Έκθεση σχεδίων του Δημητρίου Κούρου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έκθεση σχεδίων του Δημητρίου Κούρου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ιανουάριος 21, 2019 - 14:30
1 σχόλια

Με χαρά σας καλούμε στην έκθεση σχεδίων του γλύπτη – ζωγράφου Δημητρίου Κούρου με τίτλο «Μέσα από τις σχισμές…» στον φιλόξενο χώρο του "Καφέ" του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, ΤΚ 106 82) με τη συνεργασία του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος.

Εγκαίνια: Δευτ. 21/1, 17:30.

Διάρκεια έκθεσης έως 24/2. Είσοδος ελεύθερη

«Με τα πιο απλά και εκφραστικά μέσα, μολύβι, κάρβουνο, παστέλ και υδρόχρωμα, προσπάθησα με τα έργα μου αυτά να καταγράψω το τρικυμιώδες ταξίδι της ψυχής, που μέσα από την πεπερασμένη βιωτή της ύπαρξης, γυρεύει με βαθιά ανάγκη και πόθο, να εννοήσει και να εμπλουτιστεί με τη χαμένη ευλάβεια, με το Κάλλος και την Αρμονία.

Με αυτό τον τρόπο προσδοκώ να παραχθεί  κραδασμός, «... ως πρόγευση καρπού έργου…», αποκρούοντας τους επιφανειακούς εντυπωσιασμούς και τις φανταχτερές εκφάνσεις και αρκούμενος στη πηγαία και ακατέργαστη χαρά που παρηγορητικά και σιωπηλά προς όλους επιθυμεί να προσφέρει.

Είναι μία επίμονη άσκηση διαισθητικών ανιχνεύσεων, μέσα από ένα εσώτερο χωνευτήρι αισθητικών και πνευματικών αξιών, μέσα από σχισμές στον χώρο, στον χρόνο, στο περιβάλλον…

Πυρήνας, γέννηση, κίνηση, στάση· όλα συνυπάρχουν και διαμορφώνονται κατάλληλα για να κάνουν μέτοχο τον θεατή.»

Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Καφέ του Μουσείου την Κυριακή 17/2/2019 και ώρα 12:00-14:00, ο Αρχιτέκτονας και Ιστορικός Τέχνης και Αρχιτεκτονικής Κωστής Καζαμιάκης, θα μιλήσει για το έργο του Δημητρίου Κούρου, ενώ στη συνέχεια οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον καλλιτέχνη.

Ο καλλιτέχνης Δημήτριος Κούρος

Βιογραφικό σημείωμα του γλύπτη καιζωγράφου Δημητρίου Κούρου.

Ο Δημήτρης Κούρος γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1957. Ανακαλύπτει τον κόσμο της ζωγραφικής, τη μαγική και μεγάλη περιπέτεια του φωτός και των χρωμάτων από τα εφηβικά του χρόνια με οδηγό σε αυτήν την πρώτη γνωριμία και αναζήτηση τον ζωγράφο και αγιογράφο Αντώνη Γκλίνο.

Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου όπου εισήχθηκε το 1976, διδάχτηκε και μελέτησε την τέχνη της ζωγραφικής, του μαρμάρου και της γλυπτικής με δάσκαλό του τον Γιάννη Μανιατάκο. Το 1979 έγινε δεκτός ως αριστούχος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όπου συνέχισε τις σπουδές του με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά στο Προκαταρκτικό και τον Δημήτρη Καλαμάρα στο εργαστήριο γλυπτικής. ολοκλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι κυρίως για μελέτες στη μνημειακή τέχνη, όπου έζησε και εργάστηκε για 3 χρόνια, με δασκάλους του τον γλύπτη Cezar  και τον FrancoisDuffot (1986-1989).

Το 1983 συνεργάστηκε για τη φιλοτέχνιση των σκηνικών και των γλυπτών για τη θεατρική παράσταση του έργου «Μαντατοφόρες» του Γιάννη Ρίτσου.

Το 1995 μελέτησε την τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας στο Άγιον Όρος.

Έχει εργαστεί πάνω στις ζωγραφικές ενότητες «Ορφικά», «Φιλοκτήτης», «Φύση και Ψυχή», «Άνθη της πέτρας», «Μέτοικος» και «Σιωπής αντίλαλος».

Έχει διοργανώσει ατομικές και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φιλοτέχνησε τις προτομές των ευεργετών της Τρίπολης Γεωργίου Χαντζή και Δημητρίου Αθανασιάδη, του ήρωα του 1940-41 Σωκράτη Καλλίτση, επίσης του τέως Δημάρχου της Τρίπολης και Υπουργού Τάσου Σεχιώτη, μία μεγάλη γλυπτική παράσταση σε μπρούτζο με θέμα τους Λαγκαδινούς μαστόρους για τα Λαγκάδια Αρκαδίας, καθώς και το Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού που βρίσκεται στην πλατεία Φιλικών – Προσφύγων στην Τρίπολη.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, στη Γαλλία, στις Η.Π.Α., στην Ιαπωνία και στον Καναδά.

Η ποιητική του συλλογή με τίτλο «Το Πέρασμα» εκδόθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Πολυέκφρασης «Έλευσις».

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του Δημητρίου Κούρου βρίσκεται στην ιστοσελίδα του καλλιτέχνη dkouros.gr .

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Τα εγκαίνια της έκθεσης σχεδίων με τίτλο «Μέσα από τις σχισμές…» που έγιναν στον φιλόξενο χώρο του «Καφέ» του Μουσείου στις 21/1/2019 ήταν μία ξεχωριστή ημέρα που η αρμονική και δημιουργική συμβολή όλων, έφεραν πιστεύουμε θετικά αλλά και δυναμικά αποτελέσματα. Ήταν ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία πολλών και σημαντικών ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού. Υπήρξαν πολύ θετικά σχόλια, όπως αυτά της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ. Μαρίας Λαγογιάννη για αυτές τις καλλιτεχνικές προσπάθειες του γλύπτη και ζωγράφου Δημητρίου Κούρου και του Προέδρου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.