Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο από το 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης

Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο από το 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης

Δεκέμβριος 19, 2012 - 19:16
5 σχόλια

Όταν η ζωή γίνεται τέχνη…
Το 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης, έχοντας φέτος αγκαλιάσει την έννοια της αειφορίας, «έστησε» ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η ομάδα αισθητικής παρέμβασης του αειφόρου σχολείου μας ήταν υπεύθυνη για να οργανώσει και να υλοποιήσει το πρωτότυπο αυτό δέντρο. Η προετοιμασία του είχε ξεκινήσει εβδομάδες νωρίτερα, καθώς όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν, ώστε να συμβάλουν φέρνοντας από τα σπίτια τους την απαραίτητη «πρώτη ύλη» του δέντρου, δηλαδή πράσινα πλαστικά μπουκάλια!

Με μεγάλη θέληση και όρεξη, η ομάδα τελειοποίησε τις ξύλινες βάσεις για τα μπουκάλια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Έτσι, το Σάββατο 8/12/2012, αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια, τα πράσινα πλαστικά μπουκάλια μεταμορφώθηκαν σε ένα ιδιαίτερο γιορτινό δέντρο με εμπνευστή τον κύριο Βασίλειο Νάστο, καθηγητή καλλιτεχνικών του σχολείου, και βοηθούς μαθητές της Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όχι μόνο γιατί το δέντρο μας είναι καταπληκτικό αλλά κυρίως επειδή αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας.
Υπερήφανοι και χαρούμενοι, το πρωί της Δευτέρας 10/12/2012 αντικρίσαμε ένα στολισμένο και ολοκληρωμένο πια δέντρο, το οποίο και φωτίστηκε με ειδικούς προβολείς. Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου ανέλαβε τη φωταγώγηση, με την ενθάρρυνση και του υπόλοιπου σχολείου που μετρούσε ανάποδα.
Ο σεβασμός για το περιβάλλον, όμως, δεν διαρκεί μόνο δύο εβδομάδες. Μετά τις γιορτές τα πλαστικά μπουκάλια θα καταμετρηθούν και ύστερα θα ανακυκλωθούν, προσθέτοντας πόντους στους δείκτες αειφορίας και φέρνοντάς μας, ίσως, ένα βήμα πιο κοντά σε μια διάκριση στο θεσμό του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου. Εμείς, βέβαια, και το περιβάλλον είμαστε ήδη κερδισμένοι!!!
Θέλοντας να εξηγήσουμε τη σχέση της προσπάθειάς μας με την έννοια της αειφορίας, στη βάση του δέντρου τοποθετήσαμε το παρακάτω κείμενο:

Όταν η ζωή γίνεται τέχνη…
Ποιος είπε ότι η τέχνη βρίσκεται μόνο στα μεγάλα μουσεία; Γιατί θα πρέπει ο στολισμός ενός Χριστουγεννιάτικου δένδρου να σημαίνει ότι θα κοπεί ένα έλατο, που μετά θα πετάξουμε σα σκουπίδι;
Εμείς, όπως κάποτε και ο καλλιτέχνης Μαρσέλ Ντυσάν, επιλέξαμε την τέχνη της καθημερινής ζωής. Πήραμε ένα συνηθισμένο αντικείμενο και το τοποθετήσαμε έτσι, ώστε η πρακτική του χρήση να εξαφανιστεί, δίνοντάς του ένα νέο σκοπό. Με άλλα λόγια, φωτίσαμε μια νέα οπτική γωνία, δημιουργήσαμε μια νέα σκέψη για τα πράσινα πλαστικά μπουκάλια, μεταμορφώνοντάς τα μαγικά σε μια αφορμή για χαρά!
Ομάδα συνεργασίας & αισθητικής παρέμβασης
του
3ου Γυμνασίου Τρίπολης

Σας αρέσει το δέντρο μας;
 


5 Σχόλια

πολύ ωραίο το δεντράκι μας!!!!!!!!

πολύ ωραίο το δεντράκι μας!!!!!!!!

o Βασίλης Νάστος είναι στολίδι για τα σχολεία της Τρίπολης! Μπράβο σε παιδιά και εκπαιδευτικούς

ενα μεγαλο μπραβο στην ομαδα της αισθητικης παρεμβασης του σχολειου!!! ελπιζω να παρουν το μηνυμα οι διοικουντες το δημο τριπολης ωστε να προχωρησουν σε παρομοιες παρεμβασεις αν και φαινεται ηρακλειος αθλος για αυτους?

Μπράβο!!Υπέροχο!!!Καλές γιορτές!!