Έκθεση: Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα

Έκθεση: Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα

Νοέμβριος 27, 2014 - 17:21
0 σχόλια

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, η Ρωσία υποδέχεται και πάλι τον  Έλληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο, αυτή τη φορά για τον επίσημο εορτασμό της συμπλήρωσης των 400 ετών από το θάνατο του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου  (Ελ Γκρέκο). Σ' ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία-μνημεία  του κόσμου, το Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη.

Η παραχώρηση του συγκεκριμένου κρατικού μουσείου, είναι σπουδαία τιμή για έναν καλλιτέχνη, όταν μάλιστα είναι ο πρώτος Έλληνας που εκθέτει στο σπουδαίο αυτό ιστορικό χώρο. Ο Ναός του Ισαάκ δεσπόζει στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης κι είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μουσεία της ρωσικής επικράτειας, φημισμένος ανά την υφήλιο, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα και πρώτος σε επισκεψιμότητα, περισσότερο κι από το φημισμένο Μουσείο Ερμιτάζ.

Ο Νίκος Φλώρος αναφέρει, ότι η πρόσκληση που έλαβε από το ρωσικό κράτος, «αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή, διότι τα έργα που δημιούργησα έχουν σκοπό να τιμήσουν τον Ελ Γκρέκο, αλλά κυρίως να εκφράσουν τον ιδιαίτερο σεβασμό που αποπνέεται μέσα από τις δημιουργίες του προς τη μορφή του Ιησού Χριστού».

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τέχνης, όπου έργα Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται, μέσα από το σουρεαλισμό και την pop art, μ' ένα σύγχρονο υλικό, όπως το αλουμίνιο και συγκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών. Χιλιάδες κομμάτια χρωματιστού αλουμινίου, τα οποία δημιουργούν ένα τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτό δίνοντας την αίσθηση ενός ανάγλυφου ζωγραφικού πίνακα. Ακλουθώντας, όμως, πάντα με σεβασμό τα μοναδικά σχέδια και χρώματα του σπουδαίου ζωγράφου.   

Η συγκεκριμένη έκθεση στην ουσία αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσαν οι τελευταίες εκθέσεις του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία, στο κρατικό μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, που ακολούθησε την εξάμηνη έκθεση του στο κρατικό μουσείο Tsaritsyno της Μόσχας υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού της Ελλάδος, καθώς και του αντίστοιχου Πολιτισμού της Ρωσίας. Εκθέσεις, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο  φιλότεχνο κοινό, όσο και στον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τρανή απόδειξη; Τα εκατομμύρια επισκεπτών που τις επισκέφθηκαν, θαύμασαν τα εκθέματα και τα περιέγραψαν με διθυραμβικά σχόλια. Επιμελητής (Curator) όλων των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου είναι ο Έλληνας, Αριστοτέλης Κατάντης, υπεύθυνη οργάνωσης στη Ρωσική επικράτεια η Julia Sysalova και φωτογράφος ο καταξιωμένος Ηλίας Διαμαντάκος.

Η συγκεκριμένη έκθεση, αλλά κι αυτές που προηγήθηκαν, αποτελούν ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και προπομπό αυτών που θα επακολουθήσουν για το έτος ελληνορωσικής φιλίας το 2016.

Η Έκθεση στο κρατικό μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ θα διαρκέσει από τις 3 Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 14 Ιανουαρίου 2015  και τελεί υπό την υποστήριξη των Ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη.  

Το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου έχει επανειλημμένα λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις, ενώ έχει καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Itar-Tass, Fashion TV, Reuters, BBC, Sky News, ABC News, New York Times, Vogue, W, Associated Press, La Republica, International Wall Street, Getty images) και πολλά άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.