Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό

Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό

Σεπτέμβριος 04, 2015 - 13:45
0 σχόλια

Η Ελβετία έχει δεχθεί... 23 πρόσφυγες από τη Συρία μέσα στο 2015, και τα ελληνικά σύνορα πέρασαν 23 χιλιάδες άνθρωποι την προηγούμενη εβδομάδα

Το μεταναστευτικό άγγιξε την Ευρώπη πολύ αργά, αλλά και πολύ αργά ενεργοποιήθηκαν στην Ελλάδα ουσιαστικοί μηχανισμοί αντιμετώπισής του, αφού έπρεπε να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να αρχίσει ο διάλογος ώστε να γίνουν τα αυτονόητα... Και ενώ οι εικόνες των πνιγμένων παιδιών ξεσηκώνουν ένα πρωτοφανές κύμα συγκίνησης στο Διαδίκτυο -αν και πολλά παιδιά σφαγιάζονται καθημερινά, ο άτυχος Αϊλαν έμελλε να γίνει το πρόσωπο που πυροδότησε αυτή τη συγκίνηση στην κοινή γνώμη- τα στοιχεία είναι αποστομωτικά:

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 23.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex που δημοσίευσε το «Έθνος», πέρασαν από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, στην Ελβετία, τη χώρα-έδρα δεκάδων διεθνών οργανισμών, τη νησίδα της ειρήνης, της ουδετερότητας και του ανθρωπισμού, έγιναν δεκτοί 23 Σύροι πρόσφυγες από την αρχή του 2015. Ενώ, όπως γράφει η γαλλική «Le Matin dimanche», περίπου 200 φάκελοι αναμένουν αξιολόγηση σε κάποιο γραφείο.

Ενώ, λοιπόν, επανέρχονται προτάσεις για τα ποσοστά αποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη, και ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε ανοιχτά την Τετάρτη ότι «η Ευρώπη πρέπει να πει στους πρόσφυγες να μην έρχονται εδώ», ενώ ο Ερντογάν ένιψε τας χείρας του για τον πνιγμό του Αϊλάν και του αδελφού του, λέγοντας ότι υπεύθυνη είναι μόνο η Ευρώπη -και σε καμία περίπτωση η Τουρκία που στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε για να περιορίσει τη δράση των δουλεμπόρων-, χίλιοι μετανάστες που βρίσκονται εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κυρίως Αφγανοί, εξεγέρθηκαν την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη το πρωί, απαιτώντας να επιβιβαστούν το επιβατικό «Blue Star I», το οποίο εκείνη την ώρα επιβίβαζε κόσμο για να αποπλεύσει. Οι μπουκαπόρτες του πλοίου έκλεισαν, ωστόσο οι επιβάτες που ήταν έτοιμοι να μπουν στο πλοίο για να ταξιδέψουν, εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο. Οι αστυνομικοί και οι άνδρες του Λιμενικού κατόρθωσαν να αποτρέψουν τους μετανάστες με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια άρχισε η μεταφορά περίπου 7.000 προσφύγων και μεταναστών από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ "Τσαμάκια". Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου στο «Πρώτο Θέμα», γίνεται προσπάθεια να αδειάσουν όλες οι πλατείες από τους μετανάστες. 

«Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγούν στον ανοιχτό χώρο της "Φυκιότρυπας", που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη. Ωστόσο στην περιοχή της "Φυκιότρυπας" δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους», αναφέρει η εφημερίδα.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.