Εκδήλωση μαθητών την Τετάρτη για τη μετατροπή τηγανέλαιου σε βιοκαύσιμο (video)

Εκδήλωση μαθητών την Τετάρτη για τη μετατροπή τηγανέλαιου σε βιοκαύσιμο (video)

Μάρτιος 10, 2014 - 14:11

O Δήμος Τρίπολης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αρκαδίας και το Κ.Ε.Α.Ν. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) διοργανώνουν εκδήλωση για να παρουσιάσουν και να προβάλλουν την περιβαλλοντική δράση μαθητών δημοτικών σχολείων της Τρίπολης: «Ανακυκλώνω τηγανέλαια- Θερμαίνω το σχολείο μου».

Η παρουσίαση της δράσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης.
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αθανάσιος Σαφάκας, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών στο εργαστήριο Ηλεκτρομηχανολογικής Μετατροπής Ενέργειας και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου χημικός μηχανικός- περιβαλλοντολόγος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού και της περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς των δημοτικών σχολείων της Τρίπολης.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 10ου Δημοτικού, 8ου Δημοτικού και 3ου δημοτικού σχολείου Τρίπολης θα μιλήσουν για την περιβαλλοντική δράση και  τις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει μέσα από την  ανακύκλωση  τηγανέλαιου.

Μαθητές των σχολείων έχουν ετοιμάσει και θα μοιράσουν στους παραβρισκόμενους  σαπουνάκια τα οποία που έχουν οι ίδιοι παρασκευάσει μέσα από την διαδικασία της ανακύκλωσης τηγανέλαιου.

Στην εκδήλωση όλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, παίζοντας το περιβαλλοντικό παιχνίδι PlanetBook. Ακόμα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου (Skype) με σχολείο του εξωτερικού που αναπτύσσει ανάλογες περιβαλλοντολογικές δράσεις.

Σήμερα, 10 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα, βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου όπου θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω εκδήλωση, ο Πέτρος Καλτεζιώτης, πρόεδρος σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Τρίπολης καθώς και η Γωγώ Παναγοπούλου, μέλος του Κ.Ε.Α.Ν.

Ο κος Καλτεζιώτης, μίλησε για μια εξαιρετική πρωτοβουλία μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων Τρίπολης. Οι μαθητές, συγκεντρώνουν σε ειδικά δοχεία και κάδους το τηγανέλαιο, ένα ρυπογόνο υλικό το οποί καταλήγει σε νεροχύτες νοικοκυριών και μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία, μετατρέπουν το τηγανέλαιο σε βιοκαύσιμο, προκειμένου να θερμαίνονται. Επίσης, από αυτό προκύπτει και η γλυκερίνη, όπου σε ειδικό εργαστήρι οι μαθητές με τη βοήθεια εκπαιδευτικών δημιουργούν σαπουνάκια, τα οποία και θα μοιράσουν σε όσους παρευρεθούν στην εκδήλωση. Οι μαθητές, τονίζει μέσα από τέτοιες διαδικασίες, γίνονται ενεργοί πολίτες και συμπεριφέρονται ως ενήλικοι, βάζοντας τα γυαλιά μάλιστα σε πολλούς ενεργούς ενήλικες πολίτες.

Η κα Παναγοπούλου, επεσήμανε ότι οι νέοι, οι μαθητές δίνουν ένα δυνατό μήνυμα, καθώς μέσω της εθελοντικής και ομαδικής συνεργασίας τους καταφέρνουν σε καιρούς δύσκολους οικονομικά να θερμαίνονται και μάλιστα ανέξοδα. Τόνισε τέλος, ότι δεν πρέπει να μένουμε μόνο στη διαφήμιση και στην προβολή ανάλογων πρωτοβουλιών αλλά έκαστος και συνάμα όλοι εμπράκτως να δείχνουμε τη συμβολή μας σε ανάλογες ενέργειες.

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/BHOpUdt3EcI