«Είκοσι εκατομμύρια ευρώ οφείλει η ΔΕΗ για έργα στην Αρκαδία από το 2012»

«Είκοσι εκατομμύρια ευρώ οφείλει η ΔΕΗ για έργα στην Αρκαδία από το 2012»

Δεκέμβριος 11, 2017 - 18:02
0 σχόλια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Γ.Σταθάκη σχετικά με την καταβολή των οφειλόμενων κονδυλίων στην Αρκαδία από τη ΔΕΗ, κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:
 
Κύριε Υπουργέ,

Ο Ειδικός Αναπτυξιακός Πόρος (λιγνιτόσημο), που έχει θεσμοθετηθεί από το 1996 (§20, Ν.2446), έχει ως στόχο την χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Το ύψος του πόρου έχει καθοριστεί στο 0,4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ (σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 1,3%), ενώ τα σχετικά κονδύλια προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων  και δράσεων στους τομείς των συγκοινωνιακών έργων, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, στον αγροτικό τομέα, αλλά και στις δημόσιες υποδομές.

Πρόκειται για τομείς καίριας σημασίας για την ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών, ειδικά ενόψει της μετάβασής τους στη μετα-λιγνιτική εποχή. Πολύ δε περισσότερο, σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλες πληγές και σε αυτές τις περιοχές, και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι παραπάνω από απαραίτητη.

Εντούτοις, όπως επισημάνθηκε και στην πρόσφατη (5 Δεκεμβρίου 2017) συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Α.Π., η ΔΕΗ οφείλει στην Αρκαδία περίπου 20 εκ.ευρώ από το 2012, γεγονός που δεν επιτρέπει την υλοποίηση έργων όπως αυτά που προαναφέρονται, και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής. Η δε προοπτική πώλησης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (μονάδες 3 και 4), μαζί και των λιγνιτικών τους πεδίων, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την εκπλήρωση της νομικής και ηθικής αυτής υποχρέωσης της επιχείρησης προς την περιοχή, ή την αθέτησή της δια της μεταβιβάσεως σε επόμενους επενδυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός: Πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα στην Αρκαδία κονδύλια από τη ΔΕΗ, βάσει του νόμου για τον Ειδικό Αναπτυξιακό Πόρο;

(Δελτίο Τύπου)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.