Ελπίδες για την ανέγερση εστίας στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα

Ελπίδες για την ανέγερση εστίας στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα

Ιανουάριος 05, 2017 - 11:00
0 σχόλια

Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας είναι ένα σημαντικότατο κέντρο πολιτισμού και μεταλαμπάδευσης της μοναδικής τέχνης του αργυροχρυσοχόου και του μεταλλουργού με ονομαστούς τεχνίτες, και από  τον Οκτώβριο του 2013 ανήκει στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης ως ΙΕΚ με 2 τμήματα και ΣΕΚ με 1 τμήμα. Πολλές είναι οι δυσκολίες που έχουν ξεπεράσει σχολή και οι φοιτητές της, αλλά και οι καθηγητές της, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απειληθεί με κλείσιμο.

Η Σχολή αυτή είναι μοναδική στην Ελλάδα, και συγκεντρώνει στον μικρό, παραδοσιακό οικισμό της Στεμνίτσας σπουδαστές από όλη τη χώρα, οι οποίοι έρχονται για να διδαχθούν την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας στο πλέον κατάλληλο περιβάλλον και από τους πιο έμπειρους καθηγητές, απόφοιτοι και οι ίδιοι, στην πλειονότητά τους, της Σχολής. Δείτε ΕΔΩ

Η Σχολή είναι ένα από τα πιο φημισμένα ΙΕΚ στην Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, καθώς σε αυτό φοιτούν εκτός από Έλληνες και πολλοί ξένοι σπουδαστές, με αποτέλεσμα χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός τους να αυξάνεται σημαντικά, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο να παραμένει ζωντανή η οικονομία και η κοινωνία της ορεινής και ιστορικής αυτής περιοχής.

Από τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στη Στεμνίτσα υπήρξε η εξέλιξη της τέχνης της μεταλλουργίας. Αυτή η τέχνη εξακολουθεί να διδάσκεται περήφανα σήμερα στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στο χωριό της Στεμνίτσας η οποία στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο, που κατασκευάστηκε και εξακολουθεί να διατηρείται σε καλή κατάσταση από το 1926 .

Η Στεμνίτσα, εκτός από οικισμός με ιδιαίτερη ομορφιά, γίνεται επίσης πόλος έλξης πολλών νέων και δημιουργικών ανθρώπων. Οι δύσκολες όμως οικονομικά συγκυρίες αποτρέπουν τους σπουδαστές από το να μετακομίσουν στη Στεμνίτσα και να διατηρήσουν ένα σπίτι εκεί, πληρώνοντας όλα τα έξοδα.

Πολλές φορές έχει γίνει λόγος για τη στέγαση των σπουδαστών, αλλά τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Μία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Γορτυνίας ήρθε για να δώσει μια ελπίδα ότι ίσως στο μέλλον να δημιουργηθεί μια εστία έτσι ώστε οι άποροι σπουδαστές να μπορούν να διαμένουν σε δωμάτια, χωρίς να υποχρεούνται να πληρώνουν ενοίκιο.

Η απόφαση αναφέρει:

Στη Δημητσάνα και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας την  Παρασκευή 16 του μηνός Δεκεμβρίου 2016 η Πρόεδρος Μουτζούρη-Κάχρη Δήμητρα ανακοίνωσε τη συζήτηση του θέματος ,το οποίο εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Κανελλόπουλος και έθεσε υπόψη των μελών, έγγραφο του Ιωάννη Λαγού του Παναγιώτη σύμφωνα με το οποίο προτίθεται να δωρίσει στο Δήμο Γορτυνίας οικόπεδο εντός οικισμού Στεμνίτσας επιφάνειας 47 τ.μ. (μη άρτιο και οικοδομήσιμο)προκειμένου να συνενωθεί με όμορο οικόπεδο, επιφάνειας 157,45 τ.μ. ιδιοκτησίας Δομετίου Βρεττού της διαθήκης του οποίου είναι εκτελεστής

(ο Ι. Λαγός) και το οποίο έχει κληροδοτηθεί για την ανέγερση εστίας για την φιλοξενία απόρων σπουδαστών κ.α. της σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στην Στεμνίτσα.

Η κατ ́ αρχήν αποδοχή της δωρεάς από το Δ.Σ. (με σκοπό την αξιοποίησή του για ανέγερση εστίας), θα αποτελέσει στοιχείο για την εισήγηση του Ιωάννη Π. Λαγού εκτελεστή της διαθήκης Δομετίου Βρεττού, στην αρμόδια υπηρεσία κληροδοτημάτων, να παραχωρηθεί στο Δήμο και το οικόπεδο ιδιοκτησίας Βρεττού (157,45) για την ανέγερση της εστίας (κατόπιν συνένωσης των οικοπέδων), από τα έσοδα ΕΑΠ (Ειδικού Ανταποδοτικού Πόρου) «λιγνιτόσημου».

Ας ελπίσουμε αυτή η κίνηση φιλανθρωπίας των δωρητών να μην μείνει μόνο σε αποφάσεις και στα χαρτιά, και να ευοδωθεί, δίνοντας έτσι ακόμα ένα θετικό πλεονέκτημα στη σχολή.

Οι σπουδαστές ως φανερά ανήσυχα πνεύματα, όπως όλοι οι καλλιτέχνες, βρίσκονται πάντα σε επαγρύπνηση και με κινήσεις ματ προσπαθούν να κρατήσουν σε εγρήγορση τον κόσμο έτσι ώστε η σχολή να μην αφήνεται ποτέ στη μοίρα της. Οι εκθέσεις και τα σεμινάρια που διοργανώνουν, υπενθυμίζουν συνεχώς τη δουλειά που γίνεται εκει και την αγάπη τους για τον χώρο σπουδών και έκφρασής τους.

Καθηγητές και απόφοιτοι της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας δημιούργησαν το 2013 την "ACT- Στέγη Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας", μια ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), με κύριο σκοπό την υποστήριξη της Σχολής και την προώθηση της τέχνης της Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα. Με δεδομένες τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται στην εκπαίδευση του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας η Στέγη επιχειρεί:

να επιτελέσει επικουρικό εκπαιδευτικό έργο (συνδιοργανώνει και χρηματοδοτεί την "Εαρινή Σύναξη Αργυροχρυσοχόων" και άλλα μικρότερα σεμινάρια προς τους μαθητές)
να προωθήσει και να διοχετεύσει στην αγορά το έργο μαθητών και αποφοίτων (εκπαιδεύοντας τους παράλληλα στην εμπορική δραστηριότητα) και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας
να  υποστηρίξει οικονομικά και όχι μόνο τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της Σχολής (εκθέσεις, ημερολόγια, διαγωνισμοί κ.α.)
να αναδείξει τη Στεμνίτσα Αρκαδίας σε αργυροχρυσοχοϊκό Κέντρο με ποικίλες δραστηριότητες

Πολλές οι διακρίσεις που έχουν λάβει οι σπουδαστές της,  και μερικά από τα ακόλουθα βραβεία που έχουν αποσπάσει είναι τα εξής:

27ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος με θέμα: "Έμπνευση", από τη Helexpo, στα πλαίσια της έκθεσης "Kosmima", στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Οκτωβρίου 2016.

Διεθνής Διαγωνισμός κοσμήματος "Young Designer's Corner", 30 Οκτωβρίου- 1 Νοεμβρίου 2015

Gemworld Munich- The Munich Show, Μόναχο

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος με θέμα: "Ελληνικά νομίσματα- έμπνευση κοσμήματος από αναπαραστάσεις νομισμάτων", από τη Helexpo, στα πλαίσια της έκθεσης "Kosmima", στη Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου 2015.

Διαγωνισμός φιλοτέχνησης του σήματος Δημιουργικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μεσογειακού προγράμματος "Medneta", 16-17 Ιανουαρίου 2015. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων η Σχολή συμμετείχε επίσης στην έκθεση πρότυπων προϊόντων που πραγματοποιήθηκε στην Πλάκα, στο παραδοσιακό καφενείο "Η Ωραία Ελλάς".

Διεθνής Διαγωνισμός κοσμήματος "Young Designer's Corner", 24-26 Οκτωβρίου 2014

Gemworld Munich- The Munich Show, Μόναχο

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.