Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τους πλημμυροπαθείς της Αρκαδίας

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τους πλημμυροπαθείς της Αρκαδίας

Σεπτέμβριος 29, 2016 - 13:32
0 σχόλια

Κωνσταντινόπουλος: Τρεις μήνες μετά από τις καταστροφές της 25ης Ιουνίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις και εξαπατά τους κατοίκους, επαγγελματίες και αγρότες της Αρκαδίας με την ΚΥΑ

Εκδόθηκε επιτέλους χθες, ύστερα από τρεις μήνες και μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις και συνεχείς πιέσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την οριοθέτηση των πλημμυροπαθών περιοχών της Αρκαδίας και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια.

Μετά από τη θεομηνία που έπληξε περιοχές της Αρκαδίας στις 25 Ιουνίου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) επισκέφθηκε άμεσα τις περιοχές και σε συνεννόηση με τους κατοίκους, επαγγελματίες και αγρότες, κατέθεσε τις αμέσως επόμενες ημέρες δέσμη προτάσεων για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών σε υποδομές, οικοσκευές, καταστήματα, καλλιέργειες, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωικό κεφάλαιο, και γενικότερα για την ανακούφιση των πληγέντων. Ο Υφυπουργός κ.Μπαλάφας κατά την αυτοψία που διενήργησε στην περιοχή δεσμεύθηκε πως θα συμπεριελάμβανε τις προτάσεις αυτές στην ΚΥΑ που επρόκειτο να εκδοθεί. Την ίδια αυτή δέσμευση επανέλαβε και κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας κ.Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή.

Δυστυχώς, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην χθεσινή ΚΥΑ καθώς και στην απόφαση του κ.Αλεξιάδη, δεν ανταποκρίνονται στις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε και στις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει μέριμνα για αποζημίωση για καταστροφές σε οικοσκευές και εξοπλισμό επιχειρήσεων, για ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, για ρύθμιση των πληρωμών προς τη ΔΕΗ και λοιπές ΔΕΚΟ, για ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ προκειμένου για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού από πληγείσες επιχειρήσεις. Επιπλέον, δεν υπάρχει ορατή πρόοδος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων και την παροχή ενίσχυσης προς τους αγρότες για την αποκατάσταση των ζημιών σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, μελίσσια, αγροτικές υποδομές (έγγειες βελτιώσεις και γεωτρήσεις), αρδευτικό, υποστηρικτικό κλπ μηχανολογικό εξοπλισμό, μηχανήματα κτηνοτροφικών μονάδων.

Δεδομένης της έκτασης αλλά και του βάθους της καταστροφής στην πρωτογενή παραγωγή, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ολική και απειλεί και τις σοδειές των επόμενων ετών, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη επανήλθαν στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας απαντήσεις, αλλά και άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα και στις κατεπείγουσες ανάγκες των αγροτών της Αρκαδίας. Η άμεση λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, και μάλιστα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να μπορέσουν οι καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Αρκαδίας να ορθοποδήσουν σύντομα, για να αποφευχθεί επέκταση της καταστροφής σε όλους τους τομείς της οικονομίας της περιοχής.

Η αναφερόμενη ΚΥΑ

Δελτίο Τύπου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.