Ελαφρύνσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Ελαφρύνσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Μάιος 28, 2015 - 12:26
0 σχόλια

Όπως φαίνεται, σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις θα φέρουν οι αλλαγές που επίκεινται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή στις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν στη συντριπτική πλειονότητά τους και, κατά συνέπεια, θα μειωθεί και η φορολόγησή τους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε από το ραδιόφωνο του Alpha πως το νομοσχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. «Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15ήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή που ένα τμήμα του θα αποτελεί και η υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Επικρατείας» είπε η κυρία Βαλαβάνη.

Σημειωτέον ότι η απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον προηγούμενο Νοέμβριο προέβλεπε ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα έπρεπε να γίνουν έως και τον Ιούνιο. Κατά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η Διοίκηση, ενώ είχε την υποχρέωση να επανεκτιμήσει εντός διετίας τις καθορισμένες από το 2007 τιμές των ακινήτων, δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των αξιών αυτών και των αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων υπολογίζεται η φορολογία.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα ελαφρύνει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μεταβιβάσεως και οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιάς.

Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσον όρο σε σχέση με τις πραγματικές.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.