Εκδήλωση μνήμης στο Λεωνίδιο για την επέτειο άλωσης της Πόλης (pics)

Εκδήλωση μνήμης στο Λεωνίδιο για την επέτειο άλωσης της Πόλης (pics)

Μάιος 29, 2016 - 11:11
0 σχόλια

Χθες 28/5/2016 ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και το Αρχείο της Τσακωνιάς πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για την αποφράδα μέρα της άλωσης της Βασιλεύουσας Πόλης.

Στην αρχή ο γραμματέας του Δήμου κ. Μανόλης Ρεντούλης έκανε μια σύντομη αλλά μεστή περιεχόμενου αναφορά στο χρονικό της άλωσης και στην συνέχεια ο κ. Γ. Παπαθανασόπουλος παρουσίασε τον ομιλητή κ. Γεώργιο Καραμπελιά. Ο κ. Γ. Καραμπελιάς παρουσίασε νέα στοιχεία που αναιρούν την άποψη των εθνομηδενιστών πως το «Κρυφό σχολειό» υπήρξε μύθος. Η αλήθεια φαίνεται πως κατά την διάρκεια των Τουρκοκρατιών υπήρξαν και κρυφά και φανερά σχολεία αναλόγως της «ομαλότητας» (Γεδεών).

Αλλά περισσότερα για το «κρυφό σχολειό» όταν μελετήσω τα νέα δεδομένα. Πάντως πρέπει να σας αναφέρω πως το Ίδρυμα Ζαφείρη έχει στην κατοχή του Πατριαρχικό σιγίλλιο που παραχωρεί τα εισοδήματα μετοχίου της Λουκούς για να μισθοδοτείται δάσκαλος και να μην πληρώνουν δίδακτρα οι άποροι μαθητές σε «Ανώτερο Σχολείο» του Αγίου Ιωάννου. Το σχολείο αυτό αργότερα θα προικοδοτηθεί και από τον ευεργέτη του Αγίου Ιωάννου Καρυτσιώτη. Αυτά για να μην σας λένε οι εθνομηδενιστές πως τάχα η Η Μεγάλη Μητέρα Εκκλησία ήθελε τον Λαό αγράμματο για να είναι δούλοι των κοτζαμπάσηδων.

Φίλιππος Μπεκύρος


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.