Εκδρομή από τον Σύλλογο Παλαιοπυργιωτών Αττικής

Εκδρομή από τον Σύλλογο Παλαιοπυργιωτών Αττικής

Δεκέμβριος 16, 2019 - 15:12
0 σχόλια

Την Κυριακή στις 8 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στο Σπήλαιο Παιανίας που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Παλαιοπυργιωτών Αττικής.

Όσοι ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Συλλόγου απολαύσαμε μια ηλιόλουστη Δεκεμβριάτικη Κυριακή στην ανατολική πλευρά του Υμηττού και ξεναγηθήκαμε στο χώρο του Σπηλαίου από την εξαίρετη γεωλόγο – ξεναγό κα   Μιράντα Στεργιοπούλου και από τον συμπατριώτη μας Γεωλόγο και ταμία του Συλλόγου Χρήστο Χαρ Φίλη, ο οποίος μας εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο τις διεργασίες που πραγματοποιούνται στα διάφορα γεωλογικά πετρώματα με αποτέλεσμα  την δημιουργία των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Χρήστος Φίλης,  το σπήλαιο της Παιανίας ανακαλύφθηκε τυχαία το 1926 από κάποιο χωρικό όταν  αναζητώντας  ένα κατσίκι που είχε χάσει έφτασε στην είσοδο του άγνωστου μέχρι τότε σπηλαίου.  Το εσωτερικό του εξερευνήθηκε πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα. Συστηματική χαρτογράφηση του σπηλαίου έγινε το 1954 από τους σπηλαιολόγους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου και η τουριστική του αξιοποίηση άρχισε το 1960.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου ξεναγηθήκαμε από την Γεωλόγο Μιράντα Στεργιοπούλου η οποία μέσα από μια τεχνητή σήραγγα μας οδήγησε στην «Πλατεία» και τον «Εξώστη» στην αρχή της τουριστικής διαδρομής συνολικού μήκους 350 μέτρων . Κατά την εν λόγω διαδρομή περάσαμε από τον  θάλαμο της «Ολυμπιακής δάδας»  επειδή ένας μικρός σταλαγμίτης έχει το σχήμα αναμμένης δάδας, από τον χώρο του  «Παλατιού» με τη «Φάτνη», τη «Γκαμήλα με το Σάχη», το «Ελεφαντάκι» και το «Παρεκκλήσι», από τον «Λευκό Καταρράκτη» και την «Κόλαση του Δάντη» και τερματίσαμε στην «Κεντρική Πλατεία» με τον «Κόκκινο Καταρράκτη» και το «Βάραθρο».

Μετά την ξενάγηση η συντροφιά μας, καμιά τριανταριά άτομα, κατευθυνθήκαμε σε κοντινή ταβέρνα και μεταξύ οίνου και εδεσμάτων ανακαλέσαμε στη μνήμη μας διάφορες σκηνές και ιστορίες από το από το χωριό μας και όχι μόνο. Ανταλλάξαμε ευχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους και υποσχεθήκαμε να πραγματοποιήσουμε σύντομα και άλλη παρόμοια εκδήλωση.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.