Είπε «ναι» η Ελλάδα στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο;

Είπε «ναι» η Ελλάδα στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο;

Φεβρουάριος 10, 2016 - 19:54
1 σχόλια

Μπορεί να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ωστόσο ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δήλωσε σύμφωνη με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών ροών με περιπολίες στο Αιγαίο, αρκεί να σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στη Σύνοδο (ενδεχομένως ο ίδιος ο υπουργός κ. Καμμένος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα) σημείωσε πως «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», τονίζοντας ότι «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με την ονομασία SSNG, η οποία «θα αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα, θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με οκτώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη δήλωνε χθες ότι η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πέρα από αυτό, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στην Τουρκία.

Έτσι, η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ Α.Ν.Ε.Λ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.