Έλενα Ράπτη: Ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης (pics,vid)

Έλενα Ράπτη: Ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης (pics,vid)

Μάιος 13, 2017 - 09:40
11 σχόλια

Σύμφωνα με στοιχεία, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας, η οποία μπορεί να πάρει πολλές μορφές: σεξουαλική κακοποίηση μέσα στον οικογενειακό κύκλο, παιδική πορνογραφία και πορνεία, διαφθορά, προσέγγιση μέσω Διαδικτύου και σεξουαλική επίθεση από συμμαθητές.

Η εκστρατεία ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ που συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δύο βασικούς στόχους: α) να επιτύχει την υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η οποία προβλέπει την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την εκπαίδευση ατόμων που εργάζονται με παιδιά αλλά και τα ίδια τα παιδιά για το θέμα, παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους καθώς και τις μεθόδους προστασίας, και β) να εξοπλίσει τα παιδιά, τις οικογένειες, τους φροντιστές και τις κοινωνίες γενικότερα με τη γνώση και τα εργαλεία για την πρόληψη και καταγγελία της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση για την έκτασή της.

Η κακοποίηση των ανηλίκων (παιδιών - εφήβων) εμφανίζεται με διάφορες μορφές και μπορεί να έχει σοβαρές σωματικές, κοινωνικές, διανοητικές, συναισθηματικές και άλλες συνέπειες στη ζωή του ανηλίκου. Παράλληλα θρυμματίζει τις πεποιθήσεις μας για το δικαίωμα στην ασφάλεια, τη φροντίδα και την αγάπη (στην κατάλληλη εκδοχή της) που πρέπει να προσδοκούν οι ανήλικοι από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, τους θεσμούς. Ιδιαιτέρως όμως η σεξουαλική κακοποίηση παραβιάζει ακόμη πιο σοβαρές πλευρές της ανάπτυξης και των σχέσεων.

Τα στοιχεία που το κάνουν απαραίτητο είναι τα εξής (σύμφωνα με διαβαλκανική έρευνα που έγινε το 2012 από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού: 
 
•    1 στα 5 παιδιά (0 - 18 ετών) θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας. Ενα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας.
•    73% των θυμάτων δεν μιλάει για την εμπειρία τον πρώτο χρόνο
•    45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους φοβούμενοι το στιγματισμό και το αίσθημα απώθησης και ντροπής.
•    Στο 90% των περιπτώσεων, ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό του κύκλο
Στην Ελλάδα 7.500 παιδιά έως πέντε ετών πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης, ενώ το 73% δεν θα μιλήσει για αυτό τον πρώτο χρόνο και το 45% των θυμάτων δεν θα μιλήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μάλιστα εννιά στους δέκα θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο.

Η πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στηρίζεται στη σωστή ενημέρωση των γονέων, των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων της Τρίπολης διοργάνωσαν την Παρασκευή 12 Μαΐου από κοινού μια ενημερωτική εκδήλωση για το σπουδαίο αυτό ζήτημα. 

Η βουλευτής κυρία Έλενα Ράπτη όπου είναι συντονίστρια της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης.

Ομιλήτριες ήταν η δικηγόρος Αναστασία Γκιτάκου και η Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Ενημέρωση για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Προηγούμενο άρθρο
Στο τέλος της ημέρας...

11 Σχόλια

"Ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης" ! Νομίζω ότι κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για υπερβολή σε βαθμό ηλιθιότητας. το 1/50 πάλι μου φαίνεται υπερβολικό. Ίσως 1/500 παιδιά , πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα, για αυτό το, κατα τ άλλα, τεράστιο και αποκρουστικό κοινωνικό πρόβλημα.

Αν ήσουν στην εκδήλωση θα άκουγες πως το ποσοστό παιδιών θυμάτων σεξουαλικης κακοποίησης καταγεγραμμένο επίσημα στην Ελλάδα ειναι 16%.γιατι σας φαίνεται παράλογο;πάρτε παράδειγμα απο μικρά παιδια Ρομά που για πέντε ευρώ κάνουν σεξ με παππούδες εδώ στην τριπολη και το ξέρουμε αυτο .χωρια το τι γινεται στις κλειστές και μικρές κοινωνίες και κρατιέται κοινό μυστικό.ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ;;;;;;

Εγώ πάντως εάν είχα ανάλογη ΜΚΟ , θα παρουσίαζα ακόμα πιο τερατώδεις αριθμούς. Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση είναι ανάλογη του "παρουσιαζόμενου κοινωνικού προβλήματος". Όποιος έχει λίγο μυαλό , κατάλαβε τι παιγνίδι παίζεται με όλες αυτές τις εκστρατείες, τα ινστιτούτα, τις έρευνες και τις ΜΚΟ. Πάντως η δουλειά δεν είναι ντροπή - αλλά να μην πανικοβάλλουμε και τον κόσμο.

ΜΚΟ. Πολλές χρηματοδοτούνται από ξένα συμφέροντα προς την εκάστοτε χώρα με σκοπό τον έλεγχό της χώρας αυτής.-

Για ποια ΜΚΟ ρε άσχετοι;πρόγραμμα κοινοβουλευτικό της ευρωπαϊκής ένωσης ειναι και γινεται εκστρατεία ενημέρωσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικης κακοποίησης !και τα νούμερα φίλε μου δεν ειναι τερατώδη !ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ασχετοι! Γίνονται παντού τέτοια περιστατικά αλλα απο ότι φαίνεται αυτή η πόλη θέλει μόνο να ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ γιατί απλα δεν εχουν χτυπήσει την πόρτα μας τέτοια φαινόμενα!ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΜΟΝΟ!!!!!

Δημήτρη , οι πολιτικοι που κάνουν τους πολέμους και εξαθλιώνουν τους λαούς (βλ. ΕΕ) αποκλείεται να ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά προβλήματα του λαουτζίκου. ΜΠΙΖΝΕΣ. Το μυστικό σε όλες αυτές τις καμπάνιες είναι "ΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ". 1.Τα μικρά ψαράκια αρκούνται στο να χτίσουν ένα καλύτερο βιογραφικό και κάνουν την λάτζα. 2.Αποτυχημένοι πολιτευτές αναλαμβάνουν να τρέξουν τις.......εκστρατείες ενημέρωσης έναντι παχυλών μισθών βεβαίως βεβαίως. 3. Οι καρχαρίες στις Βρυξέλλες τρώνε το καταπέτασμα. Η ευαισθησία σου σε τιμά - η αφέλεια σου όμως όχι

Από τα σχολια κάποιων βλέπω ότι τους ενδιαφέρει εάν είναι ΜΚΟ η αποτυχημενοι πολιτευτες και οχι η ενημέρωση του κόσμου στο πραγματικό πρόβλημα .Δεν με ενδιαφέρει ποιος κάνει την ενημέρωση και ποιος χρηματοδοτει το να ενημερωθώ δεν έχει όρια !!!!!!

Γιάννη όλο και λιγότερος κόσμος τρώει κουτόχορτο. Η ζωή δυσκολεύει και αναγκαστικά η ελαφρότητα και η σαχλαμάρα υποχωρεί. Έλα λοιπόν στην παρέα μας. Τίποτα πια αμάσητο.......................

Πουλάκια μου.... τσιμπάτε στο άκουσμα ΜΚΟ,άρα όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και .......φωτιά!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.