Εκλογική πόλωση ή πώρωση;

Εκλογική πόλωση ή πώρωση;

Νοέμβριος 16, 2018 - 22:00
0 σχόλια

Έξι μήνες πριν από τις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με τις υποψηφιότητες και τα ψηφοδέλτια να βρίσκονται στις ζυμώσεις, η πόλωση έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της.

Αν και δεν ήμουν σε θέση λόγω ηλικίας να βιώσω εκλογικές μάχες της δεκαετίας του ’80, όπου εμφανίζονταν φέρετρα και σκηνές απείρου κάλλους, ας είναι καλά το Internet και οι παλιοί νοσταλγοί αυτών των καταστάσεων, όπως δείχνουν ήδη τα πράγματα αυτές οι εκλογές θα χτυπήσουν «κόκκινο» .

Μερίδα από πολιτικά γραφεία, παρατρεχάμενοι και ο κάθε λογής κουμανταδόρος έχουν αρχίσει ήδη να οξύνουν τα πνεύματα σε βαθμό απογοήτευσης για τους ψηφοφόρους.

Θα μου πείτε πως αυτή είναι η δουλεία τους και γι’ αυτό πληρώνονται ή τους τάζουν διάφορες θέσεις κ.τλ. Από την άλλη, δεν είναι κακό να κάνεις αγώνα για τα πιστεύω σου στις εκλογές και για τους ανθρώπους στους οποίους πιστεύεις.

Είναι όμως κάκιστο να πολώνεις και να πωρώνεις κόσμο για το δικό σου (ή του καθενός) το συμφέρον.

Ήδη βιώνουμε καταστάσεις που αν τις εξετάσουμε με την κοινή λογική, αλλά και μέσα στην ιστορική και πολιτική συγκυρία που ζούμε, είναι τουλάχιστον παρωχημένες και παραπέμπουν σε εκλογικές αναμετρήσεις άλλων δεκαετιών. Και όλα αυτά σήμερα που τα κόμματα έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και την παλιά τους αίγλη, έξι στους δέκα Έλληνες ζουν με επιδόματα και η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε κάτω από το βάρος των φόρων.

Τι ακούμε έξω; Μια ιδέα: «Σε λίγο καιρό εμείς θα είμαστε η εξουσία όποτε καλό είναι να είσαι με το μέρος μας» ή «Θα δείτε εσείς οι απέναντι για τη συμπεριφορά σας» ή «Εμείς είμαστε η εξουσία και θα παραμείνουμε ό,τι και να λένε» ή «Με χωριάτες δεν ασχολούμαστε!» και πολλά ακόμα τραγικά που δυστυχώς πολύ θα ήθελα να τα γράψω αλλά… όλα εν καιρώ!

Το χειρότερο από όλα είναι πως οι ηθικοί αυτουργοί όλων των χρωμάτων, αυτοί που βάζουν τον κόσμο να πωρώνεται, να καταστρέφουν φιλίες, να δημιουργούν μίση μεταξύ συμπολιτών, να θίγουν πρόσωπα και οικογένειες  και να φτάνουν την πόλωση έξω από τα επιτρεπόμενα όρια του δημοκρατικού πολιτισμού (υπάρχει, άραγε;) μετά το πέρας των εκλογών «συνεργάζονται» σαν αν μην έγινε τίποτα προεκλογικά

Και γιατί να μην το κάνουν; Τη δουλειά τους την έκαναν, τι και αν άφησαν στάχτες πίσω τους...

Μερίδιο ευθύνης βέβαια υπάρχει και στα ΜΜΕ για το πόσο οξύνεται αυτή η κατάσταση με τις παραπλανητικές δημοσιεύσεις, με fake news και με δημοσιεύσεις που είναι διάτρητες από παντού και επηρεάζουν την κοινή γνώμη αρνητικά ή θετικά.

Κατά μεγάλο ποσοστό πλέον οι ψηφοφόροι δεν είναι πλέον «πρόβατα» για να τα καθοδηγήσει ο κάθε βοσκός. Ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μάτια και γνώμη να κρίνουν για το καλό του τόπου τους.

Όσο η πόλωση γίνεται πώρωση, το μόνο βέβαιο είναι πως θα αντιδράσουν αναλόγως στην κάλπη…   

Θάνος Μπόγρης

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.