Έλα, πάμε στα καμένα

Έλα, πάμε στα καμένα

Αύγουστος 01, 2018 - 21:01
0 σχόλια

INTIME NEWS- ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έλα, πάμε στα καμένα. Η ζωή συνεχίζεται δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τα μαύρα πια κλαδιά των πεύκων. Και δεν πάνε ούτε δέκα μέρες μετά την εθνική μας τραγωδία.

(Λέτε να είχε δίκιο η Τασία όταν έλεγε ότι οι πνιγμοί των μεταναστών προσελκύουν τουρίστες στα νησιά μας; Λέτε η τραγωδία να είναι πόλος έλξης; Δείτε: οι παραλίες από τις οποίες ανασύρονταν πτώματα ως προχθές, απέκτησαν και πάλι λουόμενους. Μαγιό, αντηλιακά, ξαπλώστρες, όλα στη θέση τους εκεί που βρήκαν μόλις πριν από εννιά ημέρες φριχτό θάνατο τόσοι άνθρωποι. Αντί μνημοσύνου, βουτιές και ηλιοθεραπεία.)

Κάπου στα γραφεία της, η Πυροσβεστική διορθώνει επί το λιγότερο τρομακτικόν τον αριθμό των νεκρών μας. Πλέον, μετράμε τα ταυτοποιημένα κορμιά, καμένα και πνιγμένα. Όχι συνολικά τα πεθαμένα. Βγαίνουν κάπως λιγότερα έτσι στη σούμα.

Η κυβέρνηση ρουμπώνει τους άλλους δύο συν-υπεύθυνους/συν-ανεύθυνους Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη-Κίνημα Αλλαγής (τα ονόματα αλλάζουν, τα τριάντα χρόνια εξουσίας δεν διαγράφονται με μια αλλαγή στην επωνυμία του μαγαζιού) και ξεκινά να ξεριζώσει, να γκρεμίσει, να ισοπεδώσει 3.200 αυθαίρετα.

Που μόλις πέρυσι, για να μαζέψει ψηφαλάκια, τα νομιμοποιούσε με χαρά, προβάλλοντας μάλιστα τα πλεονεκτήματα της νομιμοποίησης. Και, επειδή δεν ξεχνάμε, δείτε ρεπορτάζ του εφετινού Απριλίου: «Παράταση έξι μηνών στις προθεσμίες νομιμοποίησης αυθαιρέτων ανακοίνωσε  το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση 20% για όσους υποβάλουν άμεσα δήλωση, που έληγε σε μερικές ημέρες, θα εξακολουθήσει να ισχύει έως τον Οκτώβριο. Παράλληλα, το υπουργείο όρισε τις κατηγορίες πολεοδομικών παρανομιών που χρειάζονται μελέτη στατικής επάρκειας και τι πρέπει αυτή να περιλαμβάνει, δίνοντας ένα έμμεσο στίγμα του κόστους. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, η πρώτη προθεσμία δήλωσης παρατείνεται έως τις 9 Οκτωβρίου, προφανώς προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4495/17 προέβλεπε έκπτωση 20% αν το αυθαίρετο δηλωθεί έως τις 8.4.2018, 10% έως τις 8.10.2018 και αντίστοιχη επιβάρυνση (10% και 20%) για τα επόμενα δύο εξάμηνα, μέχρι τη λήξη του νόμου».

Παρεμπιπτόντως, τι γίνεται με αυτή την παράταση; Όλα βαίνουν καλώς και... νομιμοποιητικώς;..

Και σήμερα, 1η Αυγούστου, ο Σταθάκης ανακοίνωσε την κατεδάφιση των αυθαιρέτων -μάλιστα ξεκινά με 100 ολόκληρα αυθαίρετα τη Δευτέρα, όπως είπε περιχαρής.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων με αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Σταθάκης εξηγώντας ότι τα κριτήρια αυτά θα είναι στην περίπτωση των δασών, αν βρίσκονται σε εθνικό δρυμό ή σε αναδασωτέες εκτάσεις που επλήγησαν από πρόσφατες ή παλαιότερες πυρκαγιές, στην περίπτωση των παραλιών, η απόσταση από τον αιγιαλό.

Δηλαδή, εξόφθαλμες παρανομίες, που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν τακτοποιηθεί, με την καλή την έννοια, που έλεγε κάποτε από τηλεοράσεως ο Ψινάκης και που τώρα του φταίει ο λαϊκισμός επειδή ο ίδιος ως δήμαρχος νόμιζε ότι θα αρκούσε ένα «σκάσε, ηλίθια» για να κουμαντάρει έναν Δήμο. Όλα αυτά δεν τακτοποιήθηκαν μια και καλή από τους τωρινούς, τους χθεσινούς και τους προχθεσινούς. Που όλοι μαζί φωνάζουν ότι δεν φταίνε ούτε φταίξανε.

Όχι, δεν θα τους σφίξω το χέρι και δεν θα τους πω «μπράβο» που ξεκίνησαν να κάνουν τα προφανή.

Διότι έπρεπε να πεθάνουν με μαρτυρικό τρόπο τόσοι άνθρωποι για να ασχοληθούν με τις καταπατήσεις.

Διότι έπρεπε να φοβηθούν για την καρέκλα τους για να προχωρήσουν τις διαδικασίες κατεδάφισης μετά την κατακραυγή.

Στο παρελθόν, όποτε πλησίαζε η μπουλντόζα το αυθαίρετο με τους τσιμεντόλιθους, ευαισθητοποιημένοι ως προς την ιερή ιδιοκτησία του Έλληνα από όπου κι αν προέρχεται πολίτες έτρεχαν να μπουν μπροστά στις ρόδες της και να εμποδίσουν το κακό.

Άραγε, τη Δευτέρα θα εμφανιστούν αυτοί οι υπερασπιστές της ιδιοκτησίας για εκείνα τα 100 ακίνητα που «απειλεί» ο Σταθάκης με την μπουλντόζα του;

Πολύ πιθανόν.

Ποιος θα πίστευε, εξάλλου, ότι, ενώ ακόμα υπάρχουν αγνοούμενοι, κάποιοι θα πήγαιναν για μπανάκι στα καμένα;

 

(Η φωτογραφία, INTIME NEWS- ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, για την iefimerida.gr, όπου όλο το ρεπορτάζ.)

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.