Έκθεση του Νίκου Φλώρου στο δημαρχείο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία (pics)

Έκθεση του Νίκου Φλώρου στο δημαρχείο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία (pics)

Δεκέμβριος 02, 2019 - 08:58
0 σχόλια

Τη συλλογή έργων του με θέμα “Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες” παρουσίασε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος, στο εμβληματικό Μουσείο Γλυπτών του Βούπερταλ  μετά από πρόσκληση του διάσημου χοροθεάτρου της Πίνα Μπάους (Pina Bausch). Τη χορογραφία της πρωτοποριακής παράστασης υπέγραψε ο Ελληνας χορευτής της Πίνα Μπάους και εκ των συνεχιστών του έργου της, Δάφνις Κόκκινος. Η έκθεση του Έλληνα καλλιτέχνη εντυπωσίασε το φιλότεχνο κοινό καθώς συνδύασε για πρώτη φορά τη γλυπτική με το χορό και το θέατρο. Απόρροια αυτής της επιτυχίας ήταν και οι ιδιαίτερα θερμές κριτικές στα γερμανικά Μέσα ΜαζικήςΕνημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης – παράστασης, οι χορεύτριες της Πίνα Μπάους, Julie Shanahan και Tsai -Chin Yu, ερμήνευσαν χορευτικά, τον μύθο της Μήδειας και το πάθος της μεγάλης ντίβας Μαρίας Κάλλας, ανάμεσα στα γλυπτά, του διεθνώς βραβευμένου γλύπτη.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της έκθεσης- παράστασης που διήρκησε ένα μήνα (24/10-20/11/2019) Ο δήμαρχος του Ντίσελντορφ, Τόμας Γκέιζελ, ζήτησε να μεταφερθεί στο Δημαρχείο της πόλης του, όπως και έγινε, προσφέροντας  έναν ακόμη σταθμό στην εκθεσιακή διαδρομή του Νίκου Φλώρου στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης (διάρκεια: 15/11/2019-15/1/2020) ο Φιλέλληνας δήμαρχος του Ντίσελντορφ αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στις σχέσεις φιλίας που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Γερμανίας σημειώνοντας πως ο ίδιος επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε  η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Γερμανία, Μαρία Παπακωνσταντίνου, η οποία υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τέχνη ως εργαλείο της διπλωματίας, καθώς παρουσιάζει, όπως τόνισε, την Ελλάδα των αξιών, της αριστείας και του πολιτισμού.

Απευθυνόμενος προς το κοινό, στα γερμανικά, ο Νίκος Φλώρος, θύμισε τη ρήση του κορυφαίου διανοητή και ένθερμου Φιλέλληνα Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε - "ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα"- καταχειροκροτούμενος από το κοινό που είχε κατακλύσει το Δημαρχείο του Ντίσελντορφ. Ο Ελληνας γλύπτης υπογράμμισε ότι "στην Τέχνη και τον Πολιτισμό δεν υπάρχουν σύνορα” και εξέφρασε την πίστη του “στον οικουμενικό πολιτισμό της Ελλάδας που εμπνέει και απελευθερώνει τον άνθρωπο”. Ο Νίκος Φλώρος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δήλωσε πως “ότι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο είναι να βρεθεί «χωρίς πατρίδα», που είναι και ο τίτλος της έκθεσης - παράστασης που παρουσιάζεται”.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Αριστοτέλης Καραντής. Όπως επισημαίνει, «αυτή η συνεργασία ανέδειξε τρεις σημαντικές τέχνες, το χορό, το θέατρο και τη γλυπτική. Ήταν ιδιαίτερη πρόκληση για εμένα να επιμεληθώ τα έργα του Νίκου Φλώρου σε συνδυασμό με το χορευτικό μέρος της Πίνα Μπάους, γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ιδιαίτερη ισορροπία και αρμονία σε αυτό που βλέπει ο θεατής. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο φωτισμός που έγινε διαδραστικός. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ποικίλα συναισθήματα στους θεατές, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω επεξηγήσεις. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της έκθεσης . Η δημιουργία συναισθημάτων”.

Κύριοι χορηγοί της έκθεσης είναι  ο Ευθύμιος Πόντζης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Ομίλου Eurotrans –που είναι ο επίσημος μεταφορέας των καλλιτεχνικών δημιουργιών του Νίκου Φλώρου σε όλο τον κόσμο, η Badounas Ρολόι & Κόσμημα και η οικογένεια Ισαάκ Κουκουρίκη – Τατιάνας Κουτσέλη των Metropol Rooms.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.