον προβληματίζει η εναπόθεση ενός τέτοιου σοβαρού προβλήματος στην Πελοπόννησος ΑΕ:

Τι θα κάνει και θα αμειφθεί με αυτό το ποσό;  Αφού η μελέτη και όλα έρχονται από την Περιφέρεια. Προτιμάτε να δώσετε 300.000 ευρώ στα ΜΜΕ για την ευαισθητοποίηση. Δεν πάσχουμε από αυτό, από ψεκασμούς πάσχουμε.

Εξακολουθώντας, ο κ. Γόντικας είπε: «Μια ημερίδα έγινε μόνο στη Σπάρτη και μοίρασαν το φυλλάδιο σε κάτι σχολεία. Και όταν λέμε ότι μοιράζετε χρήμα σε ΜΜΕ για να σας λιβανίζουν, αντιδράτε. Βάλατε απέναντι όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας. Οι δήμαρχοι σας πήραν χαμπάρι, δεν τρώνε κουτόχορτο. Τα εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στην Πελοπόννησος ΑΕ να διατεθούν στη στελέχωση των Δήμων. Είστε υπεύθυνοι. Ψηφίζω ''κατά''».

Απαντώντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε: «Κύριε Πουλά, σας θυμίζω ότι η προσπάθεια ξεκίνησε όταν κανείς δεν γνώριζε για την επιδημιολογία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί πρότυπο οργάνωσης για όλη τη χώρα.

Δεν είναι εύκολο να κάνετε αντιπολίτευση σε εμάς.

«Αν δεν υπήρχε το Παρατηρητήριο, τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Το υπουργείο δεν κάνει τίποτα εάν δεν ενημερωθεί από εμάς, όπως και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν υπάρχουν επτά εργολαβίες. Είναι υποέργα του ίδιου προγράμματος και αυτό το έργο προέκυψε από μια μελέτη που εξέτασε τα έργα της προηγούμενης περιόδου, στηριχθήκαμε στην εμπειρία μας και συγκροτήσαμε την καινούρια πρότασή μας».

Ακούω ένα κλάμα, τι γίνεται με τους δημάρχους. Αλλά όταν οι δήμαρχοι είχαν αυτονομηθεί από τη δική μας τη θέση, επαινούσατε τους δημάρχους.

«Δεν το κρύψαμε, δημόσια μιλήσαμε», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. «Πρώτα επικοινωνήσαμε με τους δημάρχους που υποτίθεται ότι έκαναν κωνωποκτονία με δικά τους μέσα. Ο τρόπος που λειτουργούμε, δείχνει και το επίπεδο επιτυχίας μας. Ο Δήμος Ευρώτα, δεν ξέρετε ότι κάνει πρόγραμμα κωνωποκτονίας; Κι εμείς είπαμε ότι για να βοηθήσουμε τους Δήμους θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον Προγραμματική Σύμβαση. Θα πρέπει για να τηρηθεί η νομιμότητα, να έχουν προβλεφθεί όλες οι νόμιμες και οι τυπικές διαδικασίες.

Ως προς τα χρήματα που θα διατεθούν για τη διαφημιστική εκστρατεία, ο κ. Τατούλης απάντησε: «Αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για να υπάρχει η καλύτερη και η μεγαλύτερη αντίδραση από τους πολίτες. Αυτό το λάθος το είχατε κάνει με τα απορρίμματα».

Ο προκάτοχος του κ. Πατσαρίνου επαίρετο ότι μας έκοψε τα 2 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για τη δημοσιότητα. Δείτε το κατάντημα των δημοτικών αρχών. Τι πολιτική να κάνουν 
για να πείσουν.

Τέλος, για δεύτερη φορά ο κ. Τατούλης επιτέθηκε εναντίον ενός συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης: «Είστε φοβικοί, επειδή η ιδεολογία σας δεν καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και επειδή βλέπετε το μεγάλο έργο που έχουμε πετύχει. Γίνατε υπάλληλος ενός μέσου ενημέρωσης που προέβαλε τη συνάντησή τους στη Νεμέα με τον πρόεδρο της ΧΑ. Και περί αυτού, ποιείτε την νήσσαν.

Ο πρόεδρος του ΠεΣυ κ. Ηλίας Στρατηγάκος, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ανακοίνωσε διακοπή για τη Δευτέρα, επειδή είχαν παρέλθει ήδη τέσσερις ώρες από την έναρξη της συνεδρίασης. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, αντέδρασε σύσσωμη, κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή ότι η συνεδρίαση διακόπτεται επειδή δεν υπήρχε απαρτία για να ψηφιστεί το θέμα.

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.