Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών για το έτος 2017

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών για το έτος 2017

Φεβρουάριος 13, 2018 - 12:00
0 σχόλια

H Επιστημονική ομάδα του κόμβου TAXHEAVEN εξηγεί πως γίνεται ο υπολογισμός στην έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το ζήτημα της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, μας απασχόλησε αρκετά μετά την έναρξη ισχύος του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν. 4172/2013). Δημιουργήθηκαν αρκετές απορίες τόσο κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου όσο και μετέπειτα, ενώ ταυτόχρονα έχουν εκφραστεί έντονοι προβληματισμοί για μια σειρά θεμάτων (σ.σ. δείτε ενδεικτικά τα άρθρα του κόμβου με τίτλο  «Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα – Η στρέβλωση της μη έκπτωσης των ορισμένων εισφορών» και «Ποιες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα και ποιες όχι».

Όπως γνωρίζουμε, αρκετά πράγματα άλλαξαν μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό, αλλά και στις νέες πλέον κατηγορίες εισοδήματος οι οποίες επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα προβλήματα που σχετίζονται εκτός των άλλων και με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων από πλευράς φορολογίας εισοδήματος (σ.σ. δείτε μερικά από τα ζητήματα που ανέκυψαν στο άρθρο με τίτλο «Προβλήματα του νέου ασφαλιστικού, αλλά και της έκπτωσης των εισφορών που πρέπει να λυθούν άμεσα».).  Μάλιστα, λόγω της καθυστέρησης εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά του ΕΦΚΑ τα προβλήματα έγιναν ακόμη μεγαλύτερα.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το ακαθάριστο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ρυθμίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Ως προς την ερμηνεία των άρθρων αυτών εκδόθηκε (σ.σ. αρκετά καθυστερημένα είναι η αλήθεια) η εγκύκλιος ΠΟΛ.1113/2.6.2015, καθώς και το έγγραφο  Δ12 1006031 ΕΞ 2015/19.1.2015  της φορολογικής διοίκησης. Με τις δύο αυτές εγκυκλίους δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με το πλαίσιο της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το ακαθάριστο εισόδημα φυσικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και από τη συμμετοχή τους σε νομικά πρόσωπα.

Γενικός κανόνας

Σύμφωνα με την περίπτωση γ’ του άρθρου 23 και το άρθρο 22 του Κ.Φ.Ε., οι ασφαλιστικές εισφορές (αρχικά) εκπίπτουν μόνο αν έχουν καταβληθεί. Περαιτέρω, εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα εκπίπτουν στο έτος που αφορούν, ενώ εάν καταβληθούν εκπρόθεσμα εκπίπτουν στο έτος που θα καταβληθούν. Οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν.

Πηγή: Taxheaven

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.