Εκδρομή Μεγαλόπολη - Δημητσάνα με τον Σύλλογο Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά (pics)

Εκδρομή Μεγαλόπολη - Δημητσάνα με τον Σύλλογο Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά (pics)

Νοέμβριος 09, 2019 - 15:10
0 σχόλια

Με ικανοποιητική συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδρομή την Κυριακή στις 03 Νοεμβρίου που είχε οργανώσει ο Σύλλογος Ακοβιτών Αθηνας – Πειραιά «Άγιος Γεώργιος» . Μεγάλη ήταν και η προσφορά της Κας Παναγιώτας Στελλάκη που παρά την απουσία της φρόντισε για την άρτια ενημέρωσή μας για το Αρχαίο Θέατρο στην Ελλάδα.

Η πρώτη στάση έγινε στην Κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης όπου απολαύσαμε με τον υπέροχο καιρό τον πρωινό καφέ στο πρώτο καφενείο που δημιουργήθηκε εκεί. Αμέσως μετά ακολούθησε η ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης με ομιλητή τον Κο Παντούλη Αλέξανδρο όπου μας εντυπωσίασε η ομιλία του. Το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας αλλά δυστυχώς είναι εγκαταλελειμμένο και θα έπρεπε να έχει ανακατασκευαστεί για να είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Επόμενη μετάβαση με το λεωφορείο ήταν το Λιγνιτικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ. Στην Πύλη μας περίμενε ο ξεναγός του εργοστασίου που σε συνεργασία με το Μέλος του Συλλόγου μας Παναγιώτη Μπένο μας μετέφεραν άρτια την ιστορία αυτού του χώρου που αποτελεί ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη Μεγαλόπολη και τους κατοίκους της. Έτσι λοιπόν επισκεφτήκαμε όλες τις μονάδες μερικές εκ των οποίων δεν λειτουργούν. Λειτουργεί μία (1) με Φυσικό Αέριο και μία (1) με Λιγνίτη που σε λίγα χρόνια θα σταματήσει λόγω της μεγάλης μόλυνσης που προκαλεί στο περιβάλλον. Το εντυπωσιακό ήταν τα τεράστια ορυχεία που έχουν γίνει για την εξόρυξη του Λιγνίτη και πόσο αλλά και πώς έχει επηρεαστεί το φυσικό κάλλος. Καταλαβαίνει κανένας που επισκέπτεται το χώρο αυτό πως η Μεγαλόπολη είχε τεράστια άνθιση και ανάπτυξη λόγω του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Μετά ξεκινήσαμε για τη γραφική Δημητσάνα όπου υλοποιήθηκε η επίσκεψή μας στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης ένα εντυπωσιακό αλλά και πολύ μαγευτικό έργο της πόλης αυτής. Μέσα στο χώρο αυτό συνειδητοποιεί κανένας τη σημασία της Υδροκίνησης στην κοινωνία παρουσιάζοντας τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή ποικίλλων προϊόντων. Στεγάζονται το κτίριο της Νεροτριβής , Νερόμυλου, Βυρσοδεψίου αλλά και ο Μπαρουτόμυλος όπου οι Δημητσανίτες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 δραστηριοποιήθηκαν για να τροφοδοτήσουν τον αγώνα με το απαραίτητο πολεμικό αυτό υλικό. Και όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα». Ευχαριστούμε την κ. Διαμαντοπούλου Γ.Γ. της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος με καταγωγή απο τη Δημητσάνα για τη βοήθεια στο σχεδιασμό της επίσκεψής μας εκεί.

Ολοκληρώθηκε η ενδιαφέρουσα αυτή εκδρομή με τα γευστικότατα εδέσματα αλλά και τις ωραίες μουσικές επιλογές που μας πρόφεραν σε ταβέρνα της περιοχής. Ορισμένοι προτίμησαν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της Δημητσάνας.

Ο σύλλογος Ακοβιτών Αθήνας - Πειραιά σε αυτή την εκδρομή γνωριμίας, προσπάθησε να αναδείξει δύο κρίσιμα θέματα του Δήμου Μεγαλοπολης στους εν Αθήναις συμπατριώτες μας. Το αρχαίο Θέατρο περιμένει ακόμα τη συντήρηση και ανάδειξή του ενω το λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ κινδυνεύει να κλείσει τη μια μοναδα μετα την αλλη και να ξεπουληθεί. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρήσαμε σωστό να διεξάγουμε φέτος την ετήσια εκδρομή μας στα πάτρια εδάφη.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας Κο Χριστόπουλο Δημήτριο αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που με μεγάλο κέφι, μεράκι και περίσσια διάθεση οργάνωσαν αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εκδρομή. Ευχαριστούμε εξίσου τους συμπατριώτες και φίλους που συμμετείχαν και που με αυτή τη συμμετοχή έδωσαν χαρά και δύναμη για την υλοποίηση μιας επόμενης εξόρμησης του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας – Πειραιά. Τους ευχαριστούμε όλους.

Εκ του Δ.Σ.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.