Έλλειψη εμπιστοσύνης, εξώδικα και καχυποψία για τα μέλη του ΦΟΔΣΑ (vid)

Έλλειψη εμπιστοσύνης, εξώδικα και καχυποψία για τα μέλη του ΦΟΔΣΑ (vid)

Σεπτέμβριος 07, 2016 - 10:06
1 σχόλια

Θεωρητικά, το πρόβλημα των απορριμμάτων καίει. Πρακτικά, οι δήμαρχοι αναλώνονται σε ζητήματα επουσιώδη κάνοντας πολύωρες συνεδριάσεις που βγάζουν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης του Φορέα η αδυναμία -ή ανικανότητα;- να λάβουν απόφαση και να ορίσουν τον νέο πρόεδρο, μιας και ο Φορέας είναι ακέφαλος από τις 4 Αυγούστου, όταν παραιτήθηκε ο κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος για τρίτη φορά...

Η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα για ακόμα μία φορά, εξαιτίας του εξώδικου το οποίο απέστειλαν μέλη του φορέα, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μαντάς και ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής, ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Καμπόσος, ο κ. Πνευματικός δήμαρχος Κορίνθου και ο κ. Δήμαρχος Σπάρτης κ Βαγγέλης Βαλιώτης στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ. Να αναφέρουμε ότι το εξώδικο έχει κοινοποιηθεί και στον υπουργό επικρατείας κ. Φλαμπουράρη.

Έντονοι διάλογοι και αντεγκλήσεις υπήρξαν στη συνεχεία της συνεδρίασης με την έλλειψη εμπιστοσύνης να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον Φορέα και στη λειτουργία του, ο οποίος καλείται να πάρει αποφάσεις και να δώσει λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων την Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία, όπως αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, σύντομα θα έχει σοβαρά προβλήματα, εννοώντας ότι θα πνιγεί στα απορρίμματα.

Τις προσβολές περί παραποίησης και πλαστογραφίας εγγράφων δεν άντεξε ο κ. Τσιριγώτης και παραιτήθηκε από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς δεν δέχθηκε τις προσβολές περί πλαστογραφίας και αλλοίωσης των αποτελεσμάτων απόφασης του ΦΟΔΣΑ που είχε να κάνει με τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ, τις οποίες προσβολές δέχθηκε με το εξώδικο, αλλά και κατά τη συνέχεια της συζήτησης.

Ύστερα από έντονους διαλόγους και αιχμές ένθεν κακείθεν, το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει για νέο πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ μετά την παραίτησή του κ. Ανδρικόπουλου. 

Να αναφέρουμε ότι ο κ. Ανδρικόπουλος έθεσε υπόψη των μελών την παραίτησή του καθώς, όπως είχε αναφέρει, δεν μπορούσε να βρίσκεται στη ηγεσία του Φορέα αφού δεν είχε κατατεθεί ο ΠΕΣΔΑ και για το ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εύρεση λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αποτελείται από την Εκτελεστική Επιτροπή, από τον πρόεδρο και έξι μέλη που εκλέγονται μαζί με τα 4 αναπληρωματικά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες. 

1) έγκριση το επιχειρησιακό σχέδιο μετά από εισήγηση της εκτελεστικής Επιτροπής
2) καθορίζει τις ετήσιες εισφορές των δήμων μελών του.
3) εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις του συνδέσμου.
4) καταρτίζει των κανονισμό
5) ψηφίζει τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας
6) γνωμοδοτεί σε δημόσιες αρχές

Για τη θέση του προέδρου, προτάθηκε ο κ. Γρυπιώτης από τον κ. Καφαντάρη.

Ο κ. Γρυπιώτης ως αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η μη έγκριση του ΠΕΣΔΑ σημαίνει ότι η Πελοπόννησος είναι έρμαιο των σκουπιδιών.
Ο δρόμος της προεδρίας είναι δύσκολος και γεμάτος προβλήματα αλλά πρέπει να κοιτάζουμε με ειλικρίνεια τα πράγματα, όπως είπε, τονίζοντας ότι σύντομα θα έχουμε τεράστια προβλήματα.

Ο κ. Καμπόσος πρότεινε τον κ. Σκαντζό, πρώην δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας και μέλος του ΦΟΣΔΑ.

Ωστόσο στο τέλος οι δήμαρχοι αποφάσισαν να ψηφίσουν αν θα... ψήφιζαν τελικώς για πρόεδρο και με 20 ψήφους υπέρ και 19 κατά, αναβλήθηκε το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι υπήρξαν δήμαρχοι οι οποίοι πρέσβευαν την άποψη ότι πρόεδρος του ΦοΔΣΑ πρέπει να είναι ένα μέλος και όχι δήμαρχος και δη ένα μέλος το οποίο να είναι από ένα σημείο πλησίον της έδρας της Περιφέρειας. Στον αντίποδα, υπήρχε και η άποψη ότι πρόεδρος θα πρέπει αν γίνει ένας δήμαρχος από τους μεγάλους δήμους της Περιφέρειας.

Τα χαρτιά τους τα μέλη τα κράτησαν κλειστά θέλοντας να αναβάλουν την ψηφοφορία ώστε να συζητήσουν και να προετοιμαστούν. Αλλιώς δεν εξηγείται τόση καθυστέρηση.

Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη; Είναι τόσο σημαντικά τα μικροπολιτικά ζητήματα μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, διότι η χθεσινή συνεδρίαση άγγιξε το παράλογο, όπως και η προηγούμενη συνεδρίαση του Φορέα, κατά την οποία οι δήμαρχοι κλήθηκαν να ψηφίσουν επί απόφασης που είχαν ήδη λάβει, και συγκεκριμένα για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ...

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης. Η ελπίδα ότι τελικώς οι δήμαρχοι θα βγουν συντεταγμένα μπροστά και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους όλο και λιγοστεύει.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Άγνοια, ανευθυνότητα και αποτέλεσμα μηδέν στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.