Έκθεση με αυθεντικές φορεσιές ηρώων Αρκάδων (vid)

Έκθεση με αυθεντικές φορεσιές ηρώων Αρκάδων (vid)

Ιούλιος 25, 2016 - 19:43
1 σχόλια

Στα Λαγκάδια στην ταβέρνα «Αρτοζήνος» που βρίσκεται επί της κεντρικής οδού του χωριού, λειτουργεί από τις 22 έως 27 Ιουλίου έκθεση αρκαδικής παραδοσιακής φορεσιάς αγωνιστών του 1821 με στόχο οι επισκέπτες που θα βρεθούν στα Λαγκάδια να έρθουν κοντά στην παράδοση, να δουν τον τρόπο ένδυσης των παλαιών, αλλά και να γνωρίσουν τις ιστορίες κάθε μοναδικής φορεσιάς.

Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα αρκαδικών φορεσιών τις οποίες έχει επιμεληθεί η κυρία Νίκη Κούλη-Κούρταλη οι οποίες έχουν αυθεντικά στοιχεία φορεσιών όπως αυτή του Καραβόγιαννού γνωστού ήρωα της Επανάστασης με καταγωγή απ' τα Λαγκάδια -πρόκειται για έναν άνδρα με ανάστημα περί τα 2,15 ύψος.

Πρόκειται για τον αγωνιστή που έγραψε ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ιστορίας του Αγώνα, ίσως το πιο σπουδαίο, σε σημασία και αγωνιστική ενδυνάμωση, στον κατά θάλασσα αγώνα. Ευτύχησε να πρωταγωνιστήσει σε δύο από τις κορυφαίες στιγμές του Αγώνα: την πρώτη πυρπόληση με μπουρλότο στην Ερεσό, στις 27 Μαΐου 1821, όπου με πλοίαρχο τον Δημήτρη Παπανικολή πυρπολήθηκε το δίκροτο ντελίνι του Αρναούτ Μπαϊραχτάρη, και ύστερα στη Χίο, στις 6 Ιουνίου 1822 (λίγο μετά τις φοβερές σφαγές) όταν με διοικητή τον Κωνσταντή Μικέ Καναρίου ανατινάζουν τη Ναυαρχίδα «Κινούμενο Όρος» του Καρά Αλή.

Οι φορεσιές είναι κεντημένες στο χέρι και αποτελούν μοναδικό αυθεντικό δείγμα καθώς είναι οι πρώτες αυτού του είδους που φτιάχνονται παγκοσμίως.

Το βίντεο και η φωτογραφία είναι από τα Λαγκαδινά Νέα.

Video: 

Παρουσίαση Παροδοσιακής φορεσιάς στα Λαγκάδια


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.