Εκδόθηκε Νέο Τσακώνικο λεξικό!

Εκδόθηκε Νέο Τσακώνικο λεξικό!

Ιούλιος 16, 2010 - 00:42

Ένα νέο εύχρηστο και καλαίσθητο λεξικό εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες από την κα Ελένη Μάνου στα πλαίσια της προσπάθειας της για τη διατήρηση της τοπικής µας γλωσσικής κληρονομιάς, της Τσακώνικης Διαλέκτου.
Η συγγραφέας, κατάγεται από το Λεωνίδιο όπου ζει μόνιμα, και είναι μητέρα τριών παιδιών. Είναι καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας και μεταφράστρια.

Από το 2005 έως το 2006 υπήρξε αναπληρωματικό µέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχείου Τσακωνιάς,και τακτικό του μέλος από το 2006 έως το 2009.
Από το 2002 έως το 2007 δίδαξε την Τσακώνικη διάλεκτο σε μαθητές και ενήλικες, µέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων της Ν.Ε.Λ.Ε. Αρκαδίας. Έχει συγγράψει και εκδώσει δύο εικονογραφημένα παραμύθια στην Τσακώνικη διάλεκτο, «α Κοτσινόσκουϊθι»(η Κοκκινοσκουφίτσα) και «α Σποϊλιού»(η Σταχτοπούτα).
Άρθρα της σχετικά µε την Τσακώνικη διάλεκτο και παράδοση φιλοξενούνται στις Αρκαδικές εφημερίδες «Αιχμή» και «Αρκαδικά Νέα».
Επίσης στους τόμους Θ' και Κ' των Χρονικών των Τσακώνων έχουν συμπεριληφθεί ιστορίες της στην Τσακώνικη διάλεκτο. Παράλληλα µε την ευγενική βοήθεια χορηγών έχει διοργανώσει επιμορφωτικές μαθητικές εκδρομές στον Πραστό, Καστάνιτσα και Σίταινα µε σκοπό την γνωριμία και επαφή των μικρών μαθητών του Λεωνιδίου µε τον τόπο και τους ανθρώπους των άλλων περιοχών της Τσακωνιάς.
Η συγγραφέας συνέγραψε ένα λεξικό µε εικόνες, µε στόχο την επαφή των παιδιών µας µε την προγονική τους γλώσσα µε έναν ευχάριστο και παράλληλα διδακτικό τρόπο.
Το λεξικό παρουσιάζει ομάδες λέξεων, τις οποίες συναντάμε στην καθημερινή µας ζωή όπως, οικογένεια, ενδυμασία, το ανθρώπινο σώμα, το τσακώνικο σπίτι, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ζώα, φυτά, δέντρα, φαγητά, οι ημέρες και μήνες, αριθμούς κ.α. Στο πίσω μέρος του βιβλίου ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει σε ευρετήριο λέξεων, οι οποίες είναι ταξινομημένες µε αλφαβητική σειρά και εικονογραφημένες. Στο ευρετήριο δίνεται η ετοιμολογία, η ερμηνεία των λέξεων, οι συνώνυμές τους καθώς και τα υποκοριστικά και μεγεθυντικά αυτών.
Το βιβλίο αριθμεί εβδομήντα δύο (72) σελίδες.
Αποκτήστε το, στέλνοντας email στο tsakonopoula@gmail.com

Πηγή: http://leonidion.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html