Εκπαιδευτική περιήγηση Μολδαβικής αντιπροσωπείας στην έδρα της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, στο Λεωνίδιο (pics)

Εκπαιδευτική περιήγηση Μολδαβικής αντιπροσωπείας στην έδρα της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, στο Λεωνίδιο (pics)

Σεπτέμβριος 10, 2018 - 12:51
0 σχόλια

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής περιήγησης της Μολδαβικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα με αντικείμενο την «Μεταφορά εμπειρίας στον προγραμματισμό και στην εφαρμογή παρεμβάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στις αγροτικές περιοχές», ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα κ. Μαρίνης Μπερέτσος υποδέχτηκαν στο Λεωνίδιο 14 άτομα-εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Οργανισμού Πληρωμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γεωργικών ενώσεων της Μολδαβίας, όπου παρέμειναν το διάστημα από 3-5 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στα γραφεία της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, συνάντηση με την Ομάδα Τοπικής Δράσης του προγράμματος CLLD/LEADER, παρουσιάσεις από τα στελέχη της Εταιρείας στο Κέντρο Προβολής της Χλωρίδας του Πάρνωνα, με θέματα:

«Εφαρμογή τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς - ευρύτερος αναπτυξιακός ρόλος ενός τοπικού οργανισμού ανάπτυξης»
Σχεδίαση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης (LDS) για την περιοχή»
«Πρόγραμμα LEADER - Διαδικασίες εφαρμογής»
Μικρά δημόσια έργα στο πλαίσιο των μέτρων «Ανανέωση χωριών» και «Βελτίωση της δημόσιας υποδομής της υπαίθρου»

Κατά την επίσκεψη της Μολδαβικής αντιπροσωπείας στο κτίριο της Φάμπρικας Πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις του Αναρριχητικού Πάρκου Λεωνιδίου και του φεστιβάλ Μελιτζάzz,  εμβληματικές δράσεις της πολιτιστικής και τουριστικής προβολής της περιοχής, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LEADER.

Στο διάστημα της παραμονής τους στο Λεωνίδιο οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στον Παραδοσιακό Ξενώνα «Αγρόκτημα» και στις βιολογικές καλλιέργειες του κτήματος, στον Πύργο Τσικαλιώτη και στο μουσείο ανάδειξης της τσακώνικης αρχιτεκτονικής, στον Τσακώνικο Συνεταιρισμό Γυναικών Λεωνιδίου,  δοκιμάζοντας τις δημιουργίες των γυναικών και γνωρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και κυρίως την τσακώνικη μελιτζάνα (ΠΟΠ).

Τέλος έγινε η παρουσίαση ενός νέου σχεδίου διακρατικής συνεργασίας με θέμα τον γαστρονομικό πολιτισμό των βαλκανικών χωρών, με τον τίτλο “Say Cheese. Balkan Cheese”, από τον σύμβουλο αναπτυξιακών δράσεων κ. Σωτήριο Μπόλη, όπου οι εκπρόσωποι της Μολδαβικής αντιπροσωπείας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. O κ. Παναγιώτης Πάτρας, υπεύθυνος Συντονιστής του Συμβούλου για την υποστήριξη  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη στη Μολδαβία, ανέλαβε να διευκολύνει το συντονισμό της επικοινωνίας των ΟΤΔ της Μολδαβίας που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο σχέδιο της συνεργασίας με Συντονίστρια την ΟΤΔ Πάρνωνα.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας από την ΟΤΔ Πάρνωνα, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης πάνω από 20 χρόνια, με την προοπτική εφαρμογής τους ενόψει των νέων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που θα υποστηριχθούν από το Εθνικό Ταμείο για τη Γεωργία και τις Αγροτικές Περιοχές της Μολδαβίας, η ανταλλαγή απόψεων καθώς και η δημιουργία δεσμών και συνεργασιών με φορείς προγραμματισμού και εφαρμογής της μεθόδου LEADER από άλλες χώρες.

Η εκπαιδευτική περιήγηση της Μολδαβικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε με την επίσκεψη στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020, ακολούθησε η επίσκεψη στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Αναπτυξιακή Αχαΐας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας

Μαρίνης Μπερέτσος


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.