Είναι οχυρωμένη η Αρκαδία απέναντι σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα;

Είναι οχυρωμένη η Αρκαδία απέναντι σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα;

Σεπτέμβριος 25, 2018 - 13:15
2 σχόλια

Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα.

Ένας εμφανής -εύκολα παρατηρήσιμος- δείκτης είναι η περιβαλλοντική θερμοκρασία που έχει αυξηθεί.

H κλιματική αλλαγή ήδη έχει αυξήσει τα ακραία φαινόμενα, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων όπως τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες.

Η εκδήλωσή τους πλέον είναι αρκετά προβλέψιμη. Έτσι, οι μηχανισμοί έχουν περιθώριο να είναι σε ετοιμότητα ιδιαίτερα τις ημέρες που ανακοινώνονται έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού.

Οι αρμόδιες αρχές και φυσικά η καθ’ ύλην αρμόδια Πολιτική Προστασία θα πρέπει να χαρτογραφήσει τα επικίνδυνα σημεία, έτσι ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της επισηαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική μεταβολή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αυτή την εβδομάδα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλος όγκος νερού συγκεντρώνεται στα ποτάμια και στα ρέματα δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της Αρκαδίας.

Ο «κουρεμένος» προϋπολογισμός, η έλλειψη προσωπικού και σχεδίου είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους δεν γίνεται τακτικός και επιμελής καθαρισμός των επικινδύνων σημείων, όπως ποταμών, κοιτών και ρεμάτων, από τα απορρίμματα και τα κλαδιά κτλ., με αποτέλεσμα στις πρώτες νεροποντές να πλημμυρίζουν σπίτια και γεωργικές εκτάσεις.

Ενόψει και της μεταβολής του καιρού (δείτε ΕΔΩ) το ΑrcadiaPortal.gr επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας προεδρεύοντα του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Β. Γιαννακούρα στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Περιφέρεια για την επικείμενη κακοκαιρία.

Ο κ. Γιαννακούρας μάς πληροφόρησε ότι έχει γίνει καθαρισμός σε ποταμούς και ρέματα και ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί συνεδρίαση του οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες από τους Δήμους και τις αρμόδιες αρχές ενόψει χειμώνα.

Παράλληλα από την Πολιτική Προστασία του Δήμου ο κ. Παπαδημητρίου μας πληροφόρησε  ότι οι μηχανισμοί είναι σε ετοιμότητα για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.

Έχει γίνει καθαρισμός των φρεατίων στην Τρίπολη από την ΔΕΥΑΤ και έχει καθαριστεί από τα φερτά και το ρέμα του Αγίου Νικολάου

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Για Αρκαδία δεν ξέρω, αλλά να δεις τι θα γίνει σε Μάνδρα, Κινέττα, Μάτι Βουτζα κλπ φέτος............του κουτρούλη ο γάμος. Ποια σπίτια θα κλείσουν πάλι,,,,,,,,

Είναι πανέτοιμη!! Έχει κάνει και συμβόλαιο με τον Θεό για το ποσό θα βρέξει στη Αρκαδία. Θα βρέξει ανάλογα με το μπάζωμα που έχει γίνει στο κάθε ρέμα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.