Εκδήλωση για τους απαγχονισθέντες πατριώτες στην Ψηλή Βρύση Τεγέας (pics,vid)

Εκδήλωση για τους απαγχονισθέντες πατριώτες στην Ψηλή Βρύση Τεγέας (pics,vid)

Απρίλιος 01, 2019 - 08:39
0 σχόλια

Εκδήλωση τιμής για τους απαγχονισθέντες πατριώτες στην Ψηλή Βρύση Τεγέας στις 17 Ιανουαρίου του 1944, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Μία οφειλόμενη εκδήλωση τιμής που άργησε 75 χρόνια για τους 23 πατριώτες που δεν έκαναν τίποτα φρικτό αλλά η μόνη τους αμαρτία ήταν πως βρέθηκαν σε κάποιο μπλόκο ή μπήκαν στο στόχαστρο κάποιου Γερμανοτσολιά.

Ενός Γερμανοτσολιά που πήρε στην πορεία αξίωμα, όπως συνέβη με όλους αυτούς, ενώ οι πατριώτες αποτέλεσαν τα μιάσματα. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας ανέφερε:

"Αυτός ο όμορφος τόπος μας, η Ελλάδα, έχει γίνει πολλές φορές στόχος άλλων λαών, αλλά παρόλα αυτά αντέχει και συνεχίζει την πορεία της στο χρόνο.

Και η Αρκαδία μας, τούτος ο μικρός μεγάλος τόπος έχει τη δική του συμβολή στους αγώνες για Ελευθερία και Δικαιοσύνη και το έχει πληρώσει με πολύ δάκρυ και πολύ αίμα.

Είναι πολλά τα χωριά που μαρτύρησαν από τους Φασίστες και τους Ναζιστές και ένα εξ αυτών είναι και η Ψηλή Βρύση που τίμησε τους δικούς της ανθρώπους που απαγχονίστηκαν, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση.

Έστω και έτσι η οφειλόμενη τιμή και μνήμη ήρθε και θα πρέπει να θυμόμαστε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την δική μας Ελευθερία και να τους μιμούμαστε σήμερα που έχουμε άλλες δυσκολίες.

Βέβαια η χώρα μας τρώει τα παιδιά της και δίνει αξιώματα στους γερμανοτσολιάδες και στους προδότες...

Ας ευχηθούμε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές και να μην ξαναγίνει πόλεμος.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!"

Ο Δήμαρχος Τρίπολης στο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Όσο καλύτερα μελετάμε και γνωρίζουμε την Ιστορία κάθε λαού και κάθε Έθνους βρίσκουμε βήματα και στοιχεία που έχουν συνεισφέρει στην πρόοδο των λαών, αλλά και της ανθρωπότητας.

Μέσα όμως από αυτές τις αναζητήσεις και τις εξελίξεις, δυστυχώς υπάρχουν μελανά σημεία, μαύρες σελίδες στη ροή των γεγονότων και των καταστάσεων. Βρίσκουμε πολέμους, ξεσηκωμούς, επαναστάσεις, όπου στο βωμό των εκάστοτε αιτιών και αφορμών, το άθροισμα των ανθρώπινων σωμάτων και ψυχών που θυσιάστηκαν, ήταν και παραμένει, αβάσταχτος πόνος και θλίψη, για τη λειτουργία της κοινωνίας μας.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σήμερα προσευχόμαστε σεμνά και ταπεινά σε μια τελετή αμέριστου σεβασμού, όπως ταπεινοί και σεμνοί μέσα στο Μεγαλείο τους είναι και οι ήρωες μας.

Είμαστε συγκεντρωμένοι, σε ένα χώρο που δικαιώνεται η ομορφιά και η αρμονία της φύσης. Σ΄ αυτό το πανέμορφο φυσικό τοπίο, ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να χωρέσει πως η θηριωδία των Γερμανών κατακτητών τον μετέτρεψε σε τόπο δράματος και μνημοσύνου.»

Στη συνέχεια για την συγκεκριμένη εκδήλωση τιμής στο χωρίο Ψηλή Βρύση ανέφερε:

«Η πρέπουσα τιμή δεν αποδίδεται με λόγια, όσο περιεκτικά και αληθινά αν είναι αυτά, αλλά πρωτίστως με πράξεις και έργα, που διαιωνίζουν τη μνήμη όσων πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή, τα όνειρα και τα ιδανικά τους, για μια πατρίδα αδούλωτη και ελεύθερη, για μια κοινωνία ειρηνική και δίκαιη… Σήμερα με την σεμνή μας τελετή, ολοκληρώνεται ένα χρέος δικό μας και παράλληλα μια επιθυμία πολλών χρόνων για απόδοση τιμών …για ένα στεφάνι δόξας που οφείλαμε στους δικούς μας νεκρούς… Με αυτή τη σκέψη αξίζει να πορευτούμε σήμερα όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα προς τιμήν τους.

Εκ μέρους της πολιτείας και την θέση μου ως Δήμαρχος Τρίπολης, εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου στη μνήμη και παράλληλα τιμή σε αυτούς τους πατριώτες μας αλλά και σε όλους τους άλλους ανώνυμους και επώνυμους, που με τη ζωή τους μας χάρισαν την ελευθερία την ίδια τη συνέχιση της ζωής σε όλους εμάς.»

Αιωνία τους η μνήμη.

Video: 

Εκδήλωση για τους απαγχονισθέντες πατριώτες στην Ψηλή Βρύση Τεγέας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.