Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και όργανα στην Φιλαρμονική Τρίπολης

Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και όργανα στην Φιλαρμονική Τρίπολης

Απρίλιος 17, 2018 - 09:49
0 σχόλια

Ένα αίτημα που αφορούσε τις ανάγκες της Φιλαρμονικής Τρίπολης κλήθηκε να εξετάσει το ΔΣ του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Δήμου Τρίπολης σε συνεδρίασή του.

Το αίτημα του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του ΝΠΔΔ Δήμου Τρίπολης  αναφέρει τα εξής:

"Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Κάθε μουσικό σύνολο-Φιλαρμονική ή άλλης μορφής και σύστασης μουσικό σχήμα-προκειμένου να αποδώσει αξιοπρεπώς ένα μουσικό κείμενο (είτε πρόκειται για συναυλιακό τραγούδι, είτε για εμβατήριο παρέλασης, είτε για εμβατήριο λιτανείας, είτε για συμφωνικό έργο),απαιτείται να διαθέσει –κατ’ ελάχιστο-συγκεκριμένες κατηγορίες οργάνων και ο αριθμός των οποίων να έχει μια αναλογικότητα μεταξύ των.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε μουσικό όργανο έχει συγκεκριμένο ρόλο μέσα στην Ορχήστρα. Παίζει διαφορετικές μελωδίες και με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα όργανα και όλα μαζί συνθέτουν ένα ενιαίο μουσικό οικοδόμημα.

Στη φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης, που έχω την τιμή και τη χαρά να διευθύνω, απουσιάζουν συγκεκριμένες και βασικές κατηγορίες οργάνων (σαξόφωνα ,φλάουτα ,πιάνο).Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αδικείται η προσπάθεια όλων των υπολοίπων συντελεστών της ορχήστρας-από το Μαέστρο που ενορχηστρώνει το έργα αλλά και των υπόλοιπων μουσικών-και επομένων όσος κόπος και αν καταβάλλεται το μουσικό αποτέλεσμα –που είναι και το ζητούμενο να μην έχει μια ηχητική αρμονικότητα.

Τα τελευταία έτη επίσης, οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό της Φιλαρμονικής έχουν διογκωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός τόσο της αποχώρησης τριών συνολικά μουσικών της Ορχήστρας την τελευταία εξαετία όσο και στο γεγονός πως τέσσερα από τα μέλη της Ορχήστρας υποχρεούνται από το νόμο να εργάζονται πολύ λιγότερες ώρες (περίπου το 1/6) σε σχέση με τους υπόλοιπους μουσικούς επειδή έχουν πλέον την ιδιότητα του συνταξιούχου, κάτι που ενέτεινε το πρόβλημα. Όταν το έτος 2011 μου ανατέθηκε η μουσική διεύθυνση της Φιλαρμονικής, η τελευταία αριθμούσε 24 μουσικούς. Είναι λοιπόν σαφές πως το ανθρώπινο δυναμικό της Φιλαρμονικής έχει συρρικνωθεί κατά πολύ ενώ παράλληλα στο ίδιο χρονικό διάστημα οι υποχρεώσεις της αυξήθηκαν. Ο εμπλουτισμός της με νέο ανθρώπινο δυναμικό κρίνεται απαραίτητος ώστε να συνεχίσει η Φιλαρμονική του Δήμου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ακέραιο.

Δεδομένου της εξαιρετικής απόδοσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης η οποία εμφανίζει μια μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα αφού: αναβαθμίζει και ανανεώνει διαρκώς το μουσικό της ρεπερτόριο, πραγματοποιεί δεκάδες συναυλίες κάθε χρόνο, συνοδεύει κάθε εκδήλωση όποτε και οπουδήποτε της ζητηθεί εντός και εκτός των ορίων του Δήμου."

Το ΔΣ του του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Δήμου Τρίπολης αποφάσισε ομόφωνα:

Α) Να υποβάλει αίτημα για πρόσληψη ενός ή δύο ατόμων μουσικών

Β) Την ανάθεση υπηρεσιών σε επαγγελματία εκτελεστή Μουσικό για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της φιλαρμονικής για το τρέχον έτος με επόμενη απόφαση αφού συνταχτεί σχετική μελέτη κατόπιν συνεργασίας με τον αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής για τον εμπλουτισμό της με συγκεκριμένα μουσικά όργανα που απαιτούνται .

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.