Εκδήλωση μνήμης 170 χρόνων από τον θάνατο του ήρωα Στρατηγού Νικηταρά (pics)

Εκδήλωση μνήμης 170 χρόνων από τον θάνατο του ήρωα Στρατηγού Νικηταρά (pics)

Οκτώβριος 18, 2019 - 21:00
2 σχόλια

Εκδήλωση μνήμης με τη συμπλήρωση 170 χρόνων από τον θάνατο του ήρωα του 1821, Στρατηγού Νικηταρά, τελέσθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Η δέηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, του Δήμου Πειραιά, της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς» και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Ενότητα».

            Στην ακολουθία του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε και ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, εκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

      Μίλησε για το Στρατηγό Νικηταρά, ο φιλόλογος Νικήτας Σταματέλου Σταματελόπουλος.

      Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη από τον Σεβασμιότατο δέηση στην προτομή του ήρωα στον περίβολο του γηροκομείου Πειραιώς, παραπλεύρως του Ιερού Ναού και μετά τον σύντομο χαιρετισμό του ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

      Να θυμίσουμε ότι τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο στις 23 Μαρτίου 2019, την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Γεώργιος Κικώτης, ενώ ο εφοπλιστής κ. Ευάγγελος Μαρινάκης ανέλαβε όλα τα έξοδα για την κατασκευή του έργου. Ήταν μια πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς».             

       Η εκδήλωση γίνεται για έβδομη συνεχή χρονιά ύστερα από πρωτοβουλία της Αδελφότητας που πρωτοστάτησε για την έναρξη αυτής της εκδήλωσης το 2013.

      -Εικόνα του νεομάρτυρα Ιωάννη εκ Τουρκολέκα, θα βρίσκεται πλέον στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς ,δωρεά της ενορία του χωριού μας και του πρώην πρόεδρου του χωριού μας Αναστάσιου Γιαννακόπουλου και θα εορτάζεται, όπως και στο χωριό μας, κάθε Οκτώβριο.

                                                                                                          Το Δ. Σ.

                             AΔΕΛΦΟΤΗΤΑ  ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑΙΩΝ   ‘’Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ’’


2 Σχόλια

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Που ναι τα οστά σου ρε Νικηταρά μου, να έρθω να τα προσκυνήσω;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.