Εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας

Αύγουστος 24, 2016 - 13:50
17 σχόλια

Η   Τομεακή Επιτροπή   Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων στην εκδήλωση που διοργανώνει για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου στις 11:00 το πρωί στο χάνι του Κουλουρά (διασταύρωση Αγ. Ιωάννη – Πλάτανου)

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) (1946 – 1949)

Τιμάμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε δίκαιος, ηρωικός και μεγαλειώδης. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών του. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα.

Ο ΔΣΕ αναμετρήθηκε με την εγχώρια αστική τάξη, με το σύνολο των πολιτικών της δυνάμεων («δεξιών» και «κεντρώων»), με το κράτος τους και με τις συμμαχικές τους δυνάμεις, τα καπιταλιστικά κράτη της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δίχως τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ενίσχυση των τελευταίων, η αστική τάξη στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει.

Είναι χρέος μας να διαδοθεί περισσότερο η ιστορική αλήθεια. Οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Κάθε εργάτης και εργάτρια, κάθε νέα και νέος, που αρχίζει τη ζωή μέσα στη ζούγκλα όπου κυριαρχεί το δίκιο του εκμεταλλευτή, πρέπει να μάθει και έχει κάθε συμφέρον να γνωρίσει αυτή την ιστορία.

Μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση», το λαϊκό κίνημα επέλεξε το δεύτερο δρόμο. Το δίλημμα αυτό είναι επίκαιρο σήμερα και ο αγώνας του ΔΣΕ μας εμπνέει για να συνεχίσουμε με πίστη στο δίκιο μας, στο δίκιο της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, της πλειοψηφίας του λαού μας.

Ειδικά τιμάμε λαϊκούς αγωνιστές της περιοχής.

Τιμάμε τον Γιάννη Άρχοντα (Τασόγιαννη) επικεφαλής του ΕΑΜ στην Κυνουρία που είχε σημαντική συμβολή στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής (κατασκευή σχολείου, πόσιμο νερό, κτήματα που δεν είχαν μοιραστεί δόθηκαν για καλλιέργεια, κλπ) και την περίοδο του ΔΣΕ στις 22 Μάρτη 1949 δολοφονήθηκε από απόσπασμα χωροφυλακοχιτομάηδων. Επιδιώκουμε να φωτίσουμε και με αυτό τον τρόπο την ανωτερότητα και της διοικητικής – κυβερνητικής πλευράς της λαϊκής εξουσίας. Προβάλει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το ότι οι λειτουργίες της λαϊκής εξουσίας έχουν ριζικά διαφορετικό περιεχόμενο από αυτές της αστικής εξουσίας, ακριβώς γιατί λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το Γιάννη Άρχοντα στις 10:30 της ίδιας μέρας θα γίνουν αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στο χώρο που δολοφονήθηκε στα Σιώματα.

Τιμάμε τον Σάγκα Γεωρ. Ιωάννη (Νικηταρά) από τα Δολιανά διοικητή λόχου του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στις 14 Δεκέμβρη 1947 σε μάχη με τους χωροφύλακες.

Τιμάμε τους εκτελεσμένους με αποφάσεις εκτάκτου στρατοδικείου που δεν υπέγραψαν «δήλωση μετάνοιας» και αντιμετώπισαν παλικαρίσια το εκτελεστικό απόσπασμα

Ηλίας Κων. Αναγνωστάκος

Ιωάννης Βασ. Γιάνναρης

Ιωάννης Γρηγ. Γρηγορίου

Ευάγγελλος Παν. Ευαγγέλου

Καίτη Χαρ. Κόλια

Ηλίας Νικ. Σταθόπουλος ή Γεωργίτσης

Ιωάννης Τσαβλής (Μπαρουτόγιαννης)

Και τέλος τιμάμε τους μαχητές του ΔΣΕ από την Β. Κυνουρία που έδωσαν τη ζωή τους στην τρίχρονη εποποιία 1946 – 1949. Έχουμε κατάλογο 47 μαχητών και καλούμε τους απογόνους, τους συγγενείς αλλά και το λαό της περιοχής να έρθουν στην εκδήλωση για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και να μας βοηθήσουν να συμπληρώσουμε ή να διορθώσουμε αυτόν τον κατάλογο αλλά και να συμβάλλουν στην διάσωση πολύτιμων ντοκουμέντων και ιστορικών στοιχείων.

 

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της Ε.Π. Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου με όλους τους παραπάνω λαϊκούς αγωνιστές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι στο χάνι του Κοπανίτσα 100 μ. πιο κάτω.

Όλοι λοιπόν την Κυριακή 28 Αυγούστου στις 11:00 το πρωί στο χάνι του Κουλουρά (διαστάυρωση Αγ. Ιωάννη – Πλάτανου).

Να ενημερώσουμε ότι έχει δρομολογηθεί λεωφορείο που αναχωρεί στις 08:30 από την Τρίπολη (πλ. Κολοκοτρώνη).

Τα ονόματα των αγωνιστών του ΔΣΕ από τη Β. Κυνουρία που έδωσαν τη ζωή τους στην τρίχρονη εποποιία 1946 - 1949:

Άγιος Ανδρέας

Ματζουράνη Σοφία

Ματζουράνης Κωνσταντίνος

 

 ́Αγιος Πέτρος

Βούλγαρης Γεώργιος

Κολοβός Παν. Θεόδωρος

Κολοβός Παν. Κων/νος

Κολοβός Παν. Κων/νος

Κουτσουρόπουλος Φωτ. Χάρης

Τσαμούρης Γεωρ. Κων/νος

 

Βέρβενα

Γεωργίτσης Ηλ. Ηλίας

Κοδέλας Γεώργιος

Κοσκινάς Νικ. Θεόδωρος

Κούβαλης Δημ. Παναγιώτης

Μουντζούρης Ιωάν. Κων/νος

Ρέστος Κων/νος

 

Δολιανά

Καβάσαλης Πετρ. Φώτης

Κοσκινάς Νικ . Δημήτριος

Βεκιάρης Ιωαν. Ερωτόκριτος

Τσιαμούλος Κων. Στυλιανός

Τσιρόπουλος Κων. Τρύφων

Φιλάρετος Κων. Λεωνίδας

 

Καστάνιτσα

Καλκάνης Κων. Σωτήρης

Μπαράτσος Γεώργιος

Μπαράτσος Κυρ. Δημήτρης

Μπαράτσος Παναγιώτης

Μπαράτσος Κυρ. Σωτήρης

Μπαράτσου Παναγιώτα

Μπάρδης Σωτ. Ιωάννης

Πέτρου Ιωάννης

Πέτρου Ηλ. Πέτρος

 

Καστρί

Καπράνος Νικόλαος

 

Νέα Χώρα

Κουτσογιάννης Βασ. Σωτήρης

 

Ξηροπήγαδο

Κολοστούμπης Δημήτρης

 

Πραστός

Λάμπρου Μιχ. Εμμανουήλ

Μπακάλης Ηλ. Κων/νος

Ξυδιά Μιχ. Τούλα

Πετρής Πέτρ. Ιωάννης

Σούρσος Νικ.Μιχάλης

Σούρσος Νικ. Εμμανουήλ

Σούρσος Νικ. Ευστράτιος

Σπόρτης ή Σούρσος Γ.

Τετώρος Παν. Δημήτρης

Τετώρος Εμμ. Κων/νος

Τετώρος Ηλ. Παναγιώτης

Τσαγγούρης Εμμ. Νικόλαος

 

Στόλος

Γερούλης Πέτρ. Γρηγόρης

Καλαντζής Ελευθ. Δημήτριος

Κουβαράς Γεωρ. Ευάγγελος

Tags: 

17 Σχόλια

Η εποποιία του 46-49 στην οποία αναφέρεστε ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος ρε ΓΙΔΙΑ! Και για να μην ξεχνιόμαστε, με "αγωνία" αναμένονται τα σχόλια του γνωστού και μη εξαιρεταίου ημίτρελου θαμώνα του site με...αποδείξεις για το αντίθετο! Εδώ λογικά θα πρέπει να...κεντήσει με το λιγότερο 50-80 σχόλια (όσο βρίσκονται άτομα να του απαντάνε βέβαια....)

Ας όψεται εκείνος που τους νομιμοποίησε το '74 χωρίς προαπαιτούμενα.. Το θράσος τους είναι απύθμενο

Αυτοι οι (μαχητές) που λέτε πόσους αθώους κατέσφαξαν ;απόδειξη η τρύπα του φενεου ,η Καταβόθρα ανεμόμυλος στο ζυγοβιστι που έριξαν μεσα αθώους συμπολίτες μας !Αραγε θα καλέσουν και τον κοντάλωνη που ειχε υπογράψει μετάνοια ,ο σφαγέας του Ταΰγετου !!

Το αίσχος του 46-49 είναι η αρχή της κακοδαιμονίας μας ως τα τώρα. Ο πολιτικός αυτισμός του ΚΚΕ και η θαλπωρή που επέδειξε σε πολλές περιπτώσεις το αστικό γκοβέρνο στους συνεργάτες των Γερμανών οδήγησε σε εγκληματα και αδελφοκτόνα δράση άνευ προηγουμένου. Μόνοι κερδισμένοι οι Άγγλοι αποικιοκράτες και η Σοβιετική Ένωση.

Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΚΕ με το Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας; Ο μόνος λόγος για τον οποίο γίνεται η εκδήλωση είναι οι οδηγίες των επικοινωνιολόγων του κόμματος. Υπολογίζουν να κερδίσουν κανα ψηφαλάκι με αυτές τις επετείους. Όπως λέει και ο άθλιος παρατηρητής, το θράσος τους είναι απύθμενο, ακριβώς όσο και το δικό του θράσος όταν μιλάει για "προαπαιτούμενα". ΚΚΕ και Observer: σύμμαχοι forever!

Στις 25 του Δεκέμβρη τιμάμε - γιορτάζουμε τα 72 χρόνια από το ρεβεγιόν του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην Αθήνα

Να κερδίσουν ψηφαλάκια από τις επετείους;;; πες να χάσουν κι άλλες να συνεννοούμαστε...

Ελάτε ρε παιδιά και είχε περάσει μια εβδομάδα χωρίς εκδήλωση των δεινοσαύρων!!! Είχα αρχίσει να ανησυχώ!

ΕΛΛΑΔΑ, η χώρα που ο ενας πολίτης προσπαθεί να καταστρέψει τον άλλο. Η χωρα που ακόμα προσπαθεί να βρει το ποιός έκανε περισσότερο κακό στον συμμοριτοπόλεμο πριν από 70 χρόνια.

Ζήτω οι συνεργάτες των ναζί, οι μαυραγορίτες - χίτες και ταγματασφαλίτες. Ζήτω η Ελλάδα των μποδοσάκιδων και των λάτσιδων. Στο διάολο η Εθνική Αντίσταση. Στρατηγέ (βαν φλιτ) ιδού ο στρατό σας..Όλοι οι παραπάνω ή κομμουνιστές θα είναι ή π@. Πάντως κομμουνιστές δεν είναι..

Πρέπει να συμφωνίσουμε όλοι ότι ο Συμμοριτοπόλεμος ήταν πράγματι μια κατάμαυρη σελίδα της Ιστορίας μας από την άποψη ότι Έλληνας σκότωνε Έλληνα.

Τιμή και δόξα στους φαντάρους που έπεσαν στα Αλβανικά σύνορα και κράτησαν ελεύθερη την Πατριδα,τηνίδια στιγμή ο Ζαχαριάδης καλούσε τους στρατιώτες να μην πολεμήσουν στην Αλβανία.Αυτοί ήταν οι Κουκουέδες για να μη ξεχνάμε.

Ρε το προδοτικό κίνημα του Ναυτικού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ποίοι το έκαναν; Από εκεί ξεκίνησε ο αδελφοκτόνος πόλεμος 44-49 ,διαφωνείτε μήπως;

Συνέντευξη του Μ Βαφειάδη το 1990 στην Ελευθεροτυπία: "Η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ ξεκίνησε τον αγώνα το '47, παρά την αντίθετη άποψη του Στάλιν". Αυτό τα λέει ΟΛΑ..

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.