Εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας

Δεκέμβριος 06, 2016 - 14:30
3 σχόλια

Η Τομεακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ σε προσκαλεί να παρακολουθήσεις την προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016 και ώρα 6:30 μμ.

Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεγάλο τμήμα του ντοκιμαντέρ προέρχεται από φωτογραφικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που για πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας. Ντοκουμέντα στην πλειοψηφία τους άγνωστα ως τώρα, όπως το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη το 1957 στην 7η ολομέλεια της ΚΕ.

Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς που συντονίστηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Σταματόπουλο. Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για την περίοδο 1946 – 1949 που περιέχει τόσο μεγάλο πλούτο υλικών αρχείου και το σενάριο είναι με βάση την ιστορική αλήθεια.

Για να απαντηθεί το κεντρικό ερώτημα «Τι ήταν τελικά ο ΔΣΕ;», η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρία επιμέρους ερωτήματα:

- Πώς γεννήθηκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές, τέτοιοι ήρωες;

- Από πού άντλησαν τη δύναμη να σηκώσουν το φοβερό βάρος αυτού του άνισου πολέμου αψηφώντας το θάνατο;

- Γιατί ο δίκαιος και ηρωικός αγώνας τους συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του αντιπάλου, που συνεχίζεται έως σήμερα, με τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντησή του;

Η ταινία πιάνει το νήμα από τις μέρες της Απελευθέρωσης, τον ηρωικό Δεκέμβρη, την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, την τρομοκρατία και τις αποφάσεις του ΚΚΕ. Τα πλάνα δένουν τη δράση του ΕΛΑΣ με το κίνημα στις πόλεις, την Ελεύθερη Ελλάδα, την απαράγραπτη προσφορά του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έλυσε έγκαιρα το πρόβλημα της εξουσίας.

Μελετάται η οικονομική κατάσταση της εποχής, οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των ξένων συμμάχων της. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στις θεωρητικές επεξεργασίες του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο.

Πέρα από τη στρατιωτική δράση, το ντοκιμαντέρ στέκεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΔΣΕ ως προς την πρώτη εκείνη απόπειρα εγκατάστασης λαϊκής εξουσίας, με ειδικές αναφορές στη μόρφωση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την επιμελητεία, τον ειδικό ρόλο των γυναικών και της νεολαίας, διανθισμένα με μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ, ενώ με γραφήματα και σύγχρονα πλάνα στα βουνά, δίνεται η κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Προβάλλονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις αξιωματικών, μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, όπως του Αρίστου Καμαρινού, διοικητής του 1ου Τάγματος της Αρχηγείου Ταϋγέτου του ΔΣΕ.  Γίνεται ειδική αναφορά στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ και την ηρωική της ηγεσία.

Τέλος υπάρχουν αναφορές στο Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης, στην εκτέλεση της Αθηνάς Μπενέκου, της κόκκινης δασκάλας και το μνημείο που έχει κατασκευαστεί στον Αϊ Θανάση στην Τρίπολη. Γίνεται αναφορά στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου με έδρα τα Τρόπαια και στον διευθυντή του τον Πάνο Γεωργόπουλο. Προβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων από το Λυκούργο Δημόπουλο, διευθυντή του Λαϊκού Γυμνασίου και της Παναγιώτας Μεγρέμη, μαθήτριας του Λαϊκού Διδασκαλείου.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, και τη νεολαία να παρακολουθήσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ. Ιδιαίτερα καλούμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και τους απογόνους τους.

Αυτή είναι η ιστορία μας και πρέπει, έχουμε κάθε συμφέρον να την γνωρίζουμε για να μπορούμε να τραβάμε μπρος με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας και στον αγώνα μας.

Όλοι την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 6:30 μμ στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης.


3 Σχόλια

Κάτι μου θυμίζει αυτό, τι μου θυμίζει; αααααα αυτό που γίνεται σήμερα στη Συρία, βάλανε τον πληθυσμό να αλληλοφαγωθεί με τους δήθεν αντάρτες που εξεγείρονται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης για να κερδίσουν οι νεοταξίτες!

Τους ΚΚΕδες, μόνο ως γραφικά απομεινάρια του παρελθόντος μπορείς να τους δεις. Αντί να ζητήσουν συγνώμη για τα (εγκληματικά) λάθη τους και τις ανεδαφικές θεωρίες τους που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες νέους αγνούς και έντιμους αγωνιστές που χάθηκαν άδικα παρασυρθέντες από την ηγεσία του τότε ΚΚΕ, (στο οικογενειακό μου περιβάλλον υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις), έχουν το θράσος να οργανώνουν και εκδηλώσεις μίσους, και να αποκαλούν τους άτακτους συμμορίτες "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ". Δυστυχώς η Δημοκρατία είναι ανεκτική και για τους εχθρούς της.

Το ΚΚΕ είναι σαν το ταριχευμένο σώμα του Λένιν.. Απολιθωμένο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.