Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά με μία νόστιμη βασιλόπιτα (pics,vid)

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά με μία νόστιμη βασιλόπιτα (pics,vid)

Δεκέμβριος 30, 2019 - 19:59
0 σχόλια

Τηρούμε και φέτος το έθιμο με υπέροχες βασιλόπιτες γιατί πρωτοχρονιά χωρίς την παραδοσιακή βασιλόπιτα δεν γίνεται.

Η βασιλόπιτα, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, πρέπει να είναι αφράτη και φουσκωμένη, ενώ σήμερα φτιάχνεται με πολλούς τρόπους: μπορεί να έχει επικάλυψη γλάσου ή σοκολάτας, να μοιάζει με τσουρέκι ή απλώς να είναι πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, που υποδηλώνει τις χιονισμένες μέρες των Χριστουγέννων.

Οι Τριπολίτες, οπωσδήποτε θα φτιάξουν μια βασιλόπιτα στο σπίτι, αλλά θα αγοράσουν και μια έτοιμη, ανέφερε ο ζαχαροπλάστης στο κατάστημα «Ντεγιάννης».

Το έθιμο της κοπής μιας γλυκιάς στα δικά μας τα μέρη ή μιας αλμυρής πίτας σε άλλες γωνιές της Ελλάδας που περιέχει ένα φλουρί έχει τις ρίζες του στον δικό μας Άγιο Βασίλειο: Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κτλ.

Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Άγιος Βασίλειος έδωσε εντολή και από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα, κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Nόστιμη βασιλόπιτα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.