ΕΛΜΕ Αρκαδίας: Παρέμβαση Γιαννόπουλου στο 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

ΕΛΜΕ Αρκαδίας: Παρέμβαση Γιαννόπουλου στο 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ιούλιος 11, 2019 - 13:54
0 σχόλια

Παρέμβαση του Γιαννόπουλου Ανδρέα αντιπροσώπου από ΕΛΜΕ Αρκαδία και μέλους της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) στο  19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ στο θέμα: «ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ - αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση».

Συνάδελφοι το θέμα των κτηριακών υποδομών στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια είναι μια πονεμένη ιστορία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το θέμα της κτιριακής σχολικής στέγης έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις ειδικά στις υποδομές τις ειδικής αγωγής.

Σήμερα, τώρα τη στιγμή που μιλάμε οι δημόσιες υποδομές παραμένουν απαρχαιωμένες, ασυντήρητες, επικίνδυνες  και τα έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας σχεδόν ανύπαρκτα.

Είναι εκρηκτική η κατάσταση σχετικά με τη Συντήρηση και Επισκευή των σχολικών κτηρίων. Σοφάδες πέφτουν, ελενίτ ξηλώνονται από τον αέρα, ενώ πολλά λεβητοστάσια λόγων των απαρχαιωμένων καυστήρων είναι ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να σκάσουν με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Οι Δήμοι που είναι πλέον υπεύθυνοι για τη συντήρηση των κτηρίων αδυνατούν στην πλειοψηφία τους να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης από προσωπικό. Στην Αρκαδία, στην Τρίπολη από την οποία κατάγομαι το κτιριακό στα σχολεία είναι έντονο ιδιαίτερα σε μεγάλα και πολυπληθή σχολεία. Το συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου -  Λυκείου, το συγκρότημα των ΕΠΑΛ είναι σε κατάσταση έκτατης ανάγκης.

Τα κτήρια που στεγάζουν ειδικά σχολεία στην πλειοψηφία τους συστεγάζουν Ειδικά Νηπιαγωγεία με Ειδικά Δημοτικά και Ειδικά Γυμνάσια με Ειδικά Λύκεια, γεγονός που δε συμβάλει στην παιδαγωγική διαδικασία σύμφωνα με την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού και τις ειδικές ανάγκες του.  Επιπλέον, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε κατάλληλο εξοπλισμό, έχουν ακατάλληλους προαύλιους χώρους, μη προσβάσιμες αίθουσες κ.τ.λ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ειδικό σχολείο στου Κάψια Αρκαδίας που στεγάζεται σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις αλλά και το Ειδικό Δημοτικό στην Τρίπολη που συστεγάζεται με το 4ο Γενικό Λύκειο !!!

Από το 2011 έως τις αρχές του 2017 δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου προσεισμικοί έλεγχοι σχολείων λόγω της κατάργησης του ΟΣΚ και των απολύσεων των συμβασιούχων, που αποτελούσαν μνημονικές δεσμεύσεις, καθώς επίσης και της περικοπής του προγράμματος

Οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», τα γνωστά ΚΤΥΠ  που έχουν τώρα αναλάβει τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων και τη μελέτη έργων σχολικής στέγης επίσης αδυνατούν να πραγματοποιήσουν προσεισμικούς ελέγχους, λόγω της πρόσφατης αποδυνάμωσης του φορέα σε τεχνικό προσωπικό με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αναθέτει τις μελέτες και τους προσεισμικούς ελέγχους σε ιδιώτες εργολάβους, ανεβάζοντας το κόστος και υποβαθμίζοντας την ποιότητα των ελέγχων.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και με την πυρασφάλεια των σχολείων με χαρακτηριστικότερο ότι τα περισσότερα εργαστήρια στα ΕΠΑΛ δε διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας, παρά μόνο ορισμένους πυροσβεστήρες.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι άραγε θέμα ανικανότητας ή αδράνειας της κρατικής μηχανής; Μήπως δεν το γνωρίζουν Υπουργοί, Δήμοι, Περιφέρειες; Μήπως εμείς που το λέμε είμαστε κοινωνικά ποιο ευαίσθητοι από άλλους; Η απάντηση ΟΧΙ. Όχι ούτε θέμα ανικανότητας είναι, ούτε θέμα ευαισθησίας, ούτε άγνοιας. Το ΘΕΜΑ λοιπόν είναι βαθιά πολιτικό και συνδέεται με το ζήτημα της ανάπτυξης καθώς και ποιον αυτή υπηρετεί.

Θέλουμε η ανάπτυξη να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όπως αυτό εκφράζεται και στα ζητήματα των δημόσιων υποδομών και της πολιτικής προστασίας ή ανάπτυξη με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου που υπηρετώντας τη λογική "κόστος-οφέλος" της ΕΕ απαξιώνει την ίδια την ανθρώπινη ζωή ακόμα και των μικρών μαθητών μας;

 Διαχρονικά έχουν ευθύνες για την υλοποίηση της παραπάνω πολιτικής όλες οι Κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές που στήριξαν την κερδοφορία του Κεφαλαίου επιλέγοντας ποιες δαπάνες θα χρηματοδοτήσουν αφήνοντας στην τύχη τους πολίτες, μαθητές, εργαζομένους.

Είναι προκλητικό για παράδειγμα να χρηματοδοτούν η ΕΕ, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δραστηριότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να χρηματοδοτούν αιολικά και φοτοβολταικά πάρκα που ο πολύς κόσμος το μόνο που βλέπει από αυτή την ανάπτυξη είναι να αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος και από την άλλη να αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων. Εκατομμύρια Ευρώ σε  επιδοτήσεις δίνονται για  5αστερα ξενοδοχεία, στους ιδιώτες για την διαχείριση των απορριμμάτων. Χρήμα με ουρά στο κεφάλαιο και από την άλλη τα σχολεία και άλλες λαϊκές ανάγκες να παραπαίουν. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή την ανάπτυξη στήριξε με την πολιτική της και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την ανάπτυξη θα συνεχίσει ως κυβέρνηση η ΝΔ!

Ευθύνες όμως έχουν και όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις προσκυνούν αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης για τον οποίο η ζωή των εργαζομένων και των παιδιών τους είναι κόστος!

Η πλειοψηφία των δυνάμεων της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ/ΣΥΝΕΚ/ΠΕΚ) ως γνήσιοι εκφραστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού όλο το προηγούμενο διάστημα δεν οργάνωσαν τον αγώνα της Ομοσπονδίας σε κατεύθυνση επίλυσης τέτοιων προβλημάτων, δεν αμφισβήτησαν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής κάτι που φαίνεται εξάλλου και από την εισήγηση της πλειοψηφίας για το θέμα της σχολικής στέγης και πολιτικής προστασίας.

Αντίθετα με τη στάση τους έδωσαν την ευκαιρία στην  Κυβέρνηση στο θέμα της  σχολικής στέγης να σφυρίζει αδιάφορα και να επικαλείται τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις και να υπεκφεύγει.

Συνάδελφοι επειδή το πράγμα έχει φθάσει στο απροχώρητο καταθέτουμε σήμερα εδώ για το δικαίωμα  των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε μια εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια και όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για αυτό. Διεκδικούμε:

 

1. Τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων σύμφωνα με το νέο αντισεισμικό κανονισμό και, φυσικά, νέες, σύγχρονες, δημόσιες και ασφαλείς υποδομές.

2. Επιπλέον, στα ζητήματα της ασφάλειας, εξ αντικειμένου, εντάσσεται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών των Δήμων για τη σωστή συντήρηση των σχολείων αλλά και για τη θωράκιση σε αντισεισμική-αντιπυρική-αντιπλημμυρική βάση.

3. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα.

4. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων, που θα επικαιροποιείται περιοδικά.

5. Επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας των σχολείων, με την ευθύνη του ΟΑΣΠ.

6. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.

7. Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την περιοχή.

8. Να ελεγχθούν οι χώροι μαζικής συνάθροισης της νέας γενιάς.

9. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος μέσω των σχολικών επιτροπών, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

10. Άμεσα μέτρα για την εφαρμογή σε κατάλληλα και ασφαλή κτήρια της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής τώρα και πανελλαδικά σε όλους τους δήμους της χώρας.

11. 15 νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις έως και το Λύκειο.

Είναι καθήκον του συνδικαλιστικού ανεξάρτητα από το όποια κυβέρνηση προκύψει να θέσει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού. Να μην δείξει καμία ανοχή στην πολιτική που ευθύνεται για αυτή την κατάσταση στην παιδεία και την κοινωνία.

Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.